Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
Afgelopen weekend ben ik er voor het eerst sinds november niet in geslaagd om een Grafieken Gala te produceren. Dat heeft ermee te maken dat ik vanaf 31 januari tot en met morgen in een surfkamp in Indonesië zit. Maar vandaag heb ik weer voldoende tijd om in de pen te kruipen voor een nieuwe editie van Marktmaandag.
Deze week staat weer eens in het teken van de Amerikaanse inflatie in de vorm van de consumentenprijsindex (CPI) en de Producer Price Index (PPI). Analisten verwachten voor de CPI een score van 2,9% versus de verrassende 3,4% van afgelopen maand.
Mijn verwachting is dat een verrassing (zowel opwaarts als neerwaarts) voor de CPI voor stevige koersbewegingen kan zorgen in de markt. Waarom? Omdat de Amerikaanse centrale bank onder andere deze data gebruikt voor zijn rentebesluiten.
Op 20 maart staat er weer een nieuwe rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank op het programma. Voor nu schat de markt de kans op een renteverlaging in op een schamele 17,5%. Een verrassend lage CPI score kan daar echter verandering in brengen en dat kan ons in theorie wat volatiliteit opleveren in de markten.
De afgelopen periode heeft de markt zijn verwachtingen al behoorlijk bijgesteld wat betreft het aantal renteverlagingen in 2024. Aan het begin van het jaar waren dat er nog bijna 7, terwijl de markt momenteel nog maar 4,5 renteverlagingen verwacht dit jaar.
Daarmee beginnen de verwachtingen van de markt (blauw in de grafiek) in de buurt te komen bij de verwachtingen van de Amerikaanse centrale bank zelf (witte stippellijn in de grafiek).
Dat heeft ermee te maken dat de Amerikaanse economie nog altijd solide oogt en de inflatie nog een stukje omlaag moet voordat de centrale bank de rente kan verlagen. Zolang de economie overeind blijft, heeft de Amerikaanse centrale bank geen reden om de rentes vroegtijdig te verlagen.
In theorie is dat een negatieve ontwikkeling voor de markt, maar vooralsnog trekken de aandelenkoers en bitcoin zich daar niets van aan. De Amerikaanse S&P 500 doorbrak afgelopen week voor het eerst in de geschiedenis de magische grens van 5.000 punten en de bitcoin koers steeg in diezelfde week met 13 procent.
Naar mijn idee heeft de Amerikaanse centrale bank echter niet veel tijd meer om de rente te verlagen. De Amerikaanse economie oogt solide, maar het is vooral de schuldpositie van de overheid die om renteverlagingen schreeuwt.
De onderstaande grafiek toont de uitgaven van de Amerikaanse overheid (rood) versus de inkomsten (blauw) als percentage van het bruto binnenlands product (BBP).
Op basis van deze verwachtingen van het Congressional Budget Office (CBO) lijkt het erop dat de Amerikaanse overheidstekorten zelfs zonder oorlogen of recessies uit de hand zullen lopen de komende 30 jaar.
Om die overheidstekorten te dichten moet de Amerikaanse overheid nieuwe schulden maken (lees: geldcreatie) en dat zorgt ervoor dat ze meer rente moeten betalen over die schulden, waardoor de overheidstekorten weer toenemen.
In de huidige voorspellingen van het CBO zijn geen oorlogen en andere ellendige dingen als een wereldwijde pandemie meegenomen. Dat soort verrassingen kunnen het beeld nog grimmiger maken voor de Amerikaanse overheid.
Wat betekent dit? Waarschijnlijk dat we ons moeten voorbereiden op een toekomst met meer inflatie en dat maakt assets als bitcoin met een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden interessanter. Deze problematiek is voor mij de reden geweest om bitcoin een hele belangrijke positie in mijn portfolio te geven.
Het blijft echter lastig om voorspellingen over de rentestand te doen, zoals ook blijkt uit de onderstaande tabel. Hier zien we de voorspellingen voor het aantal renteverlagingen in 2024 uiteenlopen van 0,75% tot 2,50% en deze voorspellingen zijn gedaan door de slimste koppen van de financiële industrie.
De conclusie? Waarschijnlijk is het niet te voorspellen wat de Amerikaanse centrale bank in 2024 met de rentes gaat doen. Om die reden is het vooral goed om nooit je eieren volledig in één mandje te leggen.
Als laatste wil ik deze grafiek van Jeroen Blokland nog met jullie delen. In deze grafiek zien we de totale schuld van landen als percentage van het bruto binnenlands product (x-as) en de rentes op 10-jarige staatsobligaties (y-as).
Wat opvalt is dat landen met een hogere schuld als percentage van het bruto binnenlands product de laagste rentes kennen. Dat is vreemd, want in de klassieke economische tekstboeken staat juist dat rentes in dit geval moeten stijgen.
Als iemand weinig schulden heeft ten opzichte van zijn inkomen, dan zou je verwachten dat diegene tegen een lager rentepercentage kan lenen. Simpelweg omdat degene die geld uitleent minder risico loopt. Iemand met een gigantische schuldenpost zou juist een hogere rente moeten betalen om dat extra risico op niet-terugbetaling te dekken.
Wat we hier vooral zien is dat de financiële wereld niet helemaal functioneert zoals het zou moeten. Volgens mij is dat de voornaamste reden dat assets als bitcoin, maar ook de aandelenmarkten het de afgelopen 10 jaar zo fantastisch hebben gedaan.
De wereld vlucht naar schaarste, omdat steeds meer mensen inzien dat veel Westerse overheden hun schulden niet meer onder controle hebben en dat de geldprinter de enige uitweg is.
Dit was het alweer voor deze editie!
Vond je het leuk om te lezen? Laat dan een LIKE achter en/of DEEL de nieuwsbrief met vrienden en familie.
Veel dank en tot zaterdag,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Surf the BIG (financial) wave! 🤙🏻😉 Veel plezier op surfkamp in Indonesië Thom en bedankt dat je toch weer een mooie bijdrage hebt kunnen posten.
Weer een fijne eyeopener