Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 9 grafieken
Alles wat jij moet weten over de financiƫle markten deze week in negen grafieken!
Geachte investeerders,
Bitcoin is momenteel het gesprek van de dag binnen de financiƫle wereld. Voor het eerst in de geschiedenis wist de digitale munt binnen ƩƩn maand met 20.000 dollar te stijgen. In absolute getallen kunnen we dan ook spreken van de beste maand uit de nog kort historie van bitcoin.
Wat de huidige stijgingen voor mij zo bijzonder maken, is dat ze niet gepaard gaan met significante correcties. Normaal gesproken zie je dat bitcoin ook tijdens een bullrun een aantal stevige dalingen moet verwerken.
Die dalingen spelen dan met de psychologie van investeerders. Op dit soort momenten lijkt het alsof de koers alleen maar kan stijgen en voelt het waarschijnlijk alsof je nooit genoeg bitcoin kunt hebben.
Zodra die stevige daling er dan komt en we bijvoorbeeld terugvallen naar 49.000 dollar, dan zal je het tegenovergestelde gevoel je bekruipen. āHet is voorbij, bitcoin gaat het toch niet halen, moet ik misschien alles in de verkoop gooien?ā Die tegengestelde psychologie blijft fascinerend en zeker bij bitcoin, omdat die gevoelens door de extreme volatiliteit nog veel sterker zijn dan binnen de traditionele financiĆ«le markt.
Volgens de Fear & Greed Index is er momenteel sprake van āextreme hebzuchtā in de markt. Meestal is dat een goed moment om voorzichtiger te worden als het om aankopen gaat. Het lastige is alleen dat je emoties het tegenovergestelde schreeuwen en ergens hebben die een punt, want waar ligt de top voor bitcoin?
Er zal ongetwijfeld een correctie komen, maar wanneer en hoe diep die zal zijn? Dat is eigenlijk niet te voorspellen. Om die reden kies ik er zelf meestal voor om mijn gevoelens compleet aan de kant te zetten en gewoon op standaard momenten in te kopen, ongeacht het koersverloop.
Als jij voor de lange termijn vertrouwen hebt in een financiƫle asset, dan is dat (behalve als je een meesterhandelaar bent) waarschijnlijk de beste strategie.
Speltheorie en bitcoin
Dan is het tijd voor een in mijn optiek fascinerend stukje speltheorie met betrekking tot bitcoin. Deze week voorspelde niemand minder dan Edward Snowden namelijk dat in 2024 naar buiten komt dat een nationale overheid in het geheim bitcoin koopt.
Snowden komt verder niet met namen, maar er gaan al langer geruchten rond dat Saudi-Arabiƫ en bovenmatige interesse in bitcoin heeft en ook Rusland wordt genoemd. Mocht het om Rusland gaan, dan hoop ik dat ze dat geheim heel goed weten te bewaren, want dat zou voor het Westen een reden kunnen zijn om de aanval op bitcoin te openen.
Het interessante stukje speltheorie is dat centrale bankiers en overheden van over de hele wereld ongetwijfeld in de gaten hebben wat bitcoin doet. Zouden ze in Amerika niet bang zijn dat China in het geheim bitcoin koopt? En moeten ze daar niet op reageren door ook na te denken over een potentiƫle strategie?
Als bitcoin zijn belofte waarmaakt en goud vervangt als de primaire store of value (spaarmiddel) van de wereld, waar Edward Snowden in zijn tweet ook over spreekt, dan kan het weleens een hele dure fout zijn om bitcoin links te laten liggen.
Het succes van bitcoin zorgt ongetwijfeld voor steeds meer stress bij de hoge heren en dames van de grote overheden. Veel kleine overheden konden de verleiding niet weerstaan en zijn al begonnen met het minen van bitcoin. Dat zijn nog niet de grote namen waar bitcoin het van moet hebben, maar het is een begin.
Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat China of Amerika vanaf dag Ć©Ć©n open kaart spelen. Mochten ze de verleiding niet kunnen weerstaan om bitcoin te kopen, dan is het ook beter om dat geheim te houden. Als China vandaag bekendmaakt dat zij in bitcoin gaan investeren, dan schiet de koers waarschijnlijk met honderden procenten omhoog en moeten ze tegen veel hogere koersen inkopen.
Wat bitcoin als asset zo interessant maakt, is dat het heel lastig is om er een waarde op te plakken. Aandelenkoersen zijn altijd nog een beetje verbonden aan de winsten of potentiƫle winsten van bedrijven, terwijl het waarderen van de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van bitcoin een stuk moeilijker is.
Niemand kan jou vertellen wat de absolute top van bitcoin is en hoeveel een decentrale valuta, die binnen 10 minuten van Nederland naar Japan kan transporteren, waard moet zijn.
We kunnen speculeren over de potentie van bitcoin om goud te vervangen, we kunnen speculeren over landen die bitcoin adopteren, we kunnen speculeren over bedrijven als Apple en Google die in bitcoin investeren en daar komen ook die extreme koersvoorspellingen uit. In theorie zit er āgeen limietā op de bitcoin koers.
Sinds de geboorte van bitcoin zijn steeds meer mensen gaan geloven in het verhaal van de digitale munt en daar ligt, in combinatie met die oneindige potentie, volgens mij de verklaring voor het feit dat de digitale munt al 15 jaar de best presterende financiƫle asset op aarde is.
Aandelen MicroStrategy
Voordat we het onderwerp bitcoin afsluiten (we zijn er bijna) wil ik nog even het aandeel MicroStrategy onder de loep nemen. Dit bedrijf investeert adopteerde in augustus 2020 bitcoin als zijn primaire spaarmiddel. Sindsdien heeft het 193.000 bitcoin weten te verzamelen en is de aandelenkoers compleet door het dak gegaan.
Sinds de lancering van de Spot Bitcoin ETFs speel ik met de gedachte om met een klein deel van mijn maandelijkse investeringen te āgokkenā op het aandeel van MicroStrategy als een soort bitcoin on steroids.
Wat je vaak ziet is dat de aandelenkoers van MicroStrategy met een factor ~2 stijgt (of daalt) ten opzichte van de bitcoin koers.
Jammer genoeg besloot ik te wachten op een serieuze correctie, die ik eigenlijk al eerder verwacht had voor bitcoin. Tot op heden blijken de Spot Bitcoin ETFs echter zo krachtig, dat bitcoin tot op heden nog geen echte dalingen zag.
Wat MicroStrategy zo interessant maakt in mijn ogen, is dat ze er over het algemeen in slagen om het aantal bitcoin per aandeel te laten groeien. Dat doen ze door met schulden bitcoin te kopen.
Als de bitcoin koers stijgt, dan zijn de assets van MicroStrategy op papier veel meer waard. Tegen die waardestijging kan het dan weer geld lenen, waarmee het vervolgens nieuwe bitcoin koopt.
MicroStrategy is eigenlijk een soort investering in bitcoin en shortpositie op de Amerikaanse dollar in Ć©Ć©n aandeel.
Ik ben overigens niet van plan om groots in het bedrijf te investeren, maar iedere maand hele kleine beetje als een soort hefboom-gok op bitcoin. Verder blijf ik iedere week gewoon rustig bitcoin kopen.
Dan is het tijd voor macro-economie
Deze week stond namelijk de Core PCE prijsindex op het programma in de Verenigde Staten. Dat is de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank, die een belangrijke rol speelt in hun besluitvorming omtrent de rente.
Hoewel geheel volgens de verwachting binnenkwam op 2,8% en daarmee het laagste niveau sinds maart 2021, zijn er onderdelen van de index die wijzen richting een nieuwe opleving van de inflatie.
Als we de huizenmarkt niet meenemen in de Core PCE inflatie, dan krijgen we de zogenoemde Supercore PCE inflatie. Die kwam voor de afgelopen maand binnen op een stijging van 0,60%. De grootste sprong sinds december 2021. Met die stijging is de Supercore PCE opgeleefd tot 3,45% op jaarbasis.
Onder de spreekwoordelijke motorkap is te zien dat ieder sub-element van de Supercore PCE inflatie deze maand een behoorlijke bijdrage leverde aan die stijging.
Eerder werd al bekend dat de consumentenprijsindex (CPI) wat hoger binnenkwam dan verwacht. Nu kunnen we daar in de Supercore PCE inflatie nog een bevestiging voor vinden.
Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de markt inmiddels nog maar 3 renteverlagingen verwacht in 2024 vanaf de huidige 5,25% - 5,50% die de Amerikaanse centrale bank hanteert (zie onderstaande tabel).
Torsten Slok, de hoofdeconoom van Apollo, maakt het helemaal bont. Hij zegt voor 2024 HELEMAAL GEEN renteverlagingen te verwachten. āDe Amerikaanse centrale bank gaat de rente niet verlagen dit jaar en we moeten het langer met deze hoge rentes doen.ā
Torsten Slok doet deze voorspelling op basis van de sterke Amerikaanse economie, maar wijst ook naar de door ons besproken Supercore inflatie, die veel hoger staat dan de gewenste 2,0% en verder omhoog wijst. Op de achtergrond begint ook de huizenmarkt weer voorzichtig op te leven.
Twee maanden geleden zette de markt nog in op 6 renteverlagingen in 2024, maar steeds meer data leert ons dat de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met zijn strijd tegen de inflatie.
In theorie is het uitstellen van de renteverlagingen bearish voor de financiĆ«le markt, maar daar staat tegenover dat de Amerikaanse overheid het nog moeilijker krijgt met het financieren van zijn schulden. Daarmee verwijs ik natuurlijk naar de in eerdere edities besproken āvlucht naar schaarste.ā
Daarmee bedoel ik dat steeds meer mensen het idee hebben dat de Amerikaanse overheid zijn schulden nooit kan terugbetalen. De hogere rentes van dit moment verhogen de jaarlijkse rentebetalingen, waardoor de begrotingstekorten verder toenemen en ze nog meer schulden moeten creƫren.
Die vicieuze cirkel maakt dat mensen op zoek moeten naar alternatieven. Voor mij persoonlijk is bitcoin daarin het belangrijkste eindstation.
Dit was het voor deze week.
Vond je De Geldpers leuk? Maak mij dan blij door een LIKE achter te laten.
DELEN zou helemaal super zijn.
Tot maandag!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Zelf merk je het waarschijnlijk niet maar je wordt steeds beter. Leuk en informatief. Merci kerel! Mvg, Bart Lefebre
Goed en duidelijk uitgelicht met mooi overzicht