Markt Op de Rem: Bitcoin en Aandelen Krijgen Tikken
Beleggers liepen op de zaken vooruit, de beste scenario's werden ingeprijsd als zekerheden en dat resulteerde afgelopen week in correcties. Dit moet jij weten over de huidige markt!
Geachte investeerders,
In maart 2022 begon de Amerikaanse centrale bank aan de meest agressieve cyclus van renteverhogingen uit zijn geschiedenis. Het doel van dat beleid was om de economische groei te vertragen en daarmee de inflatie, die een piek van 9% kende, te bestrijden.
Volgens de modellen duurt het gemiddeld 12 tot 18 maanden voordat een strenger monetair beleid de economie vertraagt.
Nu zijn we echter 30 maanden onderweg sinds de Amerikaanse centrale bank de rentes verhoogde, en laat de economie nog steeds geen signalen van vertraging zien. Afgelopen week kwam de voor inflatie gecorrigeerde economische groei binnen op +2,8% en het Atlanta Fed GDPNow-model verwacht voor Q4 2024 een economische groei van +2,3%.
Daarmee ligt de economische groei nog altijd boven de geschatte lange-termijn groei van 2,0% van het Congressional Budget Office (CBO).
Dat roept vragen op. Waarom zorgden de renteverhogingen niet voor de verwachte vertraging van de economische groei? En waarom ligt de economische groei nog altijd boven de verwachtingen, blijft de Amerikaanse consument sterker dan verwacht en dalen de investeringen van bedrijven niet?
Volgens Torsten Sløk van Apollo Research zijn daar drie redenen voor aan te wijzen:
De Amerikaanse economie is minder gevoelig voor renteverhogingen, omdat consumenten en bedrijven tijdens de pandemie profiteerden van de kunstmatig lage rentes door deze voor langere tijd vast te leggen.
De Amerikaanse economie profiteert van een “structurele boom” in kunstmatige intelligentie en de bouw van datacenters.
De overheid stimuleert de economie met zijn begrotingstekort van 6%, gedreven door de CHIPS Act, de IRA, de Infrastructure Act en de uitgaven aan defensie.
“Deze positieve krachten neutraliseerden de negatieve impact van de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank op consumenten en bedrijven. Daarbij zijn deze drie rugwinden uniek voor de Verenigde Staten, waardoor de economie in Amerika sterk blijft, terwijl de rest van de wereld zwakker oogt.
Nu de Amerikaanse centrale bank is begonnen met het verlagen van de rentes, en deze drie rugwinden nog altijd van kracht zijn, blijven de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie positief,” aldus Torsten Sløk.
In grote lijnen ben ik het eens met de analyse van Torsten Sløk en Apollo Research. Dat levert in beginsel een bullish klimaat op voor aandelen, bitcoin en goud.
Waarom? Omdat een sterke Amerikaanse economie zorgt voor vertrouwen in de toekomst. Vertrouwen in de toekomst betekent dat banken meer risico durven te nemen, waardoor ze makkelijker krediet verstrekken en dat zorgt voor een toename van de wereldwijde liquiditeit.
Een toename van de wereldwijde liquiditeit betekent simpel gezegd dat er meer kapitaal beschikbaar is voor investeringen, wat natuurlijkerwijs terechtkomt bij aandelen, goud en bitcoin.
Laten we de feiten nog eens op een rijtje zetten:
De Amerikaanse economie groeit met 2,8% op jaarbasis
De werkloosheid is met 4,1% historisch laag
De ADP Private Payrolls banengroei kwam binnen op +233.000 banen
De inflatie is in grote lijnen onderweg naar de gewenste 2,0%
Het consumentenvertrouwen zit in de lift
De kwartaalcijfers van S&P 500 bedrijven waren over het algemeen beter dan verwacht
Ondanks was het voor aandelen en bitcoin een lastige week. Hoe kan het dat de markt afgelopen week in mineur eindigde, ondanks dat de economische data zo positief oogt?
De hoofdreden hiervoor lijkt dat beleggers de meest positieve scenario’s begonnen in te prijzen. Dat wil zeggen: de aandelenkoersen, goud en bitcoin handelden alsof de zachte landing al een feit was, en Donald Trump de verkiezingen gewonnen had.
Dat is natuurlijk niet het geval en daar werd de markt afgelopen week aan herinnerd.
Zorgwekkende data vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt: afgelopen vrijdag werden we geconfronteerd met een negatieve score voor de NFP-banengroei. Die kwam binnen op +12.000 banen, terwijl een uitslag van +100.000 verwacht werd. Ook voor augustus en september werden de scores met een totaal van -112.000 banen verlaagd.
Daardoor is de gemiddelde banengroei van de afgelopen zes maanden gedaald naar +100.000, zie donkerblauwe lijn onderstaande grafiek.Structurele daling van de banengroei. Bron: Parker Ross Het is nog te vroeg voor conclusies, omdat het slechts om data van één maand gaat, maar de grafiek toont een duidelijke verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Door deze ontwikkeling wordt het banenrapport van komende maand extra belangrijk.
Zien we dan opnieuw slechte scores? Dan heeft dat mogelijk impact op de gewenste zachte landing en nemen de kansen op een harde landing toe (recessie). Voor nu is het dus wachten op de data van komende maand, en is het belangrijk om de wekelijkse werkloosheidsclaims in de gaten te houden.Ontwikkeling Amerikaanse werkloosheid. Bron: Parker Ross Als we naar de lange-termijn trend van de werkloosheid kijken, het zesmaandse gemiddelde in de bovenstaande grafiek, dan is een duidelijke opwaartse trend waarneembaar. Met 4,1% is de werkloosheid nog altijd laag ten opzichte van het historische gemiddelde, maar dit is een zorgwekkende trend.
Voor de markt fungeerde dit als een realisatiemoment. De zachte landing is niet zo zeker als men dacht. Ook de inflatie lijkt nog altijd een (klein) probleem te blijven. Ik zal deze situatie scherp in de gaten houden, maar zit voor de lange termijn nog altijd in het kamp van de bulls.Donald Trump moet de verkiezingen nog winnen: een tweede reden voor de zwakke einde van de beursweek lag bij Donald Trump. De afgelopen weken kreeg ik het idee alsof een overwinning van Trump al volledig ingeprijsd was, dat zagen we vooral aan bitcoin en andere Trump-trades, terwijl de verkiezingen natuurlijk pas morgen plaatsvinden.
Hoewel de bears momenteel weer op tafel dansen om de door hun voorspelde crash te vieren, moeten we niet vergeten dat de S&P 500 slechts -2,5% van zijn all-time high verwijderd is. Ook bitcoin verloor slechts een paar procent nadat het erin slaagde om de koers van 73.000 dollar aan te tikken.
Tijdens bullmarkten is het heel gewoon dat de aandelenmarkt op momenten met 5-10% corrigeert. Voor bitcoin zagen we historisch gezien zelfs correcties van 20-30% tijdens bullmarkten.
Voor mij zijn deze ontwikkelingen nog geen reden om mijn positieve sentiment volledig aan de kant te schuiven. Ik zet nog altijd in op een voortzetting van de bullmarkt. Volgens mij werd de markt afgelopen week vooral even “op de vingers getikt” door op de zaken vooruit te lopen.
Met andere woorden: de koersen handelden alsof bepaalde positieve ontwikkelingen al hadden plaatsgevonden, terwijl de kans op minder positieve scenario’s nog altijd springlevend is.
We blijven dus bullish, maar we gaan niet in termen van zekerheden praten. De situatie omtrent de Amerikaanse inflatie blijft een twijfelpunt en de arbeidsmarktdata van afgelopen vrijdag zorgt ervoor dat het banenrapport van volgende maand cruciaal wordt voor de financiële markten.
Daarbij lijkt het op de korte-termijn heel belangrijk voor bitcoin dat Donald Trump de verkiezingen wint. Die beloofde immers een nationale bitcoin-reserve aan te leggen. Wat dat betreft staat ons een spannende week te wachten. Niet in de laatste plaats omdat de Amerikaanse centrale bank woensdag een nieuw rentebesluit neemt.
Dit kan weleens de belangrijkste week van het jaar worden voor de financiële markten en ik heb er zin in!
Voor nu veel dank voor het lezen en graag tot donderdag.
Groetjes,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.