Chinese miljardeninjecties helpen bitcoin, goud en aandelen 🇨🇳
Vorige week verlaagde de Amerikaanse centrale bank de rente, en deze week volgde de Chinese centrale bank met liquiditeitsinjecties. Waarom reageren bitcoin, goud en aandelen met enorme stijgingen?
Geachte investeerders,
De financiële markten kleuren groen en daar zijn goede redenen voor. Woensdag 18 september verlaagde de Amerikaanse centrale bank de rente met 0,50% en deze week haalde China de geldprinters van zolder om de kwakkelende economie te steunen met liquiditeitsinjecties.
Bijna alle grote centrale banken zijn inmiddels gestart met de versoepeling van hun rentebeleid. Lagere rentes hebben een stimulerende werking voor de kredietcreatie en zijn een belangrijk ingrediënt voor een stijging van de wereldwijde liquiditeit; de hoeveelheid kapitaal die beschikbaar is voor investeringen.
Dat zien we meteen terug in de koersen op de financiële markt. De goudkoers staat op een all-time high, de Amerikaanse aandelenmarkt gaat door het dak en ook bitcoin presteert sterk.
Het is lastig om de wereldwijde liquiditeit exact in kaart te brengen, omdat er meerdere definities voor bestaan. Global Macro Investor heeft een eigen versie van de wereldwijde liquiditeitsindex, waarin de correlatie tussen de liquiditeit en bitcoin duidelijk naar voren komt.
Op dit moment breekt de wereldwijde liquiditeit (zwart) uit naar boven. Dat resulteerde in 2016/2016 en 2020/2021 in een gigantische bullrun voor bitcoin en de rest van de financiële markt.
Voor een toename van de wereldwijde liquiditeit zijn renteverlagingen belangrijk, maar ook de algemene consensus dat de economie solide is. Bij twijfels over de economie is het voor kredietverstrekkers niet aantrekkelijk om geld uit te lenen, waardoor zij hogere rentes vragen.
Momenteel lijkt de Amerikaanse centrale bank de gewenste zachte landing te fabriceren, terwijl de rentes onderweg naar beneden zijn. Daardoor begint het sentiment op de markt behoorlijk bullish te worden voor risico-assets en lijken de vooruitzichten gunstig voor Q4 2024.
Toch nog een recessie in Amerika?!
Maar er zijn ook nog analisten die waarschuwen voor een recessie. Iemand die zich zorgen maakt en daar een interessante theorie voor heeft is John Lonski. Wat hem opvalt is dat de marktrentes op 5- en 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties niet zijn gedaald sinds de centrale bank op 18 september de rente verlaagde, zie onderstaande grafiek.
Waarom is dat een probleem? Dat is een probleem, omdat daarmee het stimulerende effect van de renteverlaging beperkt kan blijven. Voor het bedrijfsleven is bijvoorbeeld de 5-jaarsrente belangrijk, terwijl de 10-jaarsrente relevant is voor de huizenmarkt. Als die rentes niet dalen met de renteverlagingen van de Federal Reserve, dan heeft de Amerikaanse economie weinig aan die renteverlagingen.
Als de marktrentes hoog blijven, dan heeft dat een beperkende werking op de economische activiteit. Dit is een interessant punt van Lonski. Met name omdat hij laat zien dat we in 2001 en 2007 precies hetzelfde zagen gebeuren. En we weten allemaal wat er volgde: stevige recessies.
Waarom dalen de marktrentes niet mee met de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank? Dat is omdat de markt verwacht dat de Amerikaanse economie sterk blijft, waardoor ook de inflatie-risico’s toenemen. Zeker als de centrale bank blijft stimuleren. Door die hogere inflatieverwachtingen willen gelduitleners een hogere rente.
Het ironische is dat Lonski concludeert dat “de onwil” van de markt om de renteverlagingen van de Federal Reserve te volgen uiteindelijk juist resulteert in een verzwakte economie, waardoor de rentes heel snel moeten dalen (2001 en 2007).
Nu betekent deze analyse van Lonski niet dat we ons meteen grote zorgen over een recessie moeten maken. Maar voor de economie zou het positief zijn als de marktrentes de komende periode dalen, zodat de economie daadwerkelijk een stimulans krijgt van de renteverlagingen.
Steun voor kwakkelende Chinese economie
Dan is het tijd voor China, waar men al lange tijd kampt met dalende prijzen, een zwakke consument en een vastgelopen vastgoedmarkt. Als gevolg van die ellende trekt de Chinese centrale bank nu de geldprinters van stal en lanceert de overheid steunpakketten voor de economie.
Die steun is goed voor de eerder besproken liquiditeit en dat is bullish voor risico-assets als bitcoin. De onderstaande grafiek van Julien Bittel laat de relatie tussen de bitcoin koers en een stimulerende Chinese centrale bank goed zien.
Om de Chinese economie te steunen, kondigde men daar het volgende lijstje van maatregelen aan:
renteverlagingen
versoepeling regels voor aankoop tweede huis
lagere reserve-vereisten voor banken, waardoor zij meer kunnen uitlenen
ruim $100 miljard aan steun voor de aandelenmarkt
plannen voor aandelen-stabilisatiefonds
injectie van $142 miljard voor Chinese bankensector
Wat zijn hier de gevolgen van?
Ten eerste zal dit China niet helpen om zijn begrotingstekort binnen het target van 3% van het bruto binnenlands product (BBP) te houden. Maar ten tweede, en dat is belangrijker voor investeerders, pompt China hiermee een gigantische liquiditeitsgolf de markten in.
De Chinese aandelenmarkt profiteert van de steun en schoot vanaf de lokale bodem al met 12% omhoog.
Maar waarom is de steun vanuit China goed voor zowel bitcoin als de Amerikaanse aandelenmarkt?
In dit geval koopt de Chinese overheid indirect aandelen van de nationale markt. Aan de andere kant van die transacties staan verkopers. Die verkopers krijgen vers kapitaal in handen, dat zij vervolgens in andere activa kunnen investeren.
Een verkoper kan er bijvoorbeeld voor kiezen om dat kapitaal te gebruiken om bitcoin of Amerikaanse aandelen te kopen. Op deze manier blijft het kapitaal circuleren binnen de markten, wat een positief effect heeft op de koersen van diverse financiële activa.
Alles bij elkaar is de situatie momenteel bullish, en lijkt Q4 2024 een veelbelovend kwartaal te worden. Maar we moeten niet vergeten dat centrale banken de economie niet voor niets stimuleren. Hoewel de Amerikaanse economie nog altijd solide oogt, zijn er in China en de Eurozone wat meer problemen.
Het is dus te hopen dat de centrale banken tijdig met hun liquiditeitsinjecties komen, zodat er geen recessies ontstaan. Voorlopig ben ik positief en bullish, maar we blijven de macro-economische data in de gaten houden met De Geldpers. Zodra er significante veranderingen zijn, trek ik aan de bel.
In het kader van dat recessie-vraagstuk kwam er zojuist weer belangrijke economische data binnen. Om 14.30u werd bekend dat het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen (mensen die voor het eerst een uitkering aanvroegen) met 218.000 is gestegen. Dit is lager dan de verwachte 224.000 aanvragen.
Dit is een positieve ontwikkeling voor de markt, omdat deze cijfers geen aanwijzing geven voor een naderende recessie. De arbeidsmarkt oogt solide, en er is geen sprake van een massaal banenverlies onder Amerikanen, wat erop wijst dat de werkloosheid onder controle blijft.
Positief nieuws dus, die het bullish narratief voor Q4 2024 weer extra gewicht meegeeft.
Dit was hem alweer voor vandaag. Bedankt voor het lezen en graag tot de volgende editie op maandag. Vind je De Geldpers leuk? Laat dan even een like achter, dat motiveert mij enorm.
Groetjes en tot maandag!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Hallo Thom,
Met veel interesse lees ik je commentaar, lekker helder en to the point
Beste Thom,
Met veel plezier lees ik de Geldpers. Helemaal up to date na het lezen van 1 mail. Scheelt weer een uur Madelon.. (die ook heel goed is)