Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 9 grafieken
Alles wat jij moet weten over de financiƫle markten deze week in negen grafieken!
Geachte investeerders,
Het jaar 2024 begon fantastisch voor vrijwel alle financiƫle assets. De S&P 500 schoot uit de startblokken en passeerde de magische grens van 5.000 punten. Ook de Nasdaq 100 kende een indrukwekkende start.
Deze week was echter bijzonder, omdat zowel de S&P 500 (-0,42%) als de Nasdaq 100 (-1,43%) corrigeerden, terwijl de bitcoin koers met ruim 4% wist te stijgen. De traditionele financiƫle markt zakt voorzichtig door het ijs, maar het digitale goud blijft stijgen. Waarom is er sprake van deze dynamiek en is dit de definitieve doorbraak van bitcoin op het financiƫle wereldtoneel?
1. Tegenvaller: Amerikaanse inflatie hoger dan verwacht
We beginnen dit Grafieken Gala met de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI), die deze week binnenkwam op 3,1% terwijl een inflatie van 2,9% verwacht werd. Als gevolg daarvan schoot de bitcoin koers omlaag van $50.000 naar $48.800. Het duurde niet lang voordat het digitale goud die klap weer te boven kwam. Maar de rest van de financiƫle markt slaagde daar niet in.
Een hogere inflatiescore is bearish voor de financiƫle markt, omdat de Amerikaanse centrale bank hierdoor langer zal wachten met zijn renteverlagingen. Aan het begin van 2024 zette de markt nog in op een totaal van 7 renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank. Door de solide arbeidsmarkt, de stabiel ogende economie en de nog altijd verhoogde inflatie zijn die verwachtingen echter bijgesteld naar 5 renteverlagingen.
De bovenstaande tabel toont de huidige verwachtingen van de markt voor de Amerikaanse rente in 2024. Op dit moment is er sprake van een rente van 5,25% - 5,50% en de verwachting is dat we aan het einde van 2024 uitkomen op een rente van 4,00% - 4,25%. Dat zou 5 renteverlagingen van 0,25% opleveren.
Dit is waarschijnlijk de reden dat risico-assets als de S&P 500 en de Nasdaq 100 een lastige week achter de rug hebben. Aan het begin van het jaar werden er veel meer renteverlagingen verwacht van de Amerikaanse centrale bank, wat normaal gesproken bullish is voor de markt. Nu zijn die verwachtingen bijgesteld en zien we dat de markt langzaam een beetje onder druk komt te staan.
Op de lange termijn verwacht ik echter dat het uitblijven van de renteverlagingen bullish is voor bitcoin en de aandelenmarkten.
Waarom?
Dat heeft te maken met de bovenstaande afbeelding. Wat we hier zien is de Amerikaanse staatsschuld van 34,2 biljoen dollar (!) en het jaarlijkse begrotingstekort van 1,764 biljoen dollar.
Hoe langer de rente op dit verhoogde niveau blijft, hoe meer rente Amerika over die gigantische schuld moet betalen. Daardoor loopt het begrotingstekort verder op en moeten ze meer schulden maken om dat gat te dichten.
Conclusie: hoe langer de rente op dit verhoogde niveau blijft, hoe meer inflatie we de komende jaren voor de Amerikaanse dollar zullen zien. Daardoor ontstaat er een vlucht naar schaarste (alles wat de overheid niet kan bijdrukken; bitcoin en aandelen), waar we nu waarschijnlijk al de eerste signalen van zien.
2. Volgende klap voor de markt
De volgende klap voor de financiƫle markten kwam op donderdag. Richting het einde van de week bleek dat de Amerikaanse detailhandel een verschrikkelijke maand achter de rug had. Verwacht werd dat de verkopen in de detailhandel met 0,1% zouden dalen, maar uiteindelijk stond er een daling van 0,8% op de borden.
De verkopen in de detailhandel zijn sinds maart 2023 (bankencrisis) niet zo hard gedaald als afgelopen januari. Dit wijst mogelijk op een verzwakkende Amerikaanse consument, die de economie tot nu toe voor een recessie heeft weten te behoeden.
Niemand lijkt ondertussen meer op een recessie te rekenen, maar dit is een serieuze waarschuwing. Er borrelt iets onder de motorkap van de Amerikaanse economie. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar als deze ontwikkeling komende maand een bevestiging krijgt, dan kan de recessie-praat weer beginnen.
3. Waarom presteert bitcoin zo sterk?
Hoe kan het dat de bitcoin koers blijft stijgen, terwijl de rest van de financiƫle markt deze week onder druk stond? Dat heeft in mijn ogen alles te maken met het daverende succes van de Spot Bitcoin ETFs en de naderende Bitcoin Halving.
De onderstaande tabel toont de wekelijkse kapitaalstromen van de Spot Bitcoin ETFs. Tot nu toe wisten de ETFs sinds de lancering op 11 januari een netto-instroom van 107.263 bitcoin te realiseren.
Met name de laatste weken boeken de ETFs indrukwekkende resultaten. Iedereen was er in het begin als de kippen bij om te roepen dat de ETFs een flop waren, maar inmiddels bewijzen ze op overtuigende wijze het tegendeel.
Afgelopen week stroomde er via de ETFs dagelijks ongeveer 450 miljoen dollar aan kapitaal de markt in. Dat lijkt op dit moment DE hoofdreden voor de gigantische stijgingen van bitcoin.
Rond het huidige niveau van 52.000 dollar krijgt bitcoin echter wat weerstand te verwerken. Dat heeft mogelijk te maken met de eerder besproken macro-economische ontwikkelingen, maar ook met het failliete Amerikaanse bedrijf Genesis, dat van de rechter toestemming kreeg om voor 1,6 miljard dollar aan Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) aandelen te verkopen.
Hierdoor lijken de uitstromen van de Grayscale Bitcoin ETF weer voorzichtig te stijgen en dat drukt natuurlijk op de bitcoin koers.
Daarnaast is het na de explosieve stijgingen ook heel normaal als de bitcoin koers even āop ademā moet komen. Geen enkele bullmarkt beweegt in Ć©Ć©n rechte lijn omhoog.
Op die momenten is het belangrijk om je hoofd koel te houden. De psychologie van de markt doet namelijk rare dingen met een mens. Als de bitcoin koers explosief stijgt, dan voelt het alsof er nooit meer een correctie komt en voelt het alsof je moet kopen, kopen en nog eens kopen.
Zodra er dan een stevige correctie plaatsvindt, slaat dat gevoel weer helemaal om en voelt het meestal alsof het voorbij is en bitcoin nooit meer gaat stijgen. Juist dan is het belangrijk om tegen je gevoelens in te handelen en de grote massa de baas te blijven.
4. Verzwakking Amerikaanse arbeidsmarkt wijst op recessie
In de mainstream media komt het woord ārecessieā niet meer voor in de headlines, maar volgens de data is het nog te vroeg om conclusies te trekken. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft namelijk verzwakken op een tempo dat consistent is met eerdere recessies.
De bovenstaande grafiek toont de gemiddelde verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarkt in aanloop naar recessies sinds de eerste renteverlaging van de centrale bank (grijze lijn).
Dat is een hele mond vol, maar zoals je kunt zien verzwakt de Amerikaanse arbeidsmarkt tijdens deze cyclus (donkere lijn) op een vergelijkbaar tempo als het gemiddelde van alle recessies van 1950-2010.
We zijn nu 23 maanden verder na de eerste renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Maar door de geschiedenis heen begonnen er nog recessies na 27, 30, 34 en zelfs 44 maanden. Wat dat betreft is het veel te optimistisch om te roepen dat de Amerikaanse centrale bank erin geslaagd is om de inflatie te verslaan zonder een recessie te veroorzaken.
Niet in de laatste plaats omdat de inflatie momenteel weer een voorzichtige opleving kent.
Dit was het voor deze week.
Vond je De Geldpers leuk? Maak mij dan blij door een LIKE achter te laten.
DELEN zou helemaal super zijn.
Uiteraard ben ik in de comments beschikbaar voor vragen.
Tot maandag!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Heerlijke grafieken weer, bedankt! Ook maar een accountje aangemaakt om je te kunnen volgen.