Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
De bitcoin koers is met zijn huidige niveau van 52.367 dollar met 24,65% gestegen in 2024 en ten opzichte van één jaar geleden staat er zelfs een stijging van 111,16% op de borden. Niets lijkt de digitale munt op dit moment te kunnen stoppen.
Als kers op de taart geeft bitcoin momenteel een zeldzaam bullish signaal af, dat we voor het laatst zagen in oktober 2020. Het gaat om de 104-weekse Williams Oscillator, die zeen zogenaamde A→B→C beweging maakt.
De laatste keer dat we dit patroon zagen (onderkant grafiek) was in oktober 2020, waarop een stijging van 400% volgde.
Het patroon gaat als volgt:
A = bitcoin stijgt boven de “overgekocht” of “oververhit” lijn
B = bitcoin valt weer onder die lijn
C = bitcoin stijgt met nieuw momentum weer boven de lijn uit en passeert ook het hoogtepunt dat in fase A werd bereikt
De laatste keer dat dit gebeurde was in oktober 2020, waarna bitcoin in minder dan 6 maanden aan een stijging van 393% begon. Maar dat was niet de enige keer waarop bitcoin dit zeldzame signaal in zijn grafiek wist te printen.
Hetzelfde A→B→C patroon voor de Williams Oscillator zagen we in december 2016, nadat de bitcoin koers al 370% was gestegen vanaf de dieptepunten van de bearmarkt van 2015.
Na dit patroon schoot de bitcoin koers echter van 800 dollar (op het moment van het signaal) naar 19.600 dollar (stijging 2.400%) om vervolgens de all-time high van 2017 te bereiken.
Begin van een bullmarkt voor bitcoin?
In 2016 en 2020 markeerde dit signaal dus het begin van een nieuwe bullmarkt voor bitcoin. Kunnen we nu concluderen dat het feest is begonnen en bitcoin in de eerste fase van een nieuwe bullmarkt zit?
Wat mij betreft niet. Dit is een heel positief signaal, maar helaas voor ons wordt de bitcoin koers beïnvloed door een groot aantal factoren.
Signalen als deze leren ons vooral hoe de marktpsychologie zich in het verleden manifesteerde. We kunnen op basis van deze data dus meer gewicht toekennen aan een positieve toekomstige ontwikkeling van de bitcoin koers. Meer dan dat kunnen we er helaas niet van maken.
Loop dus niet te hard van stapel na het lezen van dit soort verhalen. Neem het mee, maar blijf met een open blik naar de markt kijken.
Macro-economisch onweer
In het kader van die open lens wil ik een paar grafieken van Game of Trades onder de loep leggen. Game of Trades is een analist die over het algemeen heel pessimistisch is over de vooruitzichten voor de economie en de markt.
Zo publiceerde hij bijvoorbeeld de onderstaande grafiek, waarin we de voor inflatie gecorrigeerde rendementen voor de S&P 500 aandelenindex zien.
In absolute termen is de S&P 500 sinds 1970 met ruim 5.000% gestegen. Dat zijn rendementen die een leven compleet kunnen veranderen. Als we dat rendement vervolgens corrigeren voor de inflatie, dan blijft er nog maar een stijging van 500% over sinds 1970.
Dat is natuurlijk een stuk minder indrukwekkend. Game of Trades noemt het zelfs “schokkend” maar een rendement van 500% ten opzichte van de inflatie blijft over een periode van 50 jaar gewoon prima.
Wat het ons leert is dat geduld een schone zaak is en dat het heel lastig is om met relatief weinig geld rijk te worden. In absolute termen lijkt het alsof we stinkend rijk worden met onze investeringen in de S&P 500, maar de betekenis van “miljonair zijn” is sinds 1970 heel erg vervaagd door de inflatie.
De grafiek van Game of Trades die mij het meeste interesseerde is de volgende. Hierin laat de analist zien dat de bankkredieten van commerciële banken voor de tweede maal sinds 1974 gedaald zijn ten opzichte van 12 maanden geleden.
De laatste keer dat het aantal uitstaande bankleningen in een fase van krimp zat, was tijdens de Wereldwijde Financiële Crisis van 2008. Nu hoeft dat niet te betekenen dat er per definitie een ellendige periode aankomt, maar de hoeveelheid kredietcreatie in het systeem is wel belangrijk voor de koersen van financiële assets.
Dat bewijst de eerste grafiek van Game of Trades waarin we de rendementen van de S&P 500 zien. Als we die rendementen corrigeren voor de inflatie (onder andere het gevolg van kredietcreatie), dan staat er plotseling een veel minder rendement.
Hoe meer geld er door de economie vloeit, hoe meer kredietcreatie er plaatsvindt, hoe meer geld er beschikbaar is voor financiële assets. Over het algemeen is dit dus een bearish signaal voor de bitcoin koers en andere financiële assets.
Hetzelfde geldt voor de rentebetalingen van particulieren in de Verenigde Staten, die sinds de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (begonnen in maart 2022) door het dak schoten.
De Amerikaanse economie werd de afgelopen 23 maanden vooral overeind gehouden door de consument, die ondanks de renteverhogingen bleef consumeren. Het omhoog schieten van de rentebetalingen van particulieren kan weleens het signaal voor een zwakkere consument zijn.
Een zwakkere consumptie brengt in theorie bedrijven in de problemen, waardoor zij mensen moeten ontslaan, de werkloosheid stijgt en de economie krimpt.
Vrijwel niemand heeft het meer over de “recessie” die in 2023 een zekerheid leek, maar uiteindelijk niet kwam. Het voorlopige uitblijven van die recessie hoeft echter niet te betekenen dat deze helemaal niet meer komt.
Voor bitcoin, maar ook de S&P 500 en de rest van de financiële markten, belooft 2024 nog een heel spannend jaar te worden. Iedereen rekent inmiddels op een bullmarkt en die lijkt begonnen.
Maar het blijft belangrijk om kritisch naar de data te kijken en open te staan voor een eventuele verandering van het narratief. Mocht er een recessie uitbreken, dan is dat voor mij vooral een moment om extra agressief in te kopen.
Op dat soort momenten kan de markt extreem dalen en een deel van die dalingen zal ook het gevolg zijn van een stukje paniek. Die paniek maakt dat de koersen van financiële assets verder dalen dan ze op basis van de ontwikkelingen zouden moeten doen.
Deze lange termijn grafiek van de S&P 500 is een mooi voorbeeld van de kansen die een recessie kan bieden voor investeerders. Maar dan moet je natuurlijk wel het geluk hebben dat je in de positie zit om van die kansen te profiteren.
Dit was het alweer voor deze editie!
Vond je het leuk om te lezen? Laat dan een LIKE achter en/of DEEL de nieuwsbrief met vrienden en familie.
Veel dank en tot zaterdag,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Dag Thom. Wat goed dat je de euforische stemming in de markten met een kritische blik (en analyse!) tegen het licht houdt. Zeker in dit soort situaties kan een contra benadering je op langere termijn goede mogelijkheden bieden. Ben blij met deze editie van de geldpers! Groeten Roger
Dankje Thom, super content.