Bitcoin en aandelen exploderen na stevige renteverlaging Federal Reserve
De Federal Reserve koos gisteren voor een renteverlaging van 0,50% en daar lijkt de markt wel tevreden mee. Wat kunnen we allemaal leren van het besluit van gisteren en waar moeten we nu op letten?
Geachte investeerders,
De spreekwoordelijke kogel is door de kerk: de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) verlaagde gisteren de rente met 0,50%.
Maar waarom is deze beslissing van de Federal Reserve zo schokkend? De bitcoin koers staat 4% hoger en komt binnen op $62.300, terwijl ook de Nasdaq 100 en S&P 500 met stijgingen van enkele procenten lijken te openen vanmiddag.
Die op het eerste gezicht positieve schok voor de financiële markten zit volgens mij in de boodschap die de Federal Reserve met deze renteverlaging afgeeft. Ze kiezen voor een stevige eerste renteverlaging, omdat de risico’s met betrekking tot het duale mandaat van de centrale bank nu in balans zijn.
Die laatste zin klinkt wellicht spannend, maar is vrij eenvoudig. Het “duale mandaat” betekent dat de Federal Reserve twee opdrachten heeft: (1) het garanderen van prijsstabiliteit (inflatie ~ 2,0%) en (2) het garanderen van volledige werkgelegenheid (werkloosheid ~ 4,5%).
Tot voor kort lag de focus op de inflatie. Dat was de afgelopen jaren het grote probleemkind van de Federal Reserve. Nu is de inflatie stevig gedaald en koelt ook de economie af, waardoor de risico’s in balans zijn. Als gevolg daarvan weegt de inflatie (1) nu even zwaar mee als de arbeidsmarkt (2) bij beleidskeuzes.
Door het rentebeleid op tijd te “her-kalibreren” hoopt de Federal Reserve de zachte landing te garanderen. Dat wil zeggen: inflatie naar 2,0% zonder een recessie.
In mijn ogen is de keuze voor een renteverlaging van 0,50% bullish voor bitcoin en aandelen, omdat de meeste economische data richting een gezonde Amerikaanse economie wijst.
Deze week vielen bijvoorbeeld de Retail Sales (omzetcijfers van de Amerikaanse detailhandel) hoger uit dan verwacht, zie onderstaande grafiek.
De markt rekende op een daling van -0,1% maar uiteindelijk verscheen er een stijging van +0,1% op de borden. Dat geeft aan dat de Amerikaanse consument nog altijd sterk is en de economie overeind kan houden.
Verder geeft het GDPNow model van de Atlanta Fed een schatting van +2,9% voor de economische groei van Q3 2024, zie onderstaande grafiek.
Een economische groei van +2,9% heeft helemaal niets met een recessie te maken. Natuurlijk hebben de permanente bears (negatievelingen) gelijk dat dit soort economische datapunten ook heel snel kunnen omkeren, maar voorlopig wijst de meeste data niet richting een recessie.
Dat is goed nieuws voor de markt. Zeker in combinatie met de stevige renteverlaging van de Federal Reserve die we gisteren zagen.
De meeste centrale banken zijn inmiddels begonnen met het verlagen van de rentes. Daarmee verschuiven we van een streng regime naar een losser regime en dat is over het algemeen goed voor risico-assets.
Dalende rentes hebben een stimulerend effect op de wereldwijde kredietcreatie, waardoor er (mits we geen recessie krijgen) meer kapitaal door het financiële systeem zal vloeien. Dat werkt meestal bullish voor assets als bitcoin en aandelen, zie ook de onderstaande grafiek (zwart = liquiditeit, rood = bitcoin).
Het enige minpunt voor beleggers is wellicht dat de Federal Reserve voor eind 2024 op een rente van 4,4% rekent, zie onderstaande tabel. Deze komt uit de Summary of Economic Projections (SEP), een vooruitblik op de ontwikkeling van de economie door de Federal Reserve.
Die rente van 4,4% betekent dat de Federal Reserve in 2024 nog maar twee renteverlagingen van 0,25% verwacht door te voeren. Terwijl de markt nog steeds op meer inzet.
We moeten deze verwachtingen overigens niet belangrijker maken dan ze zijn. Want zoals je in dezelfde tabel kunt zien, waren de verwachtingen van de Federal Reserve in juni nog heel anders.
In juni rekenden ze voor het einde van 2024 nog op een rente van 5,1% (nu 4,4%). Maar zagen ze ook een sterkere economische groei (2,1% vs 2,0%), een lagere werkloosheid (4,0% vs 4,4%) en een hogere inflatie.
Hoe kunnen we hier nu chocola van maken? In principe zegt de Federal Reserve: de economie wordt zwakker, waardoor de inflatie daalt en de werkloosheid stijgt. Wat vraagt om lagere rentes.
Kritiek op het rentebesluit
Er was ook wat kritiek op het rentebesluit met betrekking tot de timing. We zijn namelijk een paar maanden verwijderd van de verkiezingen in de Verenigde Staten en het kamp van Donald Trump, de Republikeinen, is wat minder tevreden met de stevige renteverlaging van 0,50%.
Donald Trump stelt dat de renteverlaging van 0,50% om “politieke redenen” is doorgevoerd. Hij vermoedt dat de Federal Reserve hiermee de markten wil stimuleren in aanloop naar de verkiezingen, waardoor stemmers zich in november rijker voelen en eerder geneigd zijn om met Kamala Harris opnieuw voor de Democraten te kiezen.
De economische data van de afgelopen weken schreeuwde niet om stevige renteverlagingen. Was die verlaging van 0,50% van gisteren echt nodig om een zachte landing van de economie te garanderen? Er zijn analisten die daar wat twijfels bij hebben.
Dit zou in theorie de verkiezingen kunnen beïnvloeden. Normaal gesproken neemt de Federal Reserve in de maanden voor de verkiezingen geen rigoureuze besluiten, maar we moeten het ook niet overdrijven. Er waren ook voldoende sterke argumenten voor een renteverlaging van 0,50%.
Voor nu moet de focus op de economie en wat dat betreft kwam er zojuist om 14.30u opnieuw sterke data binnen. Het wekelijkse aantal nieuwe uitkeringsaanvragen (Unemployment Claims) kwam binnen op 219.000 stuks, terwijl er 230.000 verwacht werden.
Hiermee hebben we opnieuw een stukje economische data te pakken dat niet richting een recessie wijst.
Na de explosieve stijgingen van bitcoin en de waarschijnlijk groene opening van de Amerikaanse beurs om 15.30u, kunnen we concluderen dat de markt in ieder geval positief terugkijkt op het rentebesluit van de Federal Reserve.
Dit was het alweer voor deze editie van De Geldpers.
Veel dank voor het lezen en graag tot de volgende op maandag!
Groetjes,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Thanks again!
Fijn dat je voor mij als leek 'duale mandaat' uitlegde👌. Bedankt weer voor de heldere nieuwsbrief. Let's role🔥🚀.