Groene Golf: Bitcoin en Aandelen Reageren op Lage Inflatie in Amerika
Inflatie in Amerika opnieuw lager dan verwacht, waardoor bitcoin, aandelen en goud met groene cijfers reageren. Gaat in september de Amerikaanse rente omlaag?
Geachte investeerders,
Zojuist is de nieuwe Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) bekendgemaakt. Wat bleek? Op vrijwel alle fronten viel de inflatie lager uit dan verwacht, waardoor we bitcoin, goud en aandelen zien opspringen.
Waarom reageert de markt positief? Omdat we de afgelopen weken vanuit de Amerikaanse centrale bank continu het verhaal hoorden dat ze meer bevestiging van de dalende inflatie wilden zien, voordat ze serieus over de eerste renteverlaging konden nadenken.
De inflatieprint van vandaag kan weleens de bevestiging zijn die nodig is om op 18 september de eerste renteverlaging van de Federal Reserve te zien.
Zoals je in de onderstaande tabel kunt zien, kwamen de CPI en de Core CPI op maand- en jaarbasis lager binnen dan verwacht. Op alle fronten lijkt de inflatie wat sneller richting de gewenste 2,0% te zakken dan de meeste analisten en economen hadden voorspeld.
Dat de markt dit als een positief signaal ziet voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank (lees: we krijgen sneller die eerste renteverlaging), zien we niet alleen terug in de koersen van risico-assets.
Maar ook de marktrente op Amerikaanse staatsobligaties duikt over de gehele linie naar beneden. De bovenstaande grafiek geeft de marktrente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar weer.
Wat zegt dit? Heel eenvoudig: de inflatie kwam zojuist lager binnen dan verwacht. Daardoor is de kans groter dat de Federal Reserve binnenkort begint met het verlagen van de rentes, waardoor de waarde van staatsobligaties die bijvoorbeeld voor 10 jaar een rente van 4,3% garanderen is toegenomen.
Als jij een staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar bezit, die een rente van 5% betaalt en je hoort dat de rente volgende maand met 1% daalt, dan is jouw obligatie logischerwijs meer geld waard na die mededeling.
Dat is wat we nu zien gebeuren. De markt prijst de lage inflatiedata in. Wat dat betreft is het ook heel leerzaam om op dit soort data-momenten naar de reacties van allerlei verschillende assets te kijken.
Een andere interessante grafiek op dit soort momenten is de volgende. Je ziet hier de rente die de futuresmarkt voor het einde van 2024 verwacht, dus na de laatste rentevergadering van de Federal Reserve in december.
Die nam om 14.30u tijdens de bekendmaking van de inflatiedata ook een behoorlijke duik naar beneden.
Wat interessant is aan de huidige reactie van de markt, is dat we bitcoin voor het eerst in tijden weer zien meedoen. De laatste weken presteerde bitcoin opvallend slecht ten opzichte van aandelen en goud.
Dat is vreemd, omdat de correlatie tussen bitcoin en bijvoorbeeld tech-aandelen normaal gesproken redelijk hoog is. Waarschijnlijk omdat de gemiddelde bitcoin-investeerder ook iemand is die graag in namen als Nvidia, Apple en Tesla investeert.
Maar goed, het punt is dat het macro-economische klimaat de afgelopen weken ook voor bitcoin verbeterde, maar dat de koers niet wilde volgen. De inflatie daalde, de marktrentes op staatsobligaties gingen omlaag en het aantal verwachte renteverlagingen van de Fed begon te stijgen.
Allemaal positieve punten die de koers zouden moeten opstuwen, wat niet gebeurde. Waar aandelen all-time high na all-time high maakten, viel bitcoin als een baksteen omlaag.
Waarom dat was? Nou ik heb vanmiddag even met Satoshi Nakamoto gebeld en die klaagde over de Duitse overheid die voor honderden miljoenen dollars aan bitcoin op de markt dumpt, de miljarden dollars aan bitcoin van het in 2014 gefailleerde Mt. Gox die deze maand vrijkomen en veel miners die onder druk staan na de halving.
De verkoopdruk op bitcoin komt vanuit een specifieke hoek. Het wordt dan ook interessant om te zien of bitcoin straks de aandelenmarkten weer kan volgen als deze verkoopgolven gepasseerd zijn.
Concluderen kunnen we stellen dat het inflatierapport van vandaag positief was voor de markt. Niet voor niets is de kans op een renteverlaging van de Federal Reserve tijdens de vergadering van 18 september toegenomen naar 87,3% volgens de handelaren op de futuresmarkten.
De enige kanttekening die ik kan plaatsen bij het positieve verhaal, is dat we voorzichtig op onze hoede moeten blijven voor een recessie. We zien de Amerikaanse economie behoorlijk rap afkoelen en dat is wat nodig is om de inflatie omlaag te krijgen, maar de temperatuur moet niet onder het vriespunt komen.
Dat is precies waar Federal Reserve voorzitter Jerome Powell deze week nog over sprak. Aan de ene kant willen ze de rente niet te vroeg verlagen, met het risico dat de inflatie weer oploopt, terwijl het aan de andere kant een probleem kan zijn als Powell te laat is.
Ik ben in ieder geval blij dat ik niet in de schoenen van Powell sta, want de balansact die zij moeten opvoeren is niet eenvoudig. Maar goed, vandaag dus een ogenschijnlijk positieve dag voor de markten dankzij de relatief lage inflatiescores.
Dit was het weer voor deze week. Veel dank voor het lezen allemaal, een fijn weekend alvast en graag tot maandag!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.