Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
Het was weer een rollercoaster van een week op de markten. Woensdag hing de financiële wereld aan de lippen van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve). Van Jerome Powell werd namelijk een uiterst strenge toespraak verwacht, nadat de inflatie gedurende het eerste kwartaal van 2024 structureel hoger uitviel dan verwacht in Amerika.
Die strenge toespraak kwam er niet. In tegendeel zelfs, Powell gaf aan dat de inflatie op dit moment geen reden is voor zijn centrale bank om over renteverhogingen na te denken.
Omdat de markt daar wel op rekende, schoten de koersen na die “zachte” uitspraken van de voorzitter van de Federal Reserve omhoog. Die stijgingen kregen richting het weekend een vervolg door zwakke data van de Amerikaanse arbeidsmarkt, waardoor de Federal Reserve misschien nog eerder dan verwacht de rentes moet verlagen.
Jerome Powell weigerde afgelopen woensdag om te speculeren over nieuwe renteverhogingen. Een onverwachts zwakke Amerikaanse arbeidsmarkt zou volgens hem ook snellere renteverlagingen mogelijk kunnen maken.
De onderstaande grafiek laat de eerste haarscheurtjes in de Amerikaanse banenmarkt zien. Kleine bedrijven hebben minder nieuwe mensen nodig, het aantal vacatures in de industrie neemt af en de werkloosheid viel iets hoger uit dan verwacht.
Als gevolg van de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell en de eerste signalen van zwakte op de Amerikaanse arbeidsmarkt, schoten de renteverwachtingen omlaag en de koersen omhoog.
De onderstaande grafiek laat deze dynamiek duidelijk zien. De oranje lijn vertegenwoordigt de rente die de Amerikaanse centrale bank volgens beleggers op de futuresmarkt aan het einde van 2024 hanteert. Investeerders gokken via futures als het ware op toekomstige rentebesluiten van de Federal Reserve.
Na afgelopen week verwacht men aan het einde van 2024 een rente van 4,945% terwijl dat voor de persconferentie nog 5,105% was. De bitcoin koers reageerde daar sterk op.
Ook na het zwakke banenrapport van afgelopen vrijdag zien we de rente voor het einde van 2024 scherp dalen, waarna de bitcoin koers juist een nieuwe sprong maakte. Wat dat betreft kunnen we spreken van een goede week voor risico-assets, want ook de S&P 500 en de Nasdaq sloten de week sterk af.
In de editie van afgelopen donderdag deelde ik het idee dat de bodem weleens in zicht kon zijn. Bitcoin en de rest van de markt sprongen na weken van koersdalingen omhoog vanaf hun lokale dieptepunten, met name gedreven door de zachte persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell en de zwakke data van de Amerikaanse arbeidsmarkt.
Dat laatste kan deze week een vervolg krijgen op donderdag. Dan maakt de Amerikaanse versie van het CBS namelijk bekend hoeveel werklozen er vorige week bijgekomen zijn. Als dat getal hoger uitvalt dan verwacht, kan dat de rentes verder omlaag drukken en de rest van de financiële markt een boost geven.
Mocht je die cijfers in de gaten willen houden, dan kan dat hier. We sluiten deze week op vrijdag met het consumentenvertrouwen, dat door de aanhoudende inflatie tikken krijgt in de Verenigde Staten.
In principe is een zwakke arbeidsmarkt positief voor bitcoin en aandelen, omdat we hierdoor sneller renteverlagingen krijgen. Het is echter belangrijk dat de werkloosheid niet compleet door het dak schiet, want een economische crisis kunnen we niet gebruiken in een bullmarkt.
Nog een belangrijke ontwikkeling
Voordat we afsluiten wil ik nog één belangrijke ontwikkeling bespreken, namelijk de wereldwijde liquiditeit. Mensen die De Geldpers regelmatig lezen weten hoe belangrijk de wereldwijde liquiditeit is voor de financiële markten. Op basis van de ontwikkeling hiervan voorspelde ik bijvoorbeeld dat april een lastige maand zou worden voor de financiële markten.
Uiteindelijk zakte bitcoin in april naar zijn voorlopige dieptepunt van $56.800. Heel simpel gezegd is de wereldwijde liquiditeit de hoeveelheid kapitaal die in de markten beschikbaar is voor investeringen.
De Amerikaanse centrale bank is wat dat betreft een belangrijke factor en die kwamen afgelopen woensdag met een belangrijk besluit. Er werd tijdens de rentevergadering geen renteverlaging aangekondigd, maar wel een vertraging van de balanskrimp (vertraagde Quantitative Tightening - QT).
In 2023 liet de Amerikaanse centrale bank zijn balans met $749 miljard krimpen en in 2024 liepen er tot nu toe voor $350 miljard aan assets van de balans.
Tot deze maand liet de Amerikaanse centrale bank voor $60 miljard aan staatsobligaties van zijn balans aflopen en vanaf komende maand zakt dat tempo naar $25 miljard.
Hoe werkt dit precies? Om de Amerikaanse economie te steunen koopt de centrale bank staatsobligaties op. Daarmee spekt het de kas van de overheid met vers kapitaal, maar zorgt het ook dat de markt minder staatsobligaties hoeft te kopen. Door die aankopen groeit de balans van de Amerikaanse centrale bank.
Door de hoge inflatie van de afgelopen jaren besloten ze echter om dit beleid om te draaien. Ze kochten geen staatsobligaties meer, maar lieten maandelijks voor $60 miljard dollar aan obligaties aflopen.
Het idee is dat de markt deze obligaties hierdoor moet opvangen, waardoor de inflatie afneemt. Nu zijn we op een punt gekomen dat de inflatie behoorlijk gedaald is vanaf de piek. Dat is voor de Amerikaanse centrale bank het moment om hun beleid iets minder streng te maken.
In plaats van $60 miljard, laten ze nu iedere maand nog maar $25 miljard dollar aan staatsobligaties van de balans aflopen.
De bovenstaande grafiek maakt een schets van de huidige situatie. Groen = balans Amerikaanse centrale bank - Wit = inflatie in Amerika - Oranje is wereldwijde liquiditeit.
Door deze actie is de kans aanwezig dat de groene lijn - de balans van de Amerikaanse centrale bank weer gaat oplopen. Waardoor de wereldwijde liquiditeit (oranje) ook een sprong kan maken. Het wordt in ieder geval langzaam weer interessant om deze indicatoren in de gaten te houden.
Met name richting de tweede helft van 2024 verwacht ik dat de wereldwijde liquiditeit oppikt en de bullmarkt een vervolg krijgt.
Voor de situatie op de korte termijn is het belangrijk dat de economie geen gigantische buikschuiver maakt en dat het doemscenario van stagflatie niet uitkomt. Stagflatie is een scenario waarin de economie krimpt, de werkloosheid stijgt en de inflatie ook blijft stijgen.
Dat is een scenario waar je nu steeds meer analisten over hoort speculeren en dat zou op de korte termijn niet gezellig zijn voor de financiële markten. Alles bij elkaar staat er dus weer een bijzonder weekje op het programma, waarbij met name donderdag vanuit macro-economisch perspectief een interessante dag kan worden (werkloosheidsclaims Amerika).
Dit was het voor deze editie.
Vond je deze Geldpers leuk? Deel hem dan met andere potentiële geïnteresseerden, dat helpt mij enorm.
Veel dank!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.