Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
De goudkoers explodeert momenteel overtuigend voorbij de oude all-time high van $1.721 die stamt uit Q4 2012. Tijdens de poging in 2021 bleek de weerstand rond dat niveau te groot, maar ditmaal lijkt er echt sprake van een uitbraak voor goud. Waar de goudkoers precies gaat eindigen is lastig te voorspellen, meer interessant is in mijn optiek de reden voor deze uitbraak van het edelmetaal.
Veel investeerders zien goud immers als een veilige haven in tijden van economische tegenspoed. Moeten we ons zorgen maken over een recessie? Ook in 2007 brak goud plotseling uit naar nieuwe hoogtepunten en op die uitbraak volgde in 2008 natuurlijk een wereldwijde financiële crisis.
Niet voor niets horen we populaire analisten als Doomberg dit soort uitspraken doen: “Goud is de enige asset in mijn portfolio die mij een ongemakkelijk gevoel geeft bij extreme stijgingen.”
Moeten we ons zorgen maken over een nieuwe financiële crisis of is de stijgende goudkoers een signaal dat beleggers in toenemende mate het vertrouwen in de Amerikaanse dollar verliezen?
Dat laatste lijkt op dit moment het meest waarschijnlijke scenario, omdat de Amerikaanse economie op papier goed presteert. Afgelopen week werd bekend dat de economie harder groeit dan verwacht, de arbeidsmarkt nog altijd extreem solide is en de wereldwijde activiteit van containerschepen blijft stijgen. Dat zijn over het algemeen niet de signalen voor een gigantische economische crash.
We moeten echter niet vergeten dat de Amerikaanse centrale bank in maart 2022 aan de meest agressieve rentecampagne uit zijn geschiedenis begon; met als doel om de inflatie onder de duim te krijgen. Wat dat betreft ligt een recessie nog altijd op de loer, maar vooralsnog blijft de economische data in positieve zin verbazen.
Om die reden denk ik dat de all-time high van goud (en bitcoin en aandelen) waarschijnlijk het gevolg is van die andere verklaring: investeerders verliezen het vertrouwen in de Amerikaanse dollar.
Waarom verliezen investeerders het vertrouwen in de Amerikaanse dollar? Dat heeft te maken met de enorme staatsschuld van Amerika en meer specifiek met de rente die ze over die schulden moeten betalen.
De onderstaande vier grafieken van Bank of America vatten het geheel goed samen.
Over de afgelopen 12 maanden betaalde de Amerikaanse overheid $1,1 biljoen aan rentekosten over de totale schuld van ~$34,5 biljoen. Sinds de COVID-19 pandemie zijn die rentebetalingen verdubbeld, onder andere vanwege de gigantische renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank.
Op dit moment stijgt de Amerikaanse staatsschuld met ongeveer $1 biljoen per 100 dagen. Daarmee zou Amerika in mei op een totale schuld van $35 biljoen uitkomen en voor de verkiezingen van november al op $37 biljoen dollar.
De schuld neemt toe → waardoor de rentebetalingen toenemen → waardoor het begrotingstekort groeit → Amerika moet nog meer schulden maken om het gat in de begroting te dichten → de rentebetalingen nemen toe → … en we hebben een negatieve schuldspiraal te pakken.
Het volgende probleem dient zich aan in de grafiek linksonder. Daar zien we dat de Amerikaanse overheid ervoor kiest om nieuwe schulden en het herfinancieren van schulden die aflopen te regelen met Treasury bills.
Treasury bills zijn schuldpapieren met een looptijd van minder dan 1 jaar.
Als de Amerikaanse centrale bank de rente niet verlaagt, dan moet de Amerikaanse overheid die schulden binnen 1 jaar herfinancieren tegen een rente van ~4,4% en dat zou betekenen dat de jaarlijkse rentekosten oplopen van $1,1 naar $1,6 biljoen per jaar.
Zou de Amerikaanse centrale bank de rente de komende 12 maanden met 1,5% verlagen, dan zou de gemiddelde rente voor herfinanciering op 3,2% uitkomen en blijven de rentekosten “beperkt” tot $1,2 - $1,3 biljoen dollar per jaar.
Met andere woorden: het lijkt een kwestie van tijd voordat de Amerikaanse politiek de centrale bank gigantisch onder druk zet om de rente HEEL SNEL te verlagen. Doen ze dat niet? Dan kunnen de jaarlijkse rentekosten compleet uit de hand lopen, waardoor de begrotingstekorten sneller toenemen, de schulden stijgen en de rentekosten nog verder oplopen.
Het mooie voor goud, aandelen en bitcoin?
Dat in principe allebei de scenario's bullish zijn. Als de centrale bank de rente niet verlaagt, dan moet de Amerikaanse overheid gigantisch veel dollars lenen (lees: geld creëren) om de boel te lijmen.
Het is duidelijk dat investeerders dit signaal oppakken, want alle assets die de overheid niet kan bijdrukken schieten momenteel omhoog. Als de dollar niet meer veilig is? Dan vluchten we naar schaarste.
Mocht de Amerikaanse centrale bank de rente WEL verlagen en de overheid te hulp schieten, dan is dat ook bullish voor risico-assets. Dat betekent immers dat het goedkoper is om leningen af te sluiten, waardoor de economie weer op volle toeren gaat draaien, er meer geld in omloop komt en investeerders in toenemende mate voor goud, bitcoin, aandelen en vastgoed zullen kiezen.
Kortom: het grote plaatje lijkt op dit moment bullish.
Voordat ik afsluit wil ik nog afsluiten met een positief “nieuwtje” over bitcoin. Tether, de uitgever van de grootste stablecoin ter wereld (USDT), heeft vandaag weer 8.888 bitcoin gekocht voor $629 miljoen.
Hoe doen ze dat? Tether heeft voor 105 miljard dollar aan USDT uitstaan en een groot deel van dat portfolio houden ze aan in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties, de eerder besproken Treasury bills. Die leveren momenteel een rente van ~5% op en dat zorgt jaarlijks voor een miljardenwinst bij Tether. 15% van die winst investeren ze direct in bitcoin, waardoor de digitale munt in feite profiteert van de hoge rentes die de Amerikaanse centrale bank momenteel hanteert.
Deze aankopen maken natuurlijk niet direct het verschil voor bitcoin, maar Tether begint met de huidige $5,2 miljard aan bitcoin een behoorlijke stack op te bouwen!
Dat was het weer voor deze editie. Voor nu bedankt voor het lezen en graag tot de volgende! Mocht je de nieuwsbrief leuk vinden, dan zou ik het enorme waarderen als jullie een like achterlaten. Heb je vragen? Dan ben ik altijd beschikbaar in de comments.
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Goede middag Thom bedankt voor de wekelijkse weetjes
Thanks weer!