Bitcoin op $82.000, S&P 500 en Nasdaq breken records
Het Trump-effect is in volle gang op de financiële markten. Bitcoin tikte vannacht het historische niveau van bijna $82.000 aan en ook Amerikaanse aandelen blijven doorstomen.
Geachte investeerders,
We zijn getuige van een historisch moment.
Bitcoin is met bijzondere dingen bezig en tikte vannacht bijna de koers van 82.000 dollar aan. En ook de Amerikaanse S&P 500 en Nasdaq blijven all-time highs maken na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.
Hoe kan dat?
In het kort: de Amerikaanse economie oogt ijzersterk en de overwinning van Trump geeft de markt nóg meer vertrouwen in de toekomst.
de economische groei is bovengemiddeld
de consumentenbestedingen blijven sterk
de werkloosheidsclaims zijn laag
de lonen stijgen harder dan de inflatie
het aantal faillissementen daalt
de bedrijfswinsten staan op all-time highs
de financiële gezondheid van Amerikaanse huishoudens is onverminderd sterk
de Amerikaanse overheid blijft de economie stimuleren met zijn begrotingstekorten
aandelen op all-time highs zorgen voor een gevoel van rijkdom bij de consument
Het gaat goed met de Amerikaanse economie, wat zorgt voor vertrouwen in de toekomst en daarom durven beleggers risico te nemen. Een hogere risicobereidheid zorgt voor stijgende koersen van aandelen en bitcoin.
Met andere woorden: dit heeft alle kenmerken van een bullmarkt.
Je kunt talloze indicatoren aanwijzen die schreeuwen dat er momenteel een hoge mate van risicobereidheid is onder beleggers.
Onderstaande grafiek is een goed voorbeeld van die toegenomen risicobereidheid. We zien hier de afnemende spreiding tussen rentes op hoogrentende bedrijfsobligaties (Junk-bonds, hoog risico) en staatsobligaties (laag risico).
Wat leren we van deze grafiek?
Beleggers hebben vertrouwen in de economie en durven tegen lagere rentes kapitaal te lenen aan meer risicovolle bedrijven. We zitten in een klimaat waarin risico nemen de norm is. Dit is hoe een bullmarkt eruitziet.
De afgelopen twee jaar was de sterke Amerikaanse consument een belangrijke katalysator voor de economie. En deze grafiek van Apollo Research vat goed samen waarom alles momenteel om Amerika draait. Sinds de mondiale financiële crisis van 2008 is de schuld/inkomensverhouding voor Amerikaanse huishoudens alleen maar afgenomen.
Dan is het tijd voor de Amerikaanse centrale bank.
Afgelopen week verlaagden zij opnieuw de beleidsrente. Ditmaal ging het om een verlaging van 0,25 procentpunt.
Mijn aandacht ging echter vooral uit naar de situatie op de Amerikaanse obligatiemarkten. Daar zagen we de lange rentes flink stijgen sinds de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank op 18 september.
Als deze trend doorzet en de rentes langer op verhoogde niveaus blijven, dan maakt dat in feite het effect van de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank ongedaan. Dit zorgt immers voor hogere rentekosten op hypotheken, bedrijfsleningen en consumentenkrediet.
Met andere woorden: dit kan de economische groei afremmen.
Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, gaf donderdag op de persconferentie aan zich nog geen zorgen te maken. Volgens hem stijgen de rentes niet vanwege toegenomen inflatieverwachtingen, maar vooral als gevolg van het wegvallen van de angst voor een recessie.
In augustus en september was er plotseling angst voor een recessie, nadat de arbeidsmarkt zwakke data produceerde.
Inmiddels is die angst verdwenen en dat is volgens Powell een belangrijke reden voor het oplopen van de rentes. De markt prijst simpelweg een hogere economische groei in, zo is zijn verklaring.
Powell lijkt zich op dit moment geen zorgen te maken over een eventuele nieuwe inflatiegolf. Bob Elliott wist dat mooi te verwoorden: “Ik geloof dat hij gelooft dat de inflatie verslagen is.”
Vanuit die overtuiging lijkt Powell erop in te zetten dat de lange obligatierentes op termijn weer zullen dalen. De vraag is wat hem van dat geloof kan afbrengen. Volgens Elliott lijkt hij vol vertrouwen, waardoor dat mogelijk veel tegeninformatie vergt.
“We zagen hetzelfde met ‘de inflatie is een tijdelijk fenomeen,’ en Powell lijkt opnieuw voor die benadering te kiezen,” aldus Elliott. En we weten allemaal dat de inflatie helemaal niet zo’n tijdelijk fenomeen was.
Een ander interessant punt: Powell zei op de persconferentie dat zijn centrale bank niet gaat reageren op potentieel overheidsbeleid van Donald Trump.
In principe is dat logisch, want op dit moment weten we nog niets zeker over het beleid van Trump. Hij heeft echter wel een hoop beloftes gedaan en daar reageert de markt nu redelijk extreem op. Het vertrouwen in de Amerikaanse economie is gigantisch, de risicobereidheid onder beleggers neemt toe en daardoor regent het all-time highs op de financiële markten.
Als Powell en de Amerikaanse centrale bank niet op het potentiële regeringsbeleid van Trump willen reageren, dan kan dat gigantische implicaties hebben voor de markt.
Waarom?
Dat zou namelijk betekenen dat we nog tenminste drie tot zes maanden aan monetaire versoepeling krijgen van de Amerikaanse centrale bank. In de vorm van lagere rentes, maar mogelijk ook het einde van quantitative tightening, het laten krimpen van de balans.
Vervolgens zouden we dan (in theorie natuurlijk) zes tot 12 maanden van fiscale steun krijgen door Trump’s regering, voordat de Amerikaanse centrale bank reageert met een strenger monetair beleid. Het duurt namelijk even voordat de impact van het regeringsbeleid van Trump terugkomt in de macro-economische data.
De Amerikaanse centrale bank maakt daardoor altijd beleid op basis van wat zichtbaar is in de achteruitkijkspiegels.
Terwijl de markt al begonnen is met het inprijzen van (of beter gezegd speculeren op) het overheidsbeleid van Donald Trump, gaat de Amerikaanse centrale bank pas handelen zodra dingen gebeuren.
Dat kan weleens de verklaring zijn voor de regen van all-time highs die we momenteel op de financiële markten zien. De Amerikaanse centrale bank versoepelt zijn beleid terwijl de economie ijzersterk oogt, en de markt is ook nog eens hyper-bullish over het toekomstige beleid van Donald Trump.
Samen zorgt dat voor een interessante cocktail die ons de komende maanden nog veel hogere koersen kan opleveren.
De vraag is: kan de Amerikaanse centrale bank in dat scenario nog wel iets doen om een tweede inflatiegolf te stoppen?
Het antwoord is ja. Ze beschikken over de tools om daar iets aan te doen. De vraag is meer of ze het aandurven om dat gereedschap in te zetten. Wat kunnen ze doen? Bijvoorbeeld de rentes naar 10% brengen of de balans in tweeën snijden door biljoenen dollars aan Amerikaanse staatsobligaties te verkopen.
Tot nu toe is de Amerikaanse centrale bank niet gedwongen om dergelijke maatregelen te nemen, omdat de inflatie op vrij natuurlijke wijze richting de 2% daalde.
Met andere woorden: ze zijn nog niet echt getest.
Mocht de inflatie in 2025 alsnog een probleem worden door deze golf van monetaire versoepeling die door de financiële markten stroomt, dan kan er nog een interessante situatie ontstaan.
Hoewel de stijgende rentes op langlopende staatsobligaties de aandacht verdienen, blijft mijn basisscenario dat we de komende maanden een knallende bullmarkt te zien krijgen.
We zijn goed begonnen, maar voor bitcoin wil ik tenminste een koers van 100.000 dollar zien deze bullmarkt. Halen we die koers niet? Dan blijft er bij mij een “meh” gevoel hangen na deze bullrun.
Een bitcoin koers van 100.000 dollar zou echter een nieuwe levensfase inluiden voor de digitale munt. Dat zou het koersniveau zijn waarop beleggers zich realiseren dat bitcoin serieus op weg is om een met goud concurrerende store of value te worden.
Als we dat koersniveau naderen, dan verwacht ik dat de hype weer volledig losbarst.
Wat de inflatie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank betreft staat er overigens een belangrijke week op het programma. Woensdag krijgen we namelijk een nieuwe consumentenprijsindex (CPI), waarbij met name de Core-variant van belang is.
Bovenstaande grafiek toont de Core CPI. Wat zien we? Het gemiddelde van de afgelopen drie maanden piekt behoorlijk en de Core CPI op jaarbasis steeg van 3,2% in augustus naar 3,3% in september.
De inflatieprint van komende woensdag kan het beleid van de Amerikaanse centrale bank in theorie flink beïnvloeden. Valt de Core CPI opnieuw hoger uit dan verwacht, of zien we geen enkel perspectief op een daling? Dan zal de angst voor een nieuw gevecht met de inflatie toenemen bij de Amerikaanse centrale bank.
Samengevat: bullish, bullish, bullish, maar er zijn ook wat ontwikkelingen die onze aandacht verdienen. Een goede belegger houdt immers altijd de ogen open voor andere scenario’s.
Dit was het alweer voor vandaag!
Veel dank voor het lezen en graag tot donderdag voor de volgende editie.
Groetjes en een fijne week alvast,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Ik lees je artikel vast later dan jij deze hebt gepost. Inmiddels heeft BTC $86K bereikt. Met deze snelheid/sprongen, gaan we boorbij die 100K🚀✨️💃. Dank je wel voor de uitvoerige uiteenzetting van de stand van financiële situatie in US🙏.