Financieel Bloedbad: Nasdaq verliest $1 biljoen
Nvidia, Amazon, Google, Tesla, Microsoft, Meta, bitcoin en de rest van de financiële markt kleuren rood. Wat is er aan de hand?
Huishoudelijke mededeling: van 31 juli t/m 17 augustus ben ik op vakantie in het zonnige Georgië en laat ik de laptop thuis. Gedurende die weken moeten jullie het even zonder De Geldpers doen, maar daarna ben ik met nieuwe energie uiteraard weer helemaal terug.
Geachte investeerders,
Er is sprake van een waar bloedbad op de financiële markten. De Amerikaanse Nasdaq (de techbeurs) dook met -3,65% omlaag na de tegenvallende kwartaalcijfers van Alphabet, het moederbedrijf van Google.
Voor zowel de Nasdaq als de S&P 500 ging het gisteren om de slechtste dag sinds 2022. Waarom? Omdat investeerders zien dat bedrijven als Google gigantisch investeren in kunstmatige intelligentie (AI), maar dat de resultaten vooralsnog tegenvallen.
Kunnen we nu dan zeggen dat de hype rondom AI overdreven was en de bubbel “gepopt” is? Daar is het nog veel te vroeg voor. Het lijkt er meer op dat de markt nu richting een meer realistische waardering gaat voor de potentie van kunstmatige intelligentie.
Bedrijven investeren miljarden dollars in de zogenaamde “infrastructuur” voor kunstmatige intelligentie. Onder andere door de cijfers van Google realiseren investeerders zich nu dat het nog jaren kan duren voordat die investeringen zich terugbetalen.
In de cijfers van Google zien we dat de investeringen in AI op de korte termijn in ieder geval op de winsten drukken. Het idee is natuurlijk dat de winsten hier op de lange termijn door stijgen, maar dat blijft een gok.
Het interessante aan dit soort dalingen is dat ze gepaard gaan met paniek onder investeerders. Dat levert vaak momenten op waarop de koersen van financiële assets verder dalen dan ze op basis van de cijfers zouden “moeten” doen.
Precies hetzelfde zagen we in juni/begin juli gebeuren met bitcoin.
Bitcoin daalde tot 53.500 dollar door de angst rondom de verkopen van in beslag genomen bitcoin door de Duitse overheid, de 9 miljard dollar aan bitcoin van Mt. Gox die op de markt zouden komen en de druk op de mining-industrie.
Vaak levert dat interessante kansen op om wat extra kapitaal te investeren voor de lange termijn. Dat is dan ook mijn plan voor de huidige situatie op de aandelenmarkt. Zodra mijn emoties tegen mij schreeuwen dat ik moet verkopen, ga ik op de koopknop drukken.
Het voorlopige einde van de AI-hype?
Uiteindelijk verloor de Nasdaq gisteren ongeveer 1 biljoen dollar aan waarde. Investeerders lijken daarmee te luisteren naar het groeiende aantal verhalen over het mogelijke “poppen” van de AI-bubbel op Wall Street.
Over het afgelopen jaar mocht de S&P 500 bijvoorbeeld 9 biljoen dollar aan waarde toevoegen dankzij de hype rondom bedrijven als Nvidia. Hoewel de dalingen van gisteren niet meteen een start van het leeglopen van die bubbel aankondigen, is het volgens Jim Covello van Goldman Sachs goed om waakzaam te zijn.
Anderen zien de dalingen juist weer als een tijdelijk fenomeen. “Ik denk niet dat we meer zien dan winstneming op aandelen die het de laatste tijd fantastisch deden”, aldus Michael Sansoterra van Silvant Capital Management.
Hij denkt dat mensen wat winst nemen in aanloop naar kwartaalcijfers van partijen als Google, die voor de verandering een keer niet ver boven de verwachtingen binnenkomen.
De bovenstaande grafiek van Bloomberg laat zien dat de waarderingen van techbedrijven (koers-winstverhouding) momenteel op het hoogste niveau sinds 2002 ligt. Wat dat betreft lijkt de beurs rijp voor een correctie. Heel voorzichtig begint de AI-hype voor een bubbel te zorgen die lijkt op de fameuze Dotcom-bubbel van 2000.
Volgende week weten we meer, want Microsoft publiceert op 30 juli zijn kwartaalcijfers, gevolgd door Meta, Apple en Amazon. Op Nvidia moeten we nog wat langer wachten, want die staan voor 28 augustus op de agenda.
Met de extreme koersdalingen van gisteren is voor de S&P 500 een bijzondere reeks ten einde gekomen. De Amerikaanse beursindex was namelijk bezig aan zijn langste reeks van handelsdagen zonder verlies van -2% sinds 2007.
Is er nog hoop voor de markt?
Als je het aan de populaire econoom Bob Elliott vraagt, dan was er gisteren sprake van een “perfect voorbeeld van een luchtzak” voor financiële assets. Een luchtzak is een valwind waarbij afgekoelde, zwaardere lucht omlaag beweegt. Een vliegtuig dat in een luchtzak terechtkomt, valt vaak enkele meters tot honderden meters omlaag.
Precies dat zagen we volgens Bob Elliott om meerdere redenen gebeuren op de financiële markten gisteren.
Ten eerste vanwege de ongelooflijk hoge verwachtingen van investeerders, die bedrijven als Google op dit moment niet kunnen waarmaken.
Een andere reden die Bob Elliott geeft voor een periode van dalingen is dat de markt op dit moment al rekent op drie renteverlagingen van de Federal Reserve voor het einde van 2024. In principe zijn die renteverlagingen bullish/positief voor bitcoin en aandelen, maar zijn argument is dat die verwachting op dit moment al in de koersen verwerkt zit.
Dat zien we duidelijk terug in de onderstaande tabel. Die geeft de verwachtingen weer voor de rentestand in Amerika na de rentevergadering van 18 december 2024; de laatste van het jaar voor de Amerikaanse centrale bank.
De markt geeft nu 54,7% kans aan het scenario waarin de rente op 4,50%-4,75% eindigt in 2024. Dat zou vanaf de huidige rentestand van 5,25%-5,50% een drietal renteverlagingen van 0,25% opleveren tot en met 18 december.
Het “optimisme” over het rentebeleid is nu zelfs zo groot, dat de markt een kans van 13,8% ziet op een totaal van 1,00% aan renteverlagingen en zelfs een kans van 0,9% op 1,25% aan renteverlagingen.
Die situatie was 1 maand geleden nog compleet anders. Op 25 juni zag de markt een kans van slechts 20,4% op drie renteverlagingen en een kans van 2,1% op vier renteverlagingen.
Wat betekent dit nou voor de markt?
Het argument van Bob Elliott komt erop neer dat de markt momenteel al heel optimistisch is over het aantal renteverlagingen dat de Federal Reserve gaat doorvoeren in 2024.
Om die reden hoeven we volgens hem geen “redding” te verwachten van de Amerikaanse centrale bank. Op basis van de huidige macro-economische situatie (inflatie nog altijd te hoog, krapte op de arbeidsmarkt en relatief stabiele economische groei) is er geen reden om extra renteverlagingen door te voeren.
Bob Elliott is zelfs van mening dat de markt op dit moment te optimistisch is over het aantal renteverlagingen dat de Federal Reserve zal doorvoeren.
Dat klinkt allemaal heel negatief en pessimistisch. Als investeerder is het belangrijk om die gevoelens niet te laten domineren. Dit soort momenten betekenen in ieder geval niet het einde van de Amerikaanse aandelenmarkt. Als jij op de lange termijn in de Amerikaanse techreuzen gelooft, dan kan dit zelfs hele interessante instapmomenten opleveren.
Iedereen kan aandelen kopen op een all-time high, maar de echte vermogens worden gebouwd als het spreekwoordelijke bloed door de straten gutst.
We gaan hoe dan ook een interessante periode tegemoet. Tijdens mijn vakantie van 31 juli t/m 17 augustus zullen er ongetwijfeld een hoop belangrijke zaken gebeuren, maar meteen daarna ben ik weer terug om jullie tweewekelijks op de hoogte te houden.
Voor nu tot maandag!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
‘k Heb ‘m, dit keer vanuit het mooie Griekenland, weer met veel genoegen mogen lezen. Bedankt en een hele fijne vakantie Thom!