Bitcoin op $93.000: The Show Goes On!
Bitcoin knalde gisteravond door de $93.000 heen en de inflatiecijfers lijken een volgende renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank te garanderen. Wat kan deze trein nog stoppen?
Geachte investeerders,
Bitcoin knalde gisteravond door de 93.000 dollar heen voor een nieuwe all-time high. Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump is de digitale munt niet meer te stoppen, al lijkt er nu serieuze weerstand te liggen rond het niveau van 90.000 dollar.
Vanuit macro-economisch perspectief stond gisteren de belangrijkste dataprint op het programma: de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI)
Daar ligt meteen de verklaring voor de stijging van enkele duizenden dollars die bitcoin doormaakte na de bekendmaking van de inflatiecijfers. Onderstaande grafiek van Holger Zschaepitz toont de resultaten:
CPI stijgt van 2,4% naar 2,6% in oktober.
Core CPI (kerninflatie, belangrijkste voor de Amerikaanse centrale bank) bleef haken op 3,3%.
Deze cijfers waren in lijn met de verwachtingen, waardoor we nog steeds geen verklaring hebben voor de explosie van de bitcoin koers. Daarvoor moeten we even de details induiken.
Het driemaandse gemiddelde van de Core CPI komt na de print van gisteren uit op 3,6% en ligt daarmee ver boven het target van de Amerikaanse centrale bank.
Dat is nog steeds niet bullish, want dat zou betekenen dat we op minder renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank moeten rekenen, toch?
Het antwoord op die vraag is nee, en daarvoor moeten we nog een laag dieper kijken.
De inflatie op de huizenmarkt kwam namelijk binnen op +0,4% voor oktober, dit onderdeel weegt zwaar mee in de Core CPI, waardoor deze relatief hoge print verantwoordelijk was voor een groot deel van de stijging.
Nu komt het punt: tijdens de persconferentie rondom het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank afgelopen donderdag, zei voorzitter Jerome Powell dat hij gelooft in een vertraagde doorwerking van het strenge rentebeleid op de kosten voor huisvesting.
Met andere woorden, Powell verwacht dat de hoge score van +0,4% voor huisvesting de komende maanden daalt, waardoor de Core CPI richting de gewenste 2,0% zakt.
Wat hoogstwaarschijnlijk betekent dat ze op basis van de cijfers van gisteren blijven versoepelen, tenzij we komende maand opnieuw de inflatie zien versnellen. Op basis van gisteren verwacht ik dus dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig de rentes blijft verlagen.
Zoals macro-analist Bob Elliott zei: “Ik geloof dat Jerome Powell gelooft dat de inflatie verslagen is.”
Persoonlijk zie ik meer aanwijzingen voor hogere inflatiescores, maar in dit geval is mijn mening niet relevant. Als de Amerikaanse centrale bank gelooft dat de inflatie verslagen is, dan krijgen we renteverlagingen.
Op basis van de onderstaande grafiek komt Eric Basmajian tot dezelfde conclusie: “Niets in het CPI dashboard verandert de mening van de Amerikaanse centrale bank over de inflatie.” Hier zien we dat Shelter (huisvesting) de grootste impact op de inflatiedata heeft, waarvoor de Amerikaanse centrale de komende periode op een daling rekent.
Daardoor krijg ik meer vertrouwen in mijn basisscenario, namelijk dat we nog minstens een paar maanden van de bullmarkt kunnen genieten. Belangrijke toevoeging: wat bitcoin betreft kunnen we in mijn optiek alleen van een geslaagde bullmarkt spreken als de koers ruim boven de 100.000 dollar komt.
De markt lijkt het daarmee eens te zijn, want de kans op een nieuwe renteverlaging in december schoot na de bekendmaking van de inflatiecijfers omhoog van 59% naar 82%.
Zoals Leonardo Di Caprio zei in The Wolf of Wall Street: “The show goes on!”
Voorlopig in ieder geval.
Op basis van de huidige omstandigheden verwacht de markt voor 2025 nog maar 0,64 procentpunt aan renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank, zie onderstaande grafiek.
De markt lijkt ook in te zetten op een sterke economie en de inflatieverwachtingen stijgen, waardoor men verwacht dat de Amerikaanse centrale bank op termijn van koers wijzigt; of in ieder geval tot de conclusie komt dat er minder renteverlagingen nodig zijn.
Dat verhaal zien we ook terugkomen in de marktrentes op Amerikaanse staatsobligaties. Sinds de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank op 18 september zijn deze flink gestegen.
In principe is dat een signaal van een markt die aangeeft dat zij een economie zien die niet om renteverlagingen schreeuwt.
Blijft de Amerikaanse centrale bank toch op deze voet doorgaan, en krijgen we straks een Trump-regering die de economie ook stevig gaat stimuleren? Dan kan dat tot een razende bullmarkt leiden, maar heeft dat waarschijnlijk ook een razende inflatiegolf als resultaat.
Op dit moment is er echter nog een hoop onzeker over het beleid van Trump. Hij heeft natuurlijk veel beloftes gedaan, maar op dit moment kunnen we alleen maar speculeren over zijn beleid en de impact daarvan op de economie.
Dat maakt het voor de Amerikaanse centrale bank ook lastig om nu al te reageren. Jerome Powell zei afgelopen op de persco dat de Amerikaanse centrale bank zijn beleid pas aanpast op het moment dat er duidelijk is.
Daardoor neemt de kans toe dat we een combinatie krijgen van een stimulerende Amerikaanse centrale bank en een stimulerende Trump-regering, tegen de context van een sterke economie.
Als je het mij vraagt schetst dat voor beleggers in ieder geval geen slecht beeld van de toekomst.
Maar we gaan het zien! Dit was het weer voor deze editie van De Geldpers. Veel dank voor het lezen, alle leuke reacties en uiteraard de likes. Dat wordt enorm gewaardeerd.
Voor nu graag tot de volgende en een fijn weekend alvast!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Weer een helder verhaal Thom.
Dank
Super Thom door jou uitleg krijg ik het plaatje steeds beter voor me.