Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 4 grafieken
Alles wat jij moet weten over de financiƫle markten deze week in vier grafieken!
Geachte investeerders,
De bitcoin koers ging de afgelopen dagen hard onderuit. Investeerders maken zich momenteel grote zorgen over de stijgende inflatie in de Verenigde Staten. Daardoor moet de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) zijn renteverlagingen uitstellen en dat is slecht nieuws voor financiƫle assets.
Gisteren was het de beurt aan die Amerikaanse centrale bank om een rentebesluit te nemen. Het besluit zelf stond al vast: de rente zou ongewijzigd blijven. De focus van de markt lag dan ook op de persconferentie van voorzitter Jerome Powell direct na het rentebesluit.
Op basis van de inflatiecijfers kon Jerome Powell ervoor kiezen om de persruimte binnen te stormen met een emotioneel verhaal over de plakkerige inflatie. āHet gaat niet goed. We krijgen de inflatie niet onder controle en de economie is te sterk. Om die reden kunnen we de rentes niet verlagen, maar moeten ze OMHOOG.ā
Dat is ook ongeveer het verhaal waar de markt op rekende. Niet voor niets zijn de koersen van vrijwel alle financiƫle assets in aanloop naar de rentevergadering van gisteren gedaald.
De realiteit was echter compleet anders.
Powell gaf aan dat ze bij de Amerikaanse centrale bank geloven dat hun beleid streng genoeg is om de inflatie onder controle te krijgen. āIk denk dat het onwaarschijnlijk is dat onze volgende stap een renteverhoging is.ā Volgens Powell is er zelfs geen discussie gevoerd over de mogelijkheid van nieuwe renteverhogingen.
Zo kreeg de markt dus niet de strenge Jerome Powell die het verwacht had. Tijdens deze woorden van Powell schoten bitcoin en goud omhoog, terwijl de rentes juist begonnen te dalen.
Conclusie: de markt was op voorhand weer eens te streng voor zichzelf.
Wat je vaak ziet is dat de markt doorslaat in extremen/emoties. Aan het begin van het jaar zette de markt nog in op 6-7 renteverlagingen voor 2024. Drie maanden kelderden die verwachtingen naar 1 renteverlaging en speculeerde voor de persconferentie van gisteren zelfs over nieuwe renteverhogingen.
Deze extreme en volatiele verwachtingen zijn vaak al in de koersen van financiƫle assets verwerkt. Bitcoin voelde de afgelopen weken al de pijn van de gedaalde verwachtingen voor renteverlagingen in 2024 door de stijgende inflatie. Voor mijn gevoel slaat de markt nu teveel door naar het negatieve.
Iedereen zit nu in een modus waarin slecht nieuws in de lijn der verwachting ligt, terwijl ieder stukje goed nieuws een positieve verrassing is.
Om die reden kan de koersbodem voor de financiƫle markten weleens in de buurt zijn. Al blijft het natuurlijk gevaarlijk om bodems te voorspellen. Zeker nu we in een fase zitten met veel ontwikkelingen die voor onzekerheid zorgen (geopolitieke conflicten, inflatie, crashende Japanse yen).
Samenvatting rentebesluit Federal Reserve
Persverklaring Federal Reserve:
Inflatie is gedaald, maar blijft te hoog
Verdere progressie op inflatie geen zekerheid, het pad is onzeker
Renteverlagingen laten langer op zich wachten
Balanskrimp verlaagt naar $35 miljard per maand (bullish)
Inflatie was dit jaar hoger dan verwacht
Meer vertrouwen nodig in dalende inflatie voor renteverlagingen
Persconferentie Fed-voorzitter Jerome Powell:
Onwaarschijnlijk dat volgende actie een renteverhoging is
Powell gelooft niet in stagflatie-scenario
Federal Reserve niet blij met inflatie van 3%
Onduidelijk wanneer de renteverlagingen beginnen
Onverwachte verzwakking arbeidsmarkt kan snelle renteverlagingen veroorzaken
Nog belangrijker dan de inflatie
Nog belangrijker dan de inflatie is in mijn ogen de ontwikkeling van de wereldwijde liquiditeit. De wereldwijde liquiditeit zou je plat gezegd kunnen definiƫren als de totale hoeveelheid assets die beschikbaar is voor investeringen, de kapitaalbasis van de wereld.
De onderstaande grafiek van CrossBorderCapital laat de sterke relatie tussen de wereldwijde liquiditeit (oranje) en de MSCI World aandelenindex (zwart) zien. Stijgt de liquiditeit, dan stijgen aandelen. Daalt de liquiditeit, dan dalen aandelen.
De laatste tijd heeft de wereldwijde liquiditeit moeite om zijn positieve momentum te herpakken. Dat zien we duidelijk terug in de onderstaande grafiek; de wekelijkse groei heeft moeite om boven het nulpunt te blijven.
Deze stroperige ontwikkeling van de wereldwijde liquiditeit lijkt met name het gevolg van de Shadow Monetary Base. Dat onderdeel van de liquiditeit wordt gevormd door de balansen van de grote centrale banken en door de totale waarde van onderpand voor nieuwe leningen (staatsobligaties).
Sinds begin april viel deze Shadow Monetary Base met $1,83 biljoen (!) naar beneden. Hierdoor daalde deze van $94,41 naar $92,58 biljoen.
Op de korte termijn zijn de vooruitzichten voor de wereldwijde liquiditeit niet hoopgevend, maar voor de tweede helft van 2024 zien de verwachtingen er beter uit. De hoop is natuurlijk dat renteverlagingen van grote Westerse centrale banken zullen bijdragen aan een verbetering van de liquiditeit.
Ondanks een paar negatieve weken, ben ik wat de lange termijn betreft nog altijd positief en bullish.
Dit was het voor deze donderdag.
Veel dank voor het lezen en graag tot maandag!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Bedankt Thom , top analyse en weer up to date nu š