Gespannen Markt: Wat doen Bitcoin, goud en aandelen?
Er staat spanning op de markt: krijgen we een recessie of toch niet? Met hoeveel procent gaat de Fed de rente verlagen? Is de inflatie nu echt verslagen?
Geachte investeerders,
Na een drieweekse vakantie in de bergen van Georgiƫ is het weer tijd voor een nieuwe editie van De Geldpers.
We beginnen deze editie op 5 augustus. Precies twee weken geleden donderde de markt in elkaar na een uiterst zwak banenrapport uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie creƫerde minder banen dan verwacht en ook de werkloosheid viel hoger uit dan verwacht.
Krijgen we alsnog een recessie? Is de Amerikaanse economie zwakker dan gedacht? Had de Amerikaanse centrale bank al moeten beginnen met het verlagen van de rente?
De markt reageerde met een gigantische duikvlucht
Niet lang daarna werd duidelijk dat de schrikreactie van de markt overdreven was. De Amerikaanse arbeidsmarkt koelt af en de inflatie daalt, maar de economie oogt over de gehele linie nog altijd solide.
Voorlopig zitten we goed, maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om alle datapunten te analyseren. Een recessie of andere vormen van economische ellende komen vaak vrijwel uit het niets.
Nu lijkt er echter sprake van een storm in een glas water. Het macro-economische klimaat is wat bewolkter geworden, maar er is nog geen sprake van regen en onweer. Wat het slechte Amerikaanse banenrapport betreft had Torsten Slok van APOLLO een interessant inzicht.
Hij kwam met de onderstaande grafiek. Amerika geeft maandelijks een recordaantal visums uit aan immigranten, die vervolgens allemaal onderdeel van de beroepsbevolking worden. Daardoor stijgt het aanbod van werkenden en loopt de werkloosheid op.
Dat gaf op 5 augustus het mogelijk verkeerde idee dat de werkloosheid veel te snel stijgt en Amerika richting een recessie gaat, terwijl het in werkelijkheid gaat om de massale uitgave van nieuwe werkvisums.
Amerikanen verliezen niet massaal hun banen omdat het slecht gaat met de economie, maar de werkloosheid stijgt omdat de beroepsbevolking groeit door immigratie.
De bovenstaande grafiek geeft een schatting van de economische groei in de Verenigde Staten voor Q3 van de Atlanta Federal Reserve (een tak van de Amerikaanse centrale bank). Zij schatten in op een economische groei van +2,0% voor Q3 2024.
Daarmee is de economische groei naar beneden bijgesteld, maar een groei van +2,0% op jaarbasis is nog altijd solide. De economie koelt af, maar op basis van deze data hoeven we ons nog geen zorgen te maken over een recessie.
Op hetzelfde moment zien we het optimisme onder kleinere bedrijven (SBOI) in de Verenigde Staten stijgen. De SBOI ligt nu op het niveau van maart 2022, het moment waarop de Federal Reserve begon met het verhogen van de rente in de Verenigde Staten.
Torsten Slok zegt daar het volgende over: āDit is geen recessie. Als we er een stempel op moeten drukken, dan suggereert deze data juist dat de economie versnelt.ā
Wat mij vooral āzorgen baartā zijn de continue overreacties van de markt. De markt oogt de laatste maanden een beetje springerig en onzeker. Op 5 augustus zou de wereld vergaan en koersten we regelrecht op een recessie af, terwijl we nu twee weken verder zijn en het zonnetje weer schijnt (in ieder geval voor aandelen en goud, voor bitcoin nog wat minder).
Totdat we meer duidelijkheid hebben over de Amerikaanse economie en het rentebeleid van de Federal Reserve voor de komende maanden, verwacht ik dat die onzekerheid blijft. Dat betekent dat specifieke macro-economische datapunten, die normaal gesproken niet voor volatiliteit zorgen, de markt behoorlijk in beweging kunnen brengen.
We zitten als het ware in een schommelschip dat van het ene extreme (recessie) naar het andere extreme (zachte landing en bullmarkt) zal schommelen.
Een mooi voorbeeld daarvan is de CBOE Volatility Index (VIX). De VIX is als het ware een āAngst Indexā voor de markt. Hoe hoger de VIX, hoe meer angst er in de markt zit voor recessies en andere ellende en hoe volatieler de markt.
Op 5 augustus schoot de VIX naar het op drie na hoogste niveau in de geschiedenis (alleen de financiƫle crisis van 2008 en COVID-19 pandemie leverden hogere scores op). Maar inmiddels is de VIX weer compleet ingestort en zagen we de grootste vierdaagse daling in de geschiedenis.
Dit is een perfect voorbeeld van de schommelschip-fase waar we momenteel inzitten. We gaan binnen een paar dagen van āahhh de wereld vergaatā naar āwat is het vandaag toch een mooie zonnige dag.ā
Tijdens mijn vakantie kwamen ook de maandelijkse inflatierapporten binnen. Die lieten over het algemeen een voortzetting van de trend van disinflatie zien (dalende inflatie). Dat is goed nieuws, want dat opent de ruimte voor de Federal Reserve om in september te beginnen met het verlagen van de rente.
Voor nu ziet de markt een kans van 26,5% op een renteverlaging van 0,50% in september en 73,5% kans op een verlaging van 0,25%. Er is dus een kans dat dat Federal Reserve stevig ingrijpt met een renteverlaging van 0,50% over ongeveer Ć©Ć©n maand.
Dat komt natuurlijk door de angst over de economie. Cruciaal voor die verlaging van 0,50% zal het banenrapport van 6 september zijn. Volgens mij wacht de Federal Reserve voor hun definitieve beslissing over de rente in september op de nieuwe banencijfers, wat natuurlijk logisch is.
Komende vrijdag zullen we daar meer over leren, want dan is het tijd voor het jaarlijkse Jackson Hole symposium. Dat is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Amerikaanse centrale bank in het prachtige Jackson Hole, waarbij centrale bankiers van over de hele wereld samenkomen om over monetair beleid te spreken.
Komende vrijdag is het de beurt aan Federal Reserve voorzitter Jerome Powell om een toespraak te houden over de Amerikaanse economie en het beleid van zijn centrale bank. Dat kan een volatiel moment opleveren voor de financiƫle markten, al verwacht ik vooral dat Powell zal aangeven dat het huidige beleid van zijn centrale bank te streng is; maar dat hij niet in detail zal treden over het beleid voor de komende maanden.
Die verwachting heb ik vanwege het belangrijke banenrapport dat op 6 september volgt. Wat niet wegneemt dat het interessant wordt om naar Powell te luisteren deze week.
Over het algemeen blijf ik overwegend bullish over H2 2024, omdat we richting een cyclus van wereldwijde renteverlagingen bewegen, wat de liquiditeit (kapitaal beschikbaar voor investeringen) ten goede moet komen. Tegelijkertijd is er nog geen duidelijk bewijs voor een recessie.
Dit was hem alweer voor deze maandag! Veel dank voor het lezen en graag tot de volgende editie op donderdag.
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Thanks voor de update Thom, welkom thuis. Vraagje zou de liquidatie van Hamasleider niet de reactie hebben veroorzaakt en kan de mogelijke reactie van Iran niet zorgen voor een verdere daling, zeker van de coins?