Dalende Rente, Stijgende Banen, Dure Aandelen: Tijd voor Bitcoin en Goud?
De Amerikaanse economie blijft verrassen met sterke banencijfers en een dalende werkloosheid. Hoe reageert de Fed op deze signalen? We duiken diep in de cijfers en de vooruitzichten voor Q4.
Geachte investeerders,
Afgelopen maand begon de Amerikaanse centrale bank zijn cyclus van renteverlagingen met een verlaging van 0,50%. Voorzitter Jerome Powell was destijds duidelijk: de focus van zijn centrale bank ligt nu zowel op het beteugelen van de inflatie als op het ondersteunen van de arbeidsmarkt.
Powell gaf zelfs aan dat de renteverlaging “een teken is van ons commitment om niet achter de feiten aan te lopen.” Met “achter de feiten aanlopen” doelt Powell uiteraard op het scenario waarin de VS toch nog in een recessie terechtkomt, waarmee de gewenste zachte landing in een harde landing zou veranderen.
Vrijdag werd de angst voor een recessie voorlopig weggenomen door een ijzersterk Amerikaanse banenrapport. Dat is goed nieuws voor investeerders die hopen op een voortzetting van de bullrun, want een recessie zou die hoop in één klap vernietigen.
Hoog tijd om dat sterke banenrapport en de consequenties daarvan onder de loep te nemen.
IJzersterk banenrapport vergroot kans op zachte landing
Te beginnen met het Non-Farm Payrolls rapport voor september. Daarin zagen we dat de Amerikaanse economie 254.000 banen creëerde gedurende de maand. Terwijl een banengroei van 147.000 stuks verwacht werd, zie onderstaande grafiek van The Financial Times.
Ander goed nieuws voor de economie was dat de scores voor juli en augustus een positieve revisie kregen. De banengroei in juli ging van 89.000 naar 144.000 stuks en voor augustus stegen de cijfers van 142.000 naar 159.000 gecreëerde banen. Opgeteld komen er dus nog eens 72.000 banen bij.
De werkloosheid was helemaal een knaller. Die zou volgens de economen binnenkomen op 4,2% en rolde binnen op 4,1%. Dat was bijna nog beter geweest, want de exacte score kwam op 4,051% en bij 4,05% was de werkloosheid afgerond naar 4,0%.
Daarmee is sprake van een behoorlijk grote daling van de werkloosheid, die Parker Ross met de onderstaande grafiek mooi in beeld brengt.
Wat zien we hier? Als eerste valt op dat tijdelijke ontslagen in augustus de voornaamste reden waren voor de daling van de werkloosheid van 4,3% naar 4,2%. Terwijl we voor september een heel ander verhaal zijn. Afgelopen maand zagen we de werkloosheid op bijna alle onderdelen dalen.
We zien op deze grafiek nog steeds een arbeidsmarkt die gedurende de eerste helft van 2024 verzwakte, maar geen stijging van de werkloosheid die angst inboezemt. Dat beeld wordt bevestigd als we de tijdelijke ontslagen weglaten uit de grafiek.
Hier zien we plotseling het beeld van een arbeidsmarkt die prima in balans lijkt. Als de trend op deze manier doorzet, dan zien we eerder een arbeidsmarkt die aan kracht wint, waardoor de inflatie op termijn weer een probleem kan worden.
Wat natuurlijk de vraag oproept: is de Amerikaanse centrale bank te voorbarig geweest met hun keuze voor de stevige renteverlaging van 0,50%?
De werkloosheid neemt momenteel een duikvlucht en begint behoorlijk af te wijken van het pad dat de Amerikaanse centrale bank op 18 september voorspelde in zijn laatste Summary of Economic Projections (SEP), zie onderstaande grafiek.
Door die daling van de werkloosheid is ook de Sahm Rule gedeactiveerd.
De Sahm Rule is een economische indicator die wordt gebruikt om recessies vroegtijdig te identificeren. De regel is ontwikkeld door Claudia Sahm, een Amerikaanse econome, en is gebaseerd op veranderingen in de werkloosheidscijfers.
De Sahm Rule stelt dat een recessie waarschijnlijk is begonnen wanneer het drie-maandsgemiddelde van het werkloosheidspercentage met minstens 0,50 procentpunten is gestegen ten opzichte van het laagste punt in de afgelopen 12 maanden.
Daarvan was sprake en vanwege en historisch gezien resulteerde dat altijd in een recessie.
Nu kan dat spookverhaal ook de ijskast in, want in het verleden zagen we nooit een daling van de werkloosheid na het activeren van de Sahm Rule. Dat garandeert geen zachte landing, maar leert ons dat ook de Sahm Rule geen heilige indicator is die met absolute zekerheid recessies kan voorspellen.
Het is nog maar data van één maand, maar het wijst wederom in de goede richting. Onderschat ook niet de impact van de wereldwijde easing cyclus, ECB, China, Bank of England, BoJ stopt met renteverhogingen; wat betekent dat de Federal Reserve niet zomaar van koers kan wijzigen. Zij moeten ook omlaag.
We krijgen geen nieuwe verlaging van 0,50% in november, maar dat neemt niet weg dat de financiële omstandigheden versoepelen.
Er lijkt daarom sprake van een gunstig scenario voor Q4 2024: geen recessie, de consument blijft consumeren, de arbeidsmarkt groeit, rentes dalen. Alle “bearish takes” lijken van tafel. Het enige wat echt overblijft is dat aandelen relatief duur zijn, de koersen zijn hoog ten opzichte van de winsten.
Dat kan vooral voor niet-producerende assets als bitcoin en goud interessant zijn, maar die theorie is wellicht voer voor een volgende editie van De Geldpers.
Main events van deze week
Deze week staat bol van belangrijke macro-economische updates die de markten flink in beweging kunnen zetten. Dit zijn de cruciale data die op ons afkomen:
Consumentenprijsindex (CPI) en producentenprijsindex (PPI) uit de VS – dé kernindicatoren voor inflatie;
Veilingen van Amerikaanse staatsobligaties – essentieel voor het meten van de vraag naar overheidsschuld;
Werkloosheidsclaims – een snelle indicator voor de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt;
Notulen van de laatste rentevergadering van de Fed – inzicht in de denkwijze en toekomstige plannen van de centrale bankiers. Hoeveel discussie was er over de keuze om voor een renteverlaging van 0,50% te kiezen op 18 september?
Op donderdag ben ik weer bij jullie terug om de laatste ontwikkelingen te bespreken. Voor nu wil ik jullie bedanken voor het lezen en alvast een fijne week wensen. Tot de volgende editie!
Groetjes,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.