Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 6 grafieken
Alles wat jij moet weten over de financiƫle markten deze week in zes grafieken!
Geachte investeerders,
We eindigden de handelsweek op vrijdag met een zee van rode cijfers. De S&P 500, de Nasdaq, bitcoin en zelfs goud hadden het gisteren plotseling even moeilijk. Het is lastig om daar een exacte reden voor aan te wijzen, maar in eerdere edities van De Geldpers gaf ik al aan dat het Amerikaanse belastingseizoen op 15 april zijn climax bereikt, waardoor er wat kapitaal uit de financiƫle markten wegsijpelt (lagere liquiditeit). Onder andere om die reden verwacht ik dat we in het restant van april nog geen hervatting van de bullmarkt te zien krijgen.
Ondanks de daling op vrijdag, beginnen de stijgingen van de goudkoers explosieve vormen aan te nemen en dat baart een hoop mensen zorgen.
Is dit een signaal van de markt dat zij het vertrouwen verliezen in de Amerikaanse overheid en de centrale bank wat betreft het in toom houden van de inflatie en de gigantische staatsschuld van $34,6 biljoen? Is China goud aan het kopen om zich minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar en andere fiatmunten vanwege potentiƫle militaire actie in Taiwan? Beginnen de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten door te werken in de goudkoers?
Het zal een combinatie van al het bovenstaande zijn, maar we kunnen de koersexplosies van goud onmogelijk negeren.
Joseph Wang van de populaire blog FedGuy.com speculeert hier op China als āschuldigeā voor de stijgingen van goud. āMisschien is iemand zich aan het voorbereiden op een geopolitieke aardverschuiving, omdat ze weten dat ze hun dollars en euros daarna zullen verliezen.ā
Hiermee speculeert Wang dus op een oorlog tussen China en het Westen. Eerder zagen we wat er gebeurde met de valutareserves van Rusland nadat zij de oorlog in OekraĆÆne begonnen. Die werden bevroren en China weet nu dat dergelijke acties tot de mogelijkheden behoren als er ellende uitbreekt.
Het is een interessante theorie, maar volgens mij is dit niet de reden voor de nieuwe all-time highs van goud.
Deze week kwam namelijk opnieuw de Amerikaanse inflatie hoger binnen dan verwacht.
Consumentenprijsindex (CPI): 3,5% omhoog versus verwachting van 3,4%
Core CPI (kerninflatie): 3,8% omhoog versus verwachting 3,7%
Core Producer Price Index (Core PPI): 2,4% omhoog versus verwachting 2,3%
De āCoreā varianten van de inflatiemeters nemen prijsveranderingen in voedsel- en energie niet mee, omdat die relatief volatiel zijn en een vertekend beeld van de algemene trend kunnen geven. Voor de Amerikaanse centrale bank wegen de core-varianten om die reden zwaarder mee.
Het meest verontrustende inflatie-nieuws kwam van de SuperCore CPI, waarbij ook de prijsveranderingen op de huizenmarkt zijn weggelaten. Deze kwam uit op een stijging van 0,7% op maandbasis. Trek je die door naar 12 maanden, dan komt daar een SuperCore CPI van 8,73% op jaarbasis uit.
In de onderstaande grafiek van Zerohedge zien we duidelijk dat deze inflatiemeter op de weg omhoog is.
Kortom: de hoge inflatiecijfers van januari en februari waren geen uitzondering. In de data van maart kreeg de Amerikaanse centrale bank de bevestiging waar het niet op hoopte. De inflatie lijkt definitief op de weg omhoog.
Het gevolg hiervan is dat de Amerikaanse centrale bank geen enkele reden heeft om de rente te verlagen.
Dat zien we meteen terug in de onderstaande tabel. Deze toont de verwachtingen van de markt over het toekomstige rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Zoals je kunt zien verwacht de markt pas op 31 juli 2024 de eerste renteverlaging van 5,25-5,50% naar 5,00-5,25%.
Vervolgens wacht de Amerikaanse centrale bank tot 18 december 2024 met het doorvoeren van de tweede renteverlaging naar 4,75-5,00%.
Deze verwachtingen staan in schril contrast met het begin van 2024. Aan het begin van het jaar zette de markt nog in op 6-7 renteverlagingen. Nu zijn het nog maar 2 stuks.
In principe is dat bearish/negatief voor risico-assets als bitcoin, aandelen en goud. Dat kan een deel van de reden zijn voor de koersdalingen die we afgelopen vrijdag zagen. Op de lange termijn zie ik dit echter als bullish.
Hoe langer de Amerikaanse centrale bank wacht met het verlagen van de rente, hoe meer schulden de Amerikaanse overheid moet herfinancieren/afsluiten tegen deze verhoogde rentes. Daardoor neemt het jaarlijkse begrotingstekort verder toe, moeten ze nog meer schulden maken (lees: dollars creƫren) en stijgen de rentekosten weer.
Dat lijkt op de wat langere termijn heel bearish voor de Amerikaanse dollar en bullish voor alles wat de overheid niet kan bijdrukken.
In de onderstaande grafiek zien we duidelijk hoe de maandelijks groei van de kerninflatie allesbehalve de juiste richting opgaat. Dat brengt de Amerikaanse centrale bank en de overheid langzaam in een hele lastige spagaat. Aan de ene kant moeten ze iets tegen de inflatie doen (rente hoog houden), terwijl aan de andere kant de staatsschuld schreeuwt om renteverlagingen.
Ondertussen zijn er ook weer wat indicatoren die wijzen richting een verzwakkende Amerikaanse economie. Zoals eerder besproken is goud aan indrukwekkende stijgingen bezig, terwijl op de achtergrond timmerhout (lumber) met een vergelijkbare daling bezig is.
Nu zijn goud en timmerhout van nature negatief gecorreleerd (koers beweegt in tegengestelde richting), maar het verschil dat we momenteel zien is wel heel extreem. Dit hoeft op zichzelf niets te betekenen, maar het is wel een ārood lampjeā die ons vertelt dat we niet blind moeten geloven in oneindige economische groei en stijgende koersen.
Japanse yen vormt een gevaar voor de markt
Als klap op de macro-economische vuurpijl van deze zaterdag wil ik de Japanse yen nog even onder de aandacht brengen. Die is voor het eerst in 34 jaar boven de koers van 153 uitgebroken ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Je krijgt nu dus meer yen voor iedere dollar.
De Japanse overheid houdt niet van een zwakke yen en om die reden probeert de Bank of Japan de munt te verdedigen rond het niveau van 150 yen/dollar.
Nu zijn we dat punt ruimschoots voorbij en liet de Bank of Japan al weten dat zij klaar zijn om in te grijpen. Langzaam maar zeker lijken ze de controle over hun eigen munt te verliezen. Ze willen de yen versterken ten opzichte van andere fiatvaluta, maar nemen daar durven de monetaire duimschroeven ook niet aan te draaien (hogere rentes).
Het lijkt erop dat we snel een nieuwe renteverhoging kunnen verwachten van de Bank of Japan. Een andere manier om de yen te steunen is door ze simpelweg te kopen op de open markt.
Om dat te kunnen doen moet de Bank of Japan natuurlijk over voldoende cash beschikken.
Precies daar ligt het gevaar voor de financiƫle markt.
Japan beschikt namelijk over biljoenen dollars aan Amerikaanse staatsobligaties (leningen aan de Amerikaanse overheid), die het voor het versterken van de yen zou kunnen verkopen.
Als zij die staatsobligaties op de markt dumpen, dan schieten de rentes omhoog. Je moet immers kopers vinden voor al die staatsobligaties. De huidige koers van Amerikaanse staatsobligaties is het resultaat van de huidige hoeveelheid vraag en aanbod.
Mogelijk komt daar straks een gigantische berg aan Japans aanbod bij, waardoor de koersen dalen.
Daardoor kunnen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties stijgen, waardoor het voor investeerders aantrekkelijker is om zich daar tijdelijk in te verstoppen. Het resultaat? De potentiƫle verkoopacties van Japan leveren een neerwaartse druk op de koersen van financiƫle assets (aandelen, bitcoin, goud, vastgoed).
Op de korte termijn ben ik vanwege al het bovenstaande wat bearish, maar op de lange termijn blijf ik bullish. Het is voor mij onmogelijk om langs de enorme staatsschuld van Amerika te kijken. Dat moet op termijn wel een vlucht naar schaarste opleveren, als die ondertussen niet al begonnen is.
In principe hoor ik bij de groep mensen die met name om deze reden blijft kopen. Als er geen sprake was van een onhoudbare Amerikaanse staatsschuld, dan was ik met de huidige hoge rentes een stuk voorzichtiger geweest met mijn investeringen.
Dit was het alweer voor dit weekend.
Heel veel dank voor het lezen en mocht je de content waarderen, dan helpt het mij enorm als jullie een like achterlaten of de nieuwsbrief delen met potentiĆ«le geĆÆnteresseerden.
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Zoals altijd een goed verhaal.
Hoi thom,bedankt weer voor je uitleg.
Ik had even een vraag mbt goud. Want het leek me leuk om eens een x fysiek goud te kopen. Maar ik schrik een beetje van de prijzen of iig heg verschil tussen de koers en bv 1 gram goud met keurmerk. De koers staat op 70euro maar 1 gram kost bij de goud handelaar 98euro. En geven dan een terugkoop garantie van 98% van de goud koers. Nu weet ik dat de koers toch wel naar je toe groeit en vooral nu. Maar is dat niet een heel erg groot verschil. Heb jij nog tips of inzichten hierin?
Groeten