Bitcoin Bouncing Back: dit is belangrijk voor Q3 2024
De bitcoin koers is het nieuwe kwartaal sterk begonnen. Wat kunnen we verwachten van aandelen en welke economische ontwikkelingen zijn cruciaal voor Q3 en Q4 2024?
Geachte investeerders,
Bitcoin is de nieuwe week sterk begonnen met een stijging van +2,18%. Daarmee lijkt het erop dat de koersdaling naar 58.400 dollar van afgelopen week de lokale bodem vormt voor de digitale munt. Dat is goed nieuws, omdat deze bodem hoger ligt dan de koersbodem van 56.600 dollar die 1 mei werd bereikt.
Rond deze koersen is er voldoende steun voor bitcoin, wat verdere dalingen minder waarschijnlijk maakt. Dat is goed nieuws, maar de relatief zwakke prestaties ten opzichte van de traditionele financiële markt sinds het bereiken van de all-time high van 73.800 dollar op 14 maart blijven een puntje van zorg.
Wat de traditionele financiële markten betreft is er nog altijd sprake van een fantastisch jaar, met de kanttekening dat de AI-hype zijn momentum een beetje lijkt te verliezen.
Het wordt steeds moeilijker om taxichauffeurs, kappers en groenteboeren te vinden die geen Nvidia in hun portfolio hebben. Wat dat betreft zal er steeds minder kapitaal beschikbaar zijn om de koersen nog verder omhoog te stuwen. Uiteindelijk is het ook belangrijk dat Nvidia en de andere AI-spelers de hoge winstverwachtingen waarmaken.
Overigens zou het helemaal niet vreemd zijn als de markt vanaf deze koerstoppen een kleine adempauze inlast. Aan het begin van het jaar was de markt namelijk extreem optimistisch over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve).
Volgens de markt zou de Fed in 2024 ongeveer 6 renteverlagingen doorvoeren. Door de hardnekkige inflatie in Q1 2024 in Amerika is die verwachting teruggevallen naar 1-2 stuks en moet de eerste renteverlaging nog komen.
Bitcoin voelde die tegenvaller behoorlijk en verloor sinds de all-time high van 14 maart volkomen zijn positieve momentum. De aandelenmarkt kon op basis van de AI-hype verder stijgen, maar heeft op dit front ook positief nieuws nodig voor een sterke tweede helft van 2024.
Krijgt de bullmarkt in 2024 nog een vervolg?
Om de bullmarkt dit jaar een vervolg te geven, moet de wereldwijde liquiditeit een boost krijgen. Simpel gezegd is de wereldwijde liquiditeit de hoeveelheid kapitaal die beschikbaar is voor investeringen binnen het financiële systeem.
De onderstaande grafiek van CrossBorderCapital toont de sterke correlatie tussen de wereldwijde liquiditeit (oranje) en de wereldwijde aandelenmarkt (zwart). In Q4 2022 bodemde de liquiditeit en bereikten ook de aandelenkoersen hun lokale bodem.
Daarna begon de liquiditeit de klimmen en schoten ook de koersen van financiële assets omhoog. Het beleid van centrale banken was streng, maar de liquiditeit vloeide tot voor kort rijkelijk. Zo zie je maar dat deze indicator nog zwaarder weegt dan het directe beleid van centrale banken, dat overigens ook van invloed is op de liquiditeit.
De laatste maanden stagneerde de groei van de liquiditeit echter, waardoor we behoudens stijgingen binnen de AI-sector, wat problemen zagen voor de verdere groei van financiële assets.
De onderstaande grafiek laat een paar liquiditeitsindicatoren zien, die het sinds de start van 2024 wat moeilijk hebben om verder te stijgen.
Het tweede kwartaal eindige met een negatieve liquiditeit van 262 miljard dollar in de Verenigde Staten. Daardoor is de netto-liquiditeit voor 2024 voor het eerst negatief. Wereldwijd gemeten is de liquiditeit sinds begin juni met 2,34% gedaald. Dat zagen we met name terug in de bitcoin koers en dankzij de sterke prestaties van AI-aandelen wat minder op de aandelenmarkt.
Totdat we een duidelijke katalysator krijgen voor een uitbraak van de liquiditeit, zie ik de bullmarkt geen nieuwe vliegende start maken. Ik blijf bullish over de tweede helft van 2024, maar zolang de liquiditeit geen slinger omhoog krijgt, zal de financiële markt ook geen hele gekke dingen doen.
Belangrijke economische data op de kalender
De opening van het derde kwartaal van 2024 is in ieder geval goed gevuld met belangrijke macro-economische data.
Deze week staat grotendeels in het teken van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Met name op vrijdag krijgen we een hoop belangrijke data, onder andere in de vorm van het werkloosheidscijfer.
Voor de markt zou het goed zijn als de werkloosheid lichtjes toeneemt, zodat de opwaartse druk achter de inflatie wegvalt en de Federal Reserve meer ruimte krijgt om de rente te verlagen.
De week daarop volgen op donderdag 11 en vrijdag 12 juli de consumentenprijsindex (CPI) en de producentenprijsindex (PPI). Twee hele belangrijke inflatiemeters, die moeten bevestigen dat de inflatie inderdaad onderweg is naar de gewenste 2,0% zodat de Federal Reserve in september de eerste renteverlaging kan doorvoeren.
Krijgen we die gunstige inflatieprints op 11 en 12 juli, dan kan dat weleens de bevestiging zijn die de Federal Reserve nodig heeft. Afgelopen maand kwam de inflatie lager binnen dan verwacht, maar was het voor de Fed nog te prematuur om op basis daarvan te speculeren over een renteverlaging in september.
Voor nu ziet de markt een kans van 10,9% op een eerste renteverlaging tijdens de rentevergadering van 31 juli en staat er voor de vergadering van 18 september een kans van 62,6% op de borden.
Die percentages kunnen met de data van de komende weken nog flink op de schop gaan. Mocht je dat willen volgen, dan kun je dat met de bovenstaande link doen. Heb je daar geen zin in? Dan volstaat het openen van mij tweewekelijkse mailtjes! Daarin krijgen deze ontwikkelingen uiteraard de aandacht die ze verdienen.
Dit was het weer voor deze editie. Alvast een fijne week gewenst, bedankt voor het lezen en graag tot de volgende!
Mocht je De Geldpers waarderen, dan helpt het mij enorm als je een like achterlaat.
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.