💰ALL-TIME HIGH: zwakte arbeidsmarkt VS stuurt markten omhoog
Het regent all-time highs op de beurs! NVIDIA, de Nasdaq, de S&P 500 en de AEX staan op een recordkoers. Kan bitcoin volgen?
Geachte investeerders,
Het is tot nu toe een week van records. NVIDIA is officieel meer dan $3 biljoen waard en moet nog 3% stijgen om Microsoft in te halen als het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Onze eigen AEX staat op een all-time high van 923 punten, de Amerikaanse Nasdaq staat op een recordkoers en ook de S&P 500 heeft nog nooit hoger gestaan dan vandaag.
Daarnaast is bitcoin bezig aan een poging om zijn all-time high van $73.800 aan te vallen. Kortom, het is tot nu toe een hele goed week geweest voor ons als investeerders.
Waarom is de markt zo bullish?
Als eerste is het belangrijk om te weten dat de stijgingen van de aandelenmarkt voor een groot deel het gevolg zijn van de koersexplosies van NVIDIA. In 2024 is NVIDIA verantwoordelijk voor 43% van de totale stijging van de S&P 500.
De enorme AI-hype staat op dit moment symbool voor de bullmarkt. Ook bitcoin profiteert van het bullish sentiment over technologie in het algemeen.
Voor de stijgingen van de afgelopen dagen is één andere belangrijke redenen aan te wijzen: de verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarkt.
Een zwakke Amerikaanse arbeidsmarkt is bullish voor aandelen en bitcoin, omdat dat de kans op renteverlagingen van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) vergroot. Zwakte op de arbeidsmarkt verlaagt in theorie de Amerikaanse consumptie, waardoor de opwaartse druk op de inflatie wegvalt.
Het wegvallen van de opwaartse druk op de inflatie maakt ruimte voor de Federal Reserve om eerder tot renteverlagingen over te gaan. Renteverlagingen zijn bullish voor de markt, omdat hiermee de prijs van kapitaal (geld/leningen) afneemt en er meer nieuw kapitaal in het systeem stroomt.
Dat kapitaal vindt vervolgens zijn weg naar risico-assets als aandelen en bitcoin.
De stijgingen van deze week begonnen op dinsdag, nadat bekend werd dat het aantal openstaande vacature in Amerika (JOLTS Job Openings) een stuk lager was dan verwacht. Deze indicator kwam binnen op 8,06 miljoen vacatures, terwijl een score van 8,37 miljoen verwacht werd.
Hierdoor is het aantal openstaande vactures gezakt naar het laagste niveau sinds 2021 en is de COVID-piek ongedaan gemaakt. Er is wat dat betreft nog geen sprake van een zwakke arbeidsmarkt, maar de krapte waar eerder sprake van was verdwijnt langzaam.
Door een combinatie van het gedaalde aantal openstaande vacatures, een voorzichtig positieve PCE Price Index (favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve) en een dip in de ISM Manufacturing PMI (gezondheid Amerikaanse industrie) is de marktrente op Amerikaanse staatsobligaties aan een nieuwe daling begonnen.
Een lagere marktrente op staatsobligaties maakt deze minder aantrekkelijk voor investeerders, waardoor we nu stijgingen zien bij risico-assets als NVIDIA en bitcoin. In feite geven investeerders hiermee aan dat ze door de nieuwe economische data sneller renteverlagingen verwachten van de Federal Reserve - en dat fungeert als een rugwind voor risico-assets.
Anna Wong, de hoofdeconoom van Bloomberg, gooit nog meer olie op het vuur als het gaat om de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zij claimt namelijk dat de officiële cijfers van de overheid met betrekking tot de banengroei niet kloppen.
Volgens de berekeningen van haar team creëerde de Amerikaanse economie vorig jaar 730.000 banen minder dan de officiële cijfers ons laten geloven.
Verder claimt Anna Wong dat de werkelijke maandelijkse banengroei onder de 100.000 stuks per maand ligt. Dat is minder dan de helft van het officiële cijfers van 242.000 stuks (gemiddelde laatste 3 maanden).
De vraag is natuurlijk of je de economen van Bloomberg of de officiële cijfers van de Amerikaanse overheid moet vertrouwen. Veel analisten lijken in te zetten op de economen van Bloomberg, omdat de overheid weken na dato vaak met stevige (negatieve) herzieningen komt.
Als de analyse van Anna Wong ook maar een beetje in de buurt van de werkelijkheid ligt, dan is de Amerikaanse arbeidsmarkt een stuk zwakker dan de Amerikaanse centrale bank denkt. Dat is dan weer bullish voor aandelen en bitcoin, omdat dat in theorie de renteverlagingen dichterbij brengt.
Een kanttekening hierbij is dat de economie/arbeidsmarkt ook niet teveel moet verzwakken, omdat een recessie op de korte termijn minder positief is voor de financiële markt.
Na komende vrijdag weten we meer over dit vraagstuk. Morgen om 14.30u Nederlandse tijd maakt de Amerikaanse overheid namelijk het werkloosheidscijfer voor de maand mei bekend.
De verwachting is dat de werkloosheid op 3,9% binnenkomt. Daarmee zou de werkloosheid voor de 28e maand op rij onder de 4% liggen, wat de langste reeks sinds het recordjaar 1951 oplevert.
Valt de werkloosheid hoger uit dan verwacht morgen? Dan kunnen we weleens heel groen het weekend ingaan. Het belooft in ieder geval een volatiele vrijdag te worden op deze manier.
Nog meer behoefte aan updates? Dan kun je me hier ook op Twitter volgen!
Dit was het alweer voor deze editie van De Geldpers. Voor nu bedankt voor het lezen en graag tot maandag voor de volgende update.
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.