Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
Het is weer maandag en dat betekent dat het tijd is voor onze traditionele vooruitblik op de financiële week. De focus voor deze beursweek ligt onmiskenbaar op de Amerikaanse inflatiedata. In januari en februari viel de Amerikaanse inflatie hoger uit dan verwacht, waardoor de Amerikaanse centrale bank zich zorgen maakt en langer wil wachten met het verlagen van de rentes.
Om de rentes alsnog op relatief korte termijn te verlagen, willen ze bij de Amerikaanse centrale bank lage inflatiedata zien voor de maand maart. Zodoende belooft komende woensdag een volatiele dag te worden vanwege de publicatie van de consumentenprijsindex (CPI) van maart.
Verder staan voor diezelfde dag de FOMC Minutes op het programma. Dat zijn de notulen van de afgelopen rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, waarin we meer leren over de manier waarop de belangrijkste centrale bank ter wereld momenteel naar de economie kijkt.
Andere belangrijke macro-momenten tijdens de komende handelsweek zijn de PPI-inflatie (inflatie voor producenten, meestal een voorloper voor de CPI) op donderdag en het Amerikaanse consumentenvertrouwen op vrijdag.
Wereldwijde liquiditeit stagneert
Trouwe lezers van De Geldpers weten dat de wereldwijde liquiditeit voor mij de belangrijkste indicator is voor de financiële markten. Heel simpel gezegd geeft de wereldwijde liquiditeit aan hoeveel kapitaal er in het financiële systeem zit. Als de hoeveelheid kapitaal stijgt, dan zorgt dat meestal voor koersstijgingen bij alle risico-assets (bitcoin, aandelen, goud, vastgoed).
De bovenstaande grafiek toont hoe de wereldwijde liquiditeit in Q4 2022 een bodem bereikte en precies op dat moment begonnen de koersen van vrijwel alle financiële assets weer te stijgen.
Deze grafiek toont het koersverloop van de MSCI World aandelenindex (zwart) versus de wereldwijde liquiditeit (oranje). Zoals je kunt zien kwam de bodem van de liquiditeit vrijwel exact overeen met de bodem voor MSCI World.
Zodoende is het voor investeerders die hopen op koersstijgingen razend belangrijk hoe die wereldwijde liquiditeit zich blijft ontwikkelen.
Momenteel lijkt er sprake van een dip(je) in de liquiditeit. Afgelopen week zag de Amerikaanse liquiditeit een netto-uitstroom van 13,6 miljard dollar. Dat is niet significant genoeg om de markt enorm in beweging te brengen, maar het drukt wel op de markt.
De onderkant van de tabel toont dat de Amerikaanse liquiditeit over het gehele jaar 2024 met 264 miljard dollar gegroeid is. Dat is natuurlijk wel significant voor de financiële markten en dat is in mijn ogen de reden voor het bullish begin van 2024 en de voorzichtige stagnatie die we momenteel zien.
Op dit moment is er sprake van een voorzichtige neerwaartse druk op de wereldwijde liquiditeit, omdat het Amerikaanse belastingseizoen op 15 april zijn climax bereikt.
Rond dat moment is de wereldwijde liquiditeit altijd wat grillig. Voor nu is mijn verwachting dat we in Q2/Q3 weer opwaarts momentum zullen zien voor de liquiditeit, omdat Westerse centrale banken in die periode waarschijnlijk beginnen met hun renteverlagingen.
Ik verwacht dan ook dat assets als bitcoin rond dat moment hun bullmarkt weer zullen hervatten. Uiteraard heb ik de wijsheid ook niet in pacht. Vergeet niet dat de financiële markten zich (zeker op de korte termijn) heel moeilijk laten voorspellen.
Over renteverlagingen gesproken
De Amerikaanse centrale bank begon in maart 2022 aan zijn cyclus van renteverhogingen om de inflatie terug te brengen naar de gewenste 2,0 procent. Nu bleek die inflatie in januari en februari hoger te zijn dan verwacht, waardoor de kansen op renteverlagingen (waar investeerders op hopen) flink zijn gedaald.
Afgelopen week werd bekend dat ook de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd sterker is dan verwacht, wat voor meer opwaartse druk op de inflatie zorgt. Als gevolgd daarvan is de kans op een eerste renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank gedaald van 57,9 procent (vorige week) naar de huidige 48,4 procent.
Volgens de markt krijgen we dus pas in juli 2024 de eerste renteverlaging. Dat is een gigantische verandering ten opzichte van het begin van 2024 (slechts 3 maanden geleden!!). In januari zette de markt namelijk nog in op 6-7 renteverlagingen in 2024.
Om die reden is het extra bijzonder dat de financiële markten zich zo sterk hebben weten te houden. Normaal gesproken zorgen dit soort tegenvallers namelijk voor behoorlijke tegenwind.
Mijn idee is dat de continue stijgingen van de wereldwijde liquiditeit bijdragen aan de kracht die we over de gehele linie zien in de financiële markten. Voor bitcoin komt daar natuurlijk nog de introductie van de Spot Bitcoin ETFs bij, die voor miljarden dollars aan kapitaalinstromen zorgen.
Op de lange termijn blijf ik echter bullish, ook als de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank nog heel lang op zich laten wachten.
Waarom?
Omdat de rentebetalingen op de Amerikaanse staatsschuld momenteel exploderen, waardoor de begrotingstekorten toenemen, de schulden stijgen en vervolgens de rentes weer oplopen; een negatieve schuldspiraal.
Volgens het Congressional Budget Office (CBO) van de Verenigde Staten zal de schuld/BBP (nationaal inkomen) verhouding toenemen tot 175 procent de komende 25 jaar.
Daarmee zullen de jaarlijkse rentebetalingen een steeds groter deel van het budget van de Amerikaanse overheid opeten, waardoor er minder geld overblijft voor belangrijke zaken.
Daardoor zijn vooral de vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar heel slecht en dat is in theorie goed voor bitcoin, goud, aandelen en al het andere wat de overheid niet kan bijprinten.
Voor de lange termijn blijf ik dan ook bullish over de markten en om die reden koop ik iedere week/maand (afhankelijk van de assets) bij. Ergens gedurende de komende maanden wil ik ook delen welke assets ik koop en welke inkoopstrategie ik gebruik.
Dit was het weer voor deze maandag.
Veel dank voor het lezen en graag tot de zaterdageditie!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Hoi Thom!
Mooie samenvatting van de verwachtingen omtrent de markt op korte en middellange termijn, en natuurlijk van de belangrijkste agendapunten voor de komende week.
Het gemak waarmee de Amerikaanse overheid al jaren met geld blijft smijten en alle fiscale wetten tart blijf ik opzienbarend vinden. Van zo'n begrotingstekort is immers in de hele geschiedenis van de mensheid nog geen enkel land ooit nog teruggekomen en toch steekt men zich dieper en dieper in de schulden. Het doet mij vermoeden dat we uiteindelijk (over langere tijd) nog hele gekke dingen gaan meemaken... (Lees: Investeerders (en uiteindelijk iedereen) die vluchten op elke spreekwoordelijke trein richting schaarste en soevereiniteit, over de jaren nog veel meer en extremere (financiële) repressie, een mogelijke herwaardering van goud? (Het staat bij de Amerikanen immers nog steeds voor maar $35,- p. ounce in de boeken en centrale banken wereldwijd dekken zich (nog steeds meer) in door maar bij te blijven kopen. Zouden ze de echt voor deze "uitweg" als opt-out kiezen?!)
In ieder geval kunnen we, zoals jij ook al aangaf, dit jaar zeker nog meer upside in de markten verwachten want we zitten in een presidentieel verkiezingsjaar en dan vliegen natuurlijk (ook historisch gezien) de "sigaren uit eigen doos" de bevolking om de oren.
Bedankt weer voor deze editie en ik ben erg benieuwd waar jij in investeert en op welke manier!
Fijne maandag!