Handelsoorlog Trump laat Bitcoin en Aandelen Crashen
Donald Trump zet de financiële markten in vuur en vlam met zijn handelsoorlog. Hoe moeten we hierop reageren? En wat kunnen we verder verwachten?
Geachte investeerders,
Rustige weekenden zijn niet meer weggelegd voor de investeerder anno 2025. Vorige week begonnen we met een crash als gevolg van het Chinese DeepSeek. Terwijl de financiële markten vandaag rood kleuren als gevolg van een door Donald Trump ontketende handelsoorlog.
Hoewel de door Trump aangekondigde importheffingen voor Canada, Mexico en China uiteraard macro-economische en geopolitieke implicaties hebben, reageert de markt op iets anders. De markt reageert in eerste instantie op de verhoogde mate van onzekerheid.
“People want to know what lies ahead,” aldus Wall Street legende George Soros.
Als de financiële markt ergens een hekel aan heeft, dan is het onzekerheid. En dat is precies wat Donald Trump ons op dit moment geeft. Voor de grootste handelspartners van de VS zijn inmiddels de eerste importheffingen aangekondigd, maar ook voor Europa zijn ze in aantocht.
Wanneer we ze kunnen verwachten? En van welke omvang de importheffingen zullen zijn? Daar deed Trump nog geen uitspraken over. Ook wat dat betreft laat hij de markten nog even in hun soep van onzekerheid gaarkoken.
Op één punt geeft Trump hiermee wel duidelijkheid: het vele dreigen met importheffingen was geen campagneretoriek. Hij is bereid om een handelsoorlog te starten en is niet bang voor economische pijn.
Waarom is Trump niet bang voor pijn? Waarschijnlijk omdat verwacht zijn tegenstanders nog meer pijn te doen. Vergeet bijvoorbeeld niet dat de Amerikaanse economie er momenteel een stuk beter voorstaat dan die van China, Canada en Europa.
Hoewel de getroffen landen al repressailes aankondigden, heeft Trump vertrouwen in zijn voordeel.
In 2024 importeerde Amerika uit Canada, Mexico en China voor $1,358 biljoen, terwijl het voor $832 miljard exporteerde. Met andere woorden: als gevolg van de aan beide kanten aangekondigde importheffingen, wordt de import $250 miljard duurder en de export “maar” $150 miljard.
Het idee is dat “de andere zijde” disproportioneel wordt getroffen door de handelsoorlog.
Wat niet wegneemt dat ook Amerika hier in ieder geval op de korte termijn ook onder zal lijden. Op de langere termijn is het doel van Trump om de Amerikaanse industrie weer een positieve slinger te geven.
Hoewel de financiële markten in eerste instantie vaak emotioneel en overdreven op dit soort ontwikkelingen reageren, vanwege de explosie van onzekerheid, mogen we dit niet meer aan de kant schuiven als pure onderhandelingsstrategie van Trump.
In het verleden toonde hij ook de bereidheid om een behoorlijk lange handelsoorlog te voeren, zie de hieronder bijgevoegde tijdlijn.
De Bank of Canada reageerde vandaag direct op de importheffing van Trump, met de aankondiging dat zij verwachten hun beleidsrente naar 1,5% te verlagen in oktober.
In Canada maken ze zich duidelijk zorgen over de economische gevolgen. Elders in de wereld gaan we dit soort reacties ongetwijfeld ook zien. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat alle neveneffecten die voortvloeien uit de handelsoorlog voor een extreem complexe en onvoorspelbare situatie zorgen.
De Amerikaanse Nasdaq begon vannacht met een daling van bijna 3% op de futuresmarkt. Inmiddels is de techbeurs alweer redelijk hersteld en staat er nog een daling van -1,78% op de borden.
Wat dat betreft valt de schade nog mee. Mochten we deze week stevige dalingen zien, dan ga ik die gebruiken om extra inkopen te doen.
De markten hebben immers de neiging om overdreven te reageren op onzekerheid.
Bitcoin is daar een mooi voorbeeld van. In eerste instantie dook de koers naar $91.000, terwijl bitcoin nu alweer op $95.000 handelt.
Overigens hoeft de ellende hiermee niet voorbij te zijn. Zoals eerder gezegd mogen we de onvoorspelbare Trump niet onderschatten. Mochten we echter diepere dalingen krijgen, dan zie ik dat op basis van het macro-economische totaalbeeld als instapmomenten.
Dit soort berichten van Trump maken duidelijk dat de financiële markten nog even met deze onzekerheid moeten dealen.
Tot op heden is hij er nog niet in geslaagd om zijn beloftes omtrent het stoppen van oorlogen waar te maken, en zorgt hij juist voor extra onzekerheid op het geopolitieke wereldtoneel.
Voorlopig is het echter te vroeg voor conclusies, en reageert de markt naar mijn mening niet heel extreem. Natuurlijk is bitcoin stevig gedaald, maar een daling van ongeveer 1,80% voor de Nasdaq valt nog mee. Daarmee hoeven we niet van paniek te spreken.
Wat dat betreft lijkt ook de markt nog even in de afwachtende modus te zitten.
Relatief veel vertrouwen in de markt
Voor de impact van deze ontwikkelingen op de financiële markten kijk ik met name naar de credit spreads. Lage credit spreads betekenen dat bedrijven relatief weinig extra rente betalingen op leningen, ten opzichte van de Amerikaanse overheid op zijn staatsleningen.
Op dit moment zijn de credit spreads extreem laag, zie onderstaande grafiek. Lage credit spreads betekenen dat de markt vertrouwen heeft in de toekomst. Ze vragen relatief weinig extra rente voor leningen aan meer risicovolle bedrijven.
Zodra dit soort indicatoren gaan pieken, zal de ellende echt overslaan op de financiële markten. Voorlopig is dat echter niet het geval geweest, en lijkt er nog volop vertrouwen in de toekomst. Sterker nog, zoals je kunt zien zijn de credit spreads momenteel historisch laag.
Belangrijke macro-economische week in aantocht
Hoewel de focus momenteel op Donald Trump ligt, staat er op macro-economisch front ook een belangrijke week op het programma.
Deze week staat namelijk in het teken van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo krijgen we informatie over het aantal openstaande vacatures, de banengroei, de groei van de lonen en het werkloosheidspercentage. Met name op vrijdag komt er een hoop belangrijke informatie vrij.
De economische data van deze week ziet echter op afgelopen maand, en kijkt dus in de achteruitkijkspiegel. Richting het einde van 2024 werd het Amerikaanse bedrijfsleven extreem optimistisch over de toekomst, zie onderstaande grafiek.
Als gevolg daarvan lijkt de kans op slechte arbeidsmarktdata voor deze week klein. Dit gaat immers nog over de periode waarop dat extreme optimisme van toepassing was.
Nu zorgt Donald Trump echter voor onzekerheid, en wordt het interessant om te zien hoe het bedrijfsleven zal reageren. Importheffingen zorgen hoe dan ook voor frictie in de economie.
Het grote voordeel van Amerika en Trump is dat zij voorlopig over de meest weerbare economie beschikken. Zij kunnen de meeste pijn hebben en Trump zal er de komende weken alles aan doen om ervoor te zorgen dat de wereld hem serieus neemt.
Dit kan een behoorlijke rollercoaster worden dus!
Voor nu wil ik jullie echter bedanken voor het lezen van de nieuwsbrief. Heb je vragen? Dan ben ik uiteraard altijd beschikbaar in de comments. Een fijne week gewenst, en tot de volgende editie.
Groetjes,
Thom
Disclaimer: Mijn verhalen zijn bedoeld ter vermaak en niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico.
Bedankt Thom voor de goede onderbouwde uitleg , en buy the dip inderdaad
Goed gedaan Thom, nuttige informatie. Bedankt