Marktbrede Rally: doorbraak of toch een recessie?
Jerome Powell gaf vrijdag het startschot voor een groene handelsdag met zijn toespraak over de Amerikaanse rente. Is dit het startschot voor deel twee van de bullmarkt of moeten we voorzichtig zijn?
Geachte investeerders,
Afgelopen vrijdag schoten de financiële markten omhoog en gingen we met groene cijfers het weekend in. We zagen de koersen stijgen, omdat Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) voorzitter Jerome Powell tijdens het jaarlijkse Jackson Hole symposium bevestigde wat de markt al dacht: het is tijd om de rente te verlagen.
Het belangrijkste wat de toespraak van Powell afgelopen vrijdag duidelijk maakte, is dat de focus van de Federal Reserve niet meer alleen op de inflatie ligt. Vanaf maart 2022 begon een agressieve cyclus van renteverhogingen om de inflatie te beteugelen.
Nu zijn we op een punt in de cyclus gekomen waarin de Federal Reserve zich naast de inflatie ook zorgen maakt over de Amerikaanse arbeidsmarkt (of de economie). Zo maakt de pure focus op de inflatie plaats voor het duale mandaat van de Federal Reserve om zowel de prijzen als de arbeidsmarkt stabiel te houden.
Niet voor niets zei Jerome Powell het volgende: “We zitten niet te wachten op een verdere afkoeling van de arbeidsmarkt.” en “We zullen alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om een sterke arbeidsmarkt te ondersteunen, terwijl we meer progressie maken richting stabiele prijzen.”
Hiermee zegt de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank eigenlijk: als de Amerikaanse arbeidsmarkt breekt of verder verzwakt, dan zijn we bereid om in te grijpen. Ook als dat gedeeltelijk ten koste gaat van de progressie op het gebied van inflatie.
Dat is al hele andere taal dan twee jaar geleden. In 2022 zei Powell tijdens Jackson Hole nog dat hij bereid was een recessie te accepteren om de inflatie onder controle te krijgen. Nu komt hij daar dus op terug.
Als gevolg van de uitspraken van Powell van afgelopen vrijdag, verwacht de markt nu ongeveer 1,00% aan renteverlagingen voor de laatste maanden van 2024.
Dankzij deze toespraak van Powell eindigden risico-assets de week met prachtige groene cijfers. Zo sloot de Nasdaq 100 vrijdag af met +1,18%, de S&P 500 met +1,15% en deden ook goud en bitcoin het fantastisch.
Ondertussen is de markt ook grotendeels hersteld van de crash van 5 augustus. Die ontstond na de zwakke data voor de Amerikaanse arbeidsmarkt, die de angst voor een recessie nieuw leven inblies.
Interessant is dat het herstel van de markt niet alleen plaatsvond bij de grote namen op de beurs, ook wel bekend als de Magnificent Seven (Apple, Nvidia, Meta, Amazon, Tesla, Google en Microsoft).
De bovenstaande grafiek van Bloomberg Intelligence laat zien dat de overige 493 bedrijven van de S&P 500 momenteel ook uitbreken. Daarmee is er sprake van een meer gezonde “breadth” van de aandelenmarkt (de rally is niet geconcentreerd op een kleine groep bedrijven, wat meestal een goed teken is).
Onder de streep blijf ik voor het vervolg van 2024 overwegend bullish. Daar helpt de verbeterde “breadth” van de markt aan mee, maar ook het vooruitzicht op meerdere renteverlagingen, de toespraak van Jerome Powell van afgelopen vrijdag, de stijgende wereldwijde liquiditeit (beschikbare hoeveelheid kapitaal voor investeringen) en de algemene economische dragen hun steentje bij aan mijn bullish gevoelens over de markt.
Het grote vraagstuk van dit moment is: krijgen we de komende maanden wel of geen recessie.
Om die reden belooft komende donderdag belangrijk te worden voor de financiële markt. Dan is het namelijk tijd voor het wekelijkse aantal werkloosheidsclaims in de Verenigde Staten (lees: hoeveel mensen hebben afgelopen week voor het eerst een werkloosheidsuitkering aangevraagd?).
We zien in de wekelijkse werkloosheidsclaims een voorzichtige stijging sinds het begin van 2024, maar van echte zwakte is nog geen sprake. Het zou pas zorgelijk zijn als we iedere week structureel boven de 250.000 stuks uitkomen en blijven klimmen.
Op dit moment ligt de verwachting op 234.000 stuks voor deze week en kwamen we vorige week uit op 232.000 aanvragen.
Verder krijgen we vrijdag de Personal Consumption Expenditures Price Index (PCE). Dit is de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank en dus een belangrijk moment om te peilen hoe we ervoor staan in de strijd tegen de inflatie.
Als laatste belooft ook komende woensdag heel belangrijk te worden. Dan is het namelijk de beurt aan Nvidia om de kwartaalcijfers voor Q2 2024 te presenteren. De bullmarkt van 2023/2024 is voor een groot deel op het conto van Nvidia en de hype rondom kunstmatige intelligentie te schrijven.
Om de bullmarkt een vervolg te geven is het belangrijk dat Nvidia aan de verwachtingen blijft voldoen. Volgens sommige analisten kunnen de cijfers van woensdag weleens de belangrijkste kwartaalcijfers in jaren worden voor de Amerikaanse beurs.
Recessie of geen recessie?
Om de bullmarkt voor risico-assets een vervolg te geven, is het cruciaal dat we geen recessie krijgen. Nu de Amerikaanse centrale bank “het inflatiemonster” redelijk heeft verslagen, kan de focus op de gezondheid van de economie.
In het kader daarvan kregen we afgelopen week natuurlijk de negatieve herziening van de banengroei met -818.000 stuks.
Krijgen we straks een vergelijkbare grafiek te zien voor het bruto binnenlands product (BBP, economische groei) van de Verenigde Staten?
In 2001 gebeurde dat en werd de schatting van de economische groei voor Q1 herzien van +2,0% naar -1,3%. Mede om die reden is het uiterst belangrijk om de cijfers van bedrijven, de bestedingen van de Amerikaanse consument en de werkloosheidscijfers strak in de gaten te houden.
Dat gaat namelijk het bullmarkt/bearmarkt vraagstuk beantwoorden.
Dit was het alweer voor deze editie van De Geldpers. Wederom bedankt voor het lezen en natuurlijk ook voor het liken. Dat wordt enorm gewaardeerd.
Donderdag ben ik er weer met een nieuwe editie!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.