Inflatie, liquiditeit en rente: komt de bullmarkt terug?
Centrale banken verlagen de rentes, de arbeidsmarkt oogt ijzersterk, de inflatie stijgt, de financiële omstandigheden versoepelen en de mondiale liquiditeit groeit. Wat betekent dit allemaal?
Geachte investeerders,
De notulen van de rentevergadering in september leren ons dat de Amerikaanse centrale bank eensgezind was over de noodzaak van renteverlagingen, maar niet over de omvang ervan.
Hoewel de Fed uiteindelijk koos voor een forse verlaging van 0,50%, waren er meerdere functionarissen die liever een bescheiden verlaging van 0,25% hadden gezien. Eén gouverneur stemde zelfs tegen de grotere verlaging, wat bijzonder is, aangezien het de eerste keer sinds 2005 is dat een gouverneur zich tegen een rentebesluit keerde.
Die onenigheid komt niet geheel uit de lucht vallen, want de Amerikaanse economie oogt sterk. Waarom zou je dan kiezen voor een forse renteverlaging? Het banenrapport van afgelopen week was goed en de economische groei ligt rond de 3,0%.
Met andere woorden: de economische situatie schreeuwt niet om stevige renteverlagingen. Niet voor niets zagen we de inflatie vandaag weer iets hoger uitvallen dan verwacht.
De inflatiedoelstelling van 2,0% komt dichterbij, maar de Amerikaanse centrale bank is er nog niet. Een zachte landing voor de economie blijft mijn basisscenario, maar de kans dat we geen landing krijgen, en dat de inflatie een probleem blijft, is toegenomen.
Dinsdag schreef ik hier al een stukje over op Twitter.
Waarom blijf ik bullish over de financiële markten?
Ondanks alle onzekerheid blijft mijn basisscenario dat we een voortzetting van de bullrun krijgen.
Centrale banken over de hele wereld zijn begonnen met het verlagen van de rentes, de Amerikaanse economie groeide het afgelopen kwartaal met +3,0%, de Amerikaanse overheid koerst af op een begrotingstekort van 6,5%, wat over het algemeen bullish is voor risico-assets, we zagen ijzersterke cijfers vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt en als gevolg daarvan zien we de financiële omstandigheden versoepelen.
Versoepelende financiële omstandigheden hebben een stimulerende werking op de mondiale liquiditeit, de hoeveelheid kapitaal die beschikbaar is voor investeringen, en dat is bullish voor bitcoin, aandelen en andere risico-assets.
De onderstaande grafiek toont de relatie tussen de mondiale liquiditeit en de bitcoin koers. Voor de S&P 500, Nasdaq en andere risico-assets is er sprake van een vergelijkbare relatie.
De term financiële omstandigheden verwijst naar de algehele staat van de financiële markten en de beschikbaarheid van krediet in de economie. Dit omvat factoren zoals rentes, kredietvoorwaarden, spreads, aandelen- en obligatiemarktprestaties, en de bereidheid van banken om leningen te verstrekken.
Bij soepele financiële condities is krediet makkelijker en goedkoper beschikbaar, wat de economische groei stimuleert en goed is voor financiële assets.
De National Financial Conditions Index (NFCI) van de Chicago Federal Reserve brengt ruim 100 van deze factoren samen om de financiële condities in de Amerikaanse economie te meten. Een hogere NFCI wijst op financiële stress (bearish), terwijl een lagere NFCI op versoepeling wijst (bullish).
Ik heb met behulp van een thread van TomasOnMarkets een script gebouwd dat resulteerde in de onderstaande grafiek. De indicator bestaat uit twee elementen:
De richting van de NFCI: stijging betekent strengere financiële omstandigheden; daling wijst op versoepeling.
De positie van de NFCI (witte lijn) ten opzichte van het 28-weekse exponentiële voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Dit toont hoe streng of soepel de omstandigheden zijn vergeleken met het recente verleden.
Op dit moment daalt de NFCI (wit) en bevindt zich onder het 28-weekse gemiddelde (rood). Kortom: de financiële omstandigheden versoepelen en zijn soepeler dan in de recente periode.
Dit vertaalt zich in de grafiek door groene vlakken, die aangeven dat de omstandigheden bullish zijn.
Samenvatting:
Groen = NFCI daalt en zit onder het recente gemiddelde: omstandigheden versoepelen en zijn beter dan in de afgelopen periode = bullish.
Rood = NFCI stijgt en zit boven het recente gemiddelde: omstandigheden worden strenger = bearish.
Geel = NFCI stijgt en zit onder het recente gemiddelde óf NFCI daalt en zit boven het recente gemiddelde: omstandigheden zijn neutraal vergeleken met het recente verleden.
Interessant aan deze grafiek is dat je bijvoorbeeld de overgang van bearmarkt naar bullmarkt in 2022 duidelijk kunt zien voor bitcoin. In die periode zakte de NFCI van boven het 28-weekse exponentiële voortschrijdend gemiddelde naar beneden, wat een versoepeling van de financiële omstandigheden signaleerde en de weg vrijmaakte voor herstel.
Het is onverstandig om beleggingsbeslissingen volledig te baseren op één enkele indicator, maar dat maakt de NFCI niet minder waardevol. Het is niet voor niets dat Twitter momenteel vol staat met grafieken die wijzen op mondiale liquiditeit (Global Liquidity), een factor die nauw samenhangt met de NFCI.
Conclusie: De financiële omstandigheden versoepelen op dit moment, en mede daardoor blijf ik bullish. De NFCI wordt elke vrijdag geüpdatet, en ik zal de nieuwste gegevens dit weekend op Twitter delen. Gezien de sterke arbeidsmarkt, stijgende obligatierentes en de hogere inflatiecijfers van deze week, kunnen we in de nabije toekomst wat strengere financiële condities verwachten.
Je kunt me hier volgen op Twitter.
Dit was het alweer voor deze editie. Veel dank voor de aandacht en alle leuke reacties die ik wekelijks mag ontvangen, alvast een fijn weekend en tot maandag!
Groetjes,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.