Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 6 grafieken
Alles wat jij moet weten over de financiƫle markten deze week in zes grafieken!
Geachte investeerders,
Om te beginnen wil ik iedereen feliciteren met de bescheiden nieuwe all-time high voor bitcoin. Laten we hopen dat dit het begin is van een mooie bullmarkt, die eindigt met een bitcoin koers van zes cijfers.
In eerdere editie van De Geldpers sprak ik over de zogenaamde āvlucht naar schaarsteā die volgens mij gaande is. Steeds meer investeerders realiseren zich dat de schuldpositie van onder andere de Amerikaanse overheid onhoudbaar is op de lange termijn.
De schuldpositie van de Amerikaanse overheid blijft groeien, waardoor de jaarlijkse rentekosten toenemen, die vervolgens resulteren in een diepere begrotingstekorten. Die tekorten moet Amerika dichtmaken met nieuwe schulden, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt.
Volgens mij is dat een belangrijke uitleg voor de goede prestaties van bitcoin, aandelen en goud die we momenteel zien.
Nu zag ik op 5 maart een tweet van de gerenommeerde macro-econoom Luke Gromen voorbijkomen, die in feite precies hetzelfde roept als ik.
āAls de goudkoers stijgt in jouw valuta, ondanks positieve reĆ«le rentes, dan zegt de goudmarkt eigenlijk: āJouw overheid komt in een schuldspiraal als de reĆ«le rentes positief blijven.
Goud begon eind 2022 met deze waarschuwing en sindsdien zijn meer markten onder deze nieuwe regelset gaan functionerenā, aldus Luke Gromen.
Een positieve reĆ«le rente betekent dat de rente op staatsobligaties hoger is dan de inflatie. Normaal gesproken zie je dat de goudkoers daalt als de reĆ«le rente stijgt. Dan is het immers aantrekkelijker voor investeerders om voor de āveiligheidā van staatsobligaties te kiezen, omdat ze daarmee ook de inflatie kunnen verslaan.
Nu zien we de reƫle rente stijgen (rente hoger dan inflatie), maar stijgt ook de goudkoers. Volgens Luke Gromen is dat een alarmsignaal en geeft de markt daarmee aan dat de hoge rentes van dit moment dodelijk zijn voor overheden met hun gigantische schulden.
Dat is precies de dynamiek die ik eerder probeerde te beschrijven, waardoor dus een vlucht naar schaarste ontstaat ā investeerders kopen alles wat de overheid niet kan bijdrukken: aandelen, bitcoin, goud, vastgoed, kunst en ga zo maar door.
Veel analisten maken zich op dit moment druk over de gigantische stijgingen van aandelen (groene lijn), die niet meer te verklaren zijn als je kijkt naar de omzetgroei (zwarte lijn) van de bedrijven in kwestie.
Aandelen groeien harder dan ze op basis van de daadwerkelijke prestaties van bedrijven zouden moeten doen. Dat kan een gevaarlijke ontwikkeling zijn voor investeerders (het begin van een bubbel?), maar het kan ook onderdeel zijn van de eerder omschreven vlucht naar schaarste.
In het kader daarvan is het opvallend om te zien dat de aandelenmarkten meer in lijn met de bovenstaande grafiek bewegen. De stijgingen van de aandelen zijn misschien wel het resultaat van de zorgen om de financiƫle gezondheid van Westerse overheden die met een grote staatsschuld kampen.
Men koopt alles wat de overheid niet kan bijdrukken, omdat steeds meer investeerders aanvoelen dat een hogere inflatie weleens het nieuwe normaal kan zijn.
Werkloosheid in Amerika hoger dan verwacht
Vrijdag werd de markt enigszins verrast door de Amerikaanse werkloosheid, die met 3,9% hoger binnenkwam dan verwacht (3,7%). Daarmee koelt de Amerikaanse arbeidsmarkt af, maar is er nog altijd sprake van een extreem lage werkloosheid. Dat is een ontwikkeling die de Amerikaanse centrale bank als muziek in de oren moet klinken.
Een hogere werkloosheid verlaagt namelijk de druk op de inflatie. Alles bij elkaar schetst het banenrapport van afgelopen vrijdag het beeld van een minder krappe arbeidsmarkt; op basis waarvan de economie rustig verder kan groeien, zonder het risico dat de inflatie opnieuw accelereert.
Voor de financiƫle markten is deze ontwikkeling positief, omdat dit betekent dat we mogelijk sneller de eerste renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank zien. Helaas voor ons blijft de verwachting dat we pas in juni 2024 de eerste renteverlaging krijgen.
Al kan dat de eerder besproken āvlucht naar schaarsteā wel versnellen. Als economen als Luke Gromen gelijk krijgen en de goudmarkt inderdaad het signaal geeft dat de hoge rentes een gevaar zijn voor de schuldpositie van de Amerikaanse overheid, dan zou die ontwikkeling in een stroomversnelling kunnen komen als de renteverlagingen op de lange baan gaan.
Wat de arbeidsmarkt betreft blijft het overigens lastig om de daadwerkelijke gezondheid daarvan te bepalen.
Zo claimt Zerohedge dat de Amerikaanse economie over de afgelop 12 maanden 284.000 fulltime banen verloor. Terwijl de officiƫle cijfers ons vertellen dat het aantal banen in Amerika al 38 maanden op rij toeneemt.
Hoe kan dat? Bij Zerohedge roepen ze dat de 284.000 fulltime banen die verloren gingen zijn vervangen door 921.000 part-time banen. Het aantal mensen met een baan ligt volgens de laatste cijfers op het laagste niveau sinds mei 2023.
Afgelopen maand steeg het aantal banen met 275.000 stuks, maar het aantal werkenden daalde juist met 184.000 stuks. Het lijkt erop dat het hebben van meerdere banen het ānieuwe normaalā wordt in de Verenigde Staten. Is dit dan de enige manier voor mensen om de inflatie te verslaan?
Het aantal mensen met meerdere banen zit na de COVID-19 dip weer in precies dezelfde opwaartse trend. Zo kunnen we stellen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt onder de motorkap in ieder geval wat meer gebreken vertoond dan de cijfers ons op het eerste gezicht vertellen.
Voor komende week ligt de focus vanuit macro-economisch perspectief op dinsdag en donderdag. Dan krijgen we namelijk weer een bak aan inflatie-data uit de Verenigde Staten. De afgelopen weken maakten analisten zich steeds meer zorgen over een nieuwe opleving van de inflatie.
Na volgende week weten we daar meer over en kunnen we waarschijnlijk ook meer zeggen over het rentepad van de Amerikaanse centrale bank voor 2024. Uiteraard gaan we dat allemaal bespreken in De Geldpers edities van komende week.
Voor nu wil ik je bedanken voor het lezen, een fijn weekend wensen en hopelijk zien we elkaar maandag voor de volgende editie!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Dank u, lekker duidelijk!!
Fijn weekend!
Dank Thom voor je bijdrage aan een mooi weekend, jij ook fijn weekend.
Groet AndrƩ