Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
In maart 2022 begon de Amerikaanse centrale bank met het verhogen van de rente als reactie op de torenhoge inflatie. Hoe werkt dat? Hogere rentes maken het duurder om geld te lenen. Als gevolg van de renteverhogingen die ook de Europese Centrale Bank (ECB) doorvoerde, werden er in Nederland bijvoorbeeld 30% minder hypotheken aangevraagd in 2023 ten opzichte van 2022.
Naast het verhogen van de rente hebben centrale banken nog een instrument om de inflatie te bevechten. Dat is het "krimpen van de balans.”
Om de overheid en de economie te steunen kan de centrale bank ervoor kiezen om financiële assets te kopen (bijvoorbeeld staatsobligaties). Op deze manier had de Amerikaanse centrale bank tot 2022 ongeveer $9 biljoen aan assets op de balans staan.
Om de inflatie te bevechten werd in juni 2022 echter besloten om ook de balans te laten krimpen. Dat betekent in feite dat de Amerikaanse centrale bank staatsobligaties die aflopen niet vervangt door nieuwe. Staatsobligaties (leningen aan de Amerikaanse overheid) hebben een bepaalde looptijd, die kan variëren van 1 maand tot meerdere decennia.
Op dit moment kiest de Amerikaanse centrale bank ervoor om de economie niet op deze manier te steunen, zodat deze assets van hun balans verdwijnen en de private markt als enige overblijft om ze te kopen. Waar de private markt normaal gesproken ‘hulp’ krijgt van de Amerikaanse centrale bank, is dat momenteel niet het geval.
Sinds dat moment is de balans van de Amerikaanse centrale bank behoorlijk gedaald, zoals je aan de onderstaande grafiek kunt zien. Dit proces noemen we in vakjargon ook wel Quantitative Tightening (QT)
Na het rentebesluit van woensdag 20 maart maakte Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, bekend dat het “heel binnenkort” tijd is om dit proces van Quantitative Tightening te vertragen.
Op dit moment laat de Amerikaanse centrale bank maandelijks $95 miljard aan obligaties van zijn balans verdwijnen ($60 miljard aan staatsobligaties en $35 miljard aan hypotheekobligaties).
“Het vertragen van het tempo van de balanskrimp zal bijdragen aan een soepele transitie, waardoor de geldmarkten minder snel onder stress komen te staan”, aldus Jerome Powell over het besluit.
In principe is dit bullish voor alle financiële assets, dat Powell hier in feite zegt dat de Amerikaanse centrale bank zich klaarmaakt om de markt (relatief gezien) meer te steunen. Op Twitter werden meteen vergelijkingen getrokken met uitspraken van Ben Bernanke, die in 2008 voorzitter was van de Amerikaanse centrale bank.
Bernanke (2008): “Het vergroten van de balans is tijdelijk en binnenkort zal de balans kleiner zijn dan voor we begonnen.”
Dat waren natuurlijk “famous last words” want in de bovenstaande grafiek kun je het daadwerkelijke resultaat zien. Sinds dat moment is de balans van de Amerikaanse centrale bank geëxplodeerd.
Nu zegt Jerome Powell 16 jaar later dus het volgende: “Het is gepast om het tempo van de balanskrimp heel binnenkort te vertragen.”
Zijn dit de “famous last words” van Jerome Powell? Gaat de balans van de Amerikaanse centrale bank binnenkort exploderen? Op Twitter kwamen er meteen van dit soort grafieken voorbij…
We gaan het allemaal meemaken, maar het is duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank zich na een strengere periode van ~2 jaar opmaakt voor monetaire versoepeling (een losser beleid) en dat is in principe goed voor de financiële markten.
Deze karikatuur van Jerome Powell met dollar-pistolen slaat het misschien wel heel plat, maar het is een extreem versimpelde manier om zijn uitspraken te verduidelijken.
Een opvallende uitspraak van Jerome Powell na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank was de volgende: “Wij denken dat de financiële omstandigheden op negatieve wijze op de economie drukken.”
De financiële omstandigheden geven in feite aan hoe eenvoudig het is om aan kapitaal te komen/hoeveel kapitaal er in het financiële systeem aanwezig is. Wat deze uitspraak van Powell opvallend maakt, is dat die financiële omstandigheden op dit moment juist BETER zijn dan op het moment dat zijn centrale bank in maart 2022 begon het met verhogen van de rente.
Het grappige is dat niet alleen de data van CrossBorderCapital en Goldman Sachs ons vertellen dat de financiële omstandigheden op dit moment een stuk beter zijn dan Powell beweert.
Ook de Amerikaanse centrale publiceert een eigen index voor de financiële omstandigheden en die geeft precies hetzelfde aan.
Een negatieve score betekent dat er sprake is van “makkelijke” financiële omstandigheden. Het lijkt dus een beetje kort door de bocht van Jerome Powell om te roepen dat de financiële omstandigheden op de economie beginnen te drukken.
Zeker als je bedenkt dat bitcoin, goud en aandelen zich momenteel rond recordhoogtes begeven.
Maakt de Amerikaanse centrale bank een kapitale fout door de financiële omstandigheden “heel binnenkort” een nieuwe push omhoog te geven? Voor financiële assets levert dat een prachtig scenario op, maar voor de inflatie is dit mogelijk een minder goed idee.
Tijdens het schrijven van deze editie van De Geldpers is bitcoin aan een indrukwekkende groene (in mijn geval blauwe) kaars begonnen. Het zou mooi zijn als we er deze week weer een groene week van kunnen maken. Die nieuwe all-time high van $73.800 is mij veel te karig vergeleken met de 2021 all-time high van $69.000.
Deze stijging past mooi in het verhaal over de Amerikaanse centrale bank die zich voorzichtig klaarmaken om hun geld-kanonnen weer van stal te halen. Dit was het weer voor deze editie.
Voor nu dank voor het lezen en graag tot de volgende!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.