Bitcoin richting $70.000 in cruciale week op Wall Street
Bitcoin staat stevig in de plus vandaag, kan Wall Street volgen? Deze week staat bol van de belangrijke macro-economische datapunten, met als climax de Federal Reserve rentevergadering van woensdag.
Huishoudelijke mededeling: van 31 juli t/m 17 augustus ben ik op vakantie in het zonnige Georgië en laat ik de laptop thuis. Gedurende die weken moeten jullie het even zonder De Geldpers doen, maar daarna ben ik met nieuwe energie uiteraard weer helemaal terug.
Geachte investeerders,
Afgelopen weekend stond grotendeels in het teken van bitcoin en de gigantische aankondiging van Donald Trump. Als hij in november wordt gekozen als de nieuwe president van de Verenigde Staten, wil hij een Strategic Bitcoin Reserve in het leven roepen.
Voorlopig komt dat neer op het niet verkopen van de 200.000 bitcoin die Amerika door de jaren heen in beslag nam. Wat dat betreft is het niet vreemd dat bitcoin momenteel flirt met de koers van 70.000 dollar.
Het meest bijzondere aan deze aankondiging is dat bitcoin nu blijkbaar zo groot is, dat een Amerikaanse presidentskandidaat het belangrijk acht om positief te zijn over de digitale munt. In 2021 waren we extreem enthousiast over de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel door het kleine El Salvador en nu hebben we het over de Verenigde Staten.
Een volgende interessante dynamiek is dat een belangrijke wetgever in Hong Kong vrijwel direct na de toespraak van Donald Trump vertelde een Strategic Bitcoin Reserve “een interessante overweging” te vinden.
Daarmee zien we voorzichtig een stukje speltheorie uitspelen waar bitcoiners al jaren over filosoferen. Als Amerika besluit om bitcoin op deze manier te omarmen, dan zullen ze zich in China en andere landen ook zorgen maken: wat als bitcoin zo blijft doorgroeien als de laatste jaren? Moeten wij dan ook niet een bitcoin-strategie adopteren om in ieder geval in de sporen van Amerika te blijven?
Het is nog te vroeg voor conclusies en Trump moet de verkiezingen eerst maar eens zien te winnen, maar voor bitcoin was het onbetwistbaar een gigantisch weekend.
Het einde van een lange reeks
Dan is het tijd voor een stukje traditionele financiële markten. Afgelopen week eindigde een hele lange positieve reeks voor de S&P 500. Voor het eerst in 356 handelsdagen kende de Amerikaanse beursindex een daling van meer dan 2%.
Het grote vraagstuk is of we daarmee het begin van het einde van de AI-bubbel zagen. Ryan Detrick van Carson Investment Research kan ons op basis van de geschiedenis extra handvatten geven voor dit vraagstuk.
Hij stelde met zijn team een overzicht op van de prestaties van de S&P 500 nadat vergelijkbare positieve reeksen in het verleden ten einde kwamen.
De conclusie? Gemiddeld genomen kunnen we ondanks de stevige dalingen van afgelopen week nog steeds groene cijfers verwachten. Gemiddeld stond de S&P 500 6 maanden na deze gebeurtenis op +6,1% en na 12 maanden zelfs op +10,6%.
Nu laat de financiële wereld zich natuurlijk niet vangen in gemiddelden en kunnen we niet over zekerheden praten, maar dit is in ieder geval een stukje hoopgevende data voor de S&P 500 en de rest van de financiële markt.
Macro-economisch perspectief
Vanuit macro-economische perspectief lijkt de situatie op dit moment ondersteunend voor een verder vervolg van de bullmarkt. Terwijl de Amerikaanse inflatie in Q1 2024 nog onverwachts steeg, zien we nu al een aantal maanden van dalende inflatie.
Die dalende inflatie, gecombineerd met een nog altijd solide arbeidsmarkt en economie, maken de weg vrij voor meerdere renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) in 2024.
Op dit moment geeft de markt de grootste kans aan het scenario waarin we nog drie renteverlagingen krijgen in 2024 (58,1%). In dat scenario krijgen we vanaf september tot en met de rentevergadering van 18 december drie renteverlagingen van 0,25%.
Er is volgens de markt zelfs een kans van 7,6% op >1,00% aan renteverlagingen. Dat is in theorie bullish voor bitcoin en de aandelenmarkten, tenzij de Amerikaanse economie richting een recessie koerst.
Wat die eventuele recessie betreft kregen we afgelopen week goed nieuws in de vorm van het voor inflatie gecorrigeerde bruto binnenlands product (BBP) voor Q2 2024 in de Verenigde Staten.
Na maanden van speculatie over een mogelijke recessie bleek de Amerikaanse economie in Q2 2024 met 2,8% (op jaarbasis) gegroeid te zijn. Dat was een stuk beter dan de 2,0% die vooraf verwacht werd. Let op: het gaat hier ook nog eens om voor inflatie gecorrigeerde groei.
Op basis van de laatste data lijkt de Amerikaanse economie dus nog sterk genoeg om een recessie te vermijden. Dat is in mijn ogen cruciaal voor het voortzetten van de bullmarkt.
Dat neemt niet weg dat we op onze hoeden moeten blijven voor een significante verzwakking van de economie. “Slechte kwartaalcijfers en een vertraging van het consumentenvertrouwen suggereren dat een cruciale drijfveer van de economie gepiekt heeft”, aldus Nicholas Megaw van de Financial Times.
Volgens Kathy Bostjancic, de hoofdeconoom van Nationwide Mutual, beginnen consumenten hun uitgaven te verminderen in de tweede helft van 2024, omdat de pandemie-spaarpot leegraakt.
“De pandemie-spaarpot raakt leeg, huishoudens met lagere inkomens zitten aan het maximum van hun creditcards en de banengroei blijft afkoelen”, aldus Bostjancic. Afgelopen vrijdag viel ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen naar het laagste niveau in acht maanden.
Verschillende bedrijven in de S&P 500 luidden ook de noodklok en gaven aan dat zij een zwakkere consument zien. De aandelen van pakketbezorger UPS daalden bijvoorbeeld met 12% op dinsdag, nadat de verwachtingen voor het verdere verloop van 2024 naar beneden werden bijgesteld.
Wat dat betreft moeten we niet te vroeg juichen en de data scherp in de gaten houden de komende weken. Voorlopig oogt de Amerikaanse economie sterk, maar onder de motorkap pruttelen er onderdelen die niet horen te pruttelen.
Spectaculaire week
Vanuit macro-economisch perspectief staat er wederom een spectaculaire week op het programma.
Dinsdag: consumentenvertrouwen Amerika en Jolts Job Openings (aantal openstaande vacatures). Met name JOLTS belooft een interessante te worden in het kader van de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die moet verder afkoelen om de inflatie verder omlaag te duwen, maar mag dus niet breken zodat we in een recessie terechtkomen.
Woensdag: het absolute hoogtepunt staat voor komende woensdag op het programma. Dan is het namelijk weer de beurt aan de Federal Reserve om een rentebesluit te nemen. De kans is bijna 100% dat de rente ongewijzigd blijft. Vooral de persconferentie van voorzitter Jerome Powell die op het besluit volgt wordt interessant.
Persoonlijk verwacht ik een tevreden Jerome Powell (inflatie onderweg naar de gewenste 2,0%) die waarschuwt voor de mogelijke gevaren van het breken van de arbeidsmarkt/economie.
Alles bij elkaar zou dat het positieve narratief voor de tweede helft van 2024 ondersteunen.
Donderdag en vrijdag: vervolgens krijgen we op donderdag nog de ISM Manufacturing PMI, een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van de Amerikaanse industrie. Op vrijdag staat het grote banenrapport op het programma met het werkloosheidspercentage, de banengroei en de loongroei.
Verder rapporteren ongeveer 20% van de bedrijven in de S&P 500 over hun kwartaalcijfers. Na deze week ligt de focus weer op de consumentenprijsindex (CPI), die voor woensdag 14 augustus op het programma staat.
Alles bij elkaar kan het een behoorlijk volatiele week worden voor bitcoin en de rest van de financiële markt. Ik ga dat lekker volgen vanuit mijn vakantieadres in Georgië en vanaf 17 augustus ben ik weer terug met nieuwe edities van De Geldpers.
Geniet van de zomer de komende weken en tot snel!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Bedankt Thom voor de fijne update weer, geniet van je vakantie!
Hi Thom,
Wat een heldere uiteenzetting weer van de markten; fijn, bedankt. Daaraan is niet te merken dat je toe bent aan vakantie😉. Heb het fijn in Georgië en geniet van welverdiende rust & ontsnpanning.