Nvidia en chipsector in zwaar weer! Dit is waarom
Nvidia dook gisteren 6,6% omlaag en het Nederlandse ASML daalde zelfs met 13%. Wat is hier aan de hand? Is de bullmarkt voorbij of zijn de dalingen overdreven?
Geachte investeerders,
Wall Street kleurde gisteren rood nadat de door kunstmatige intelligentie gedreven bullrun hardhandig tot stilstand kwam. Nvidia donderde omlaag, Qualcomm zit in de problemen en ook ASML schreef zware rode cijfers.
De Semiconductor Index van Wall Street verloor gisteren ruim 500 miljard dollar aan waarde, waarmee het grootste verlies sinds 2020 werd behaald. Voor de Nasdaq (daling van -2,94%) ging het om het grootste verlies sinds 2022.
Wat was er aan de hand? Er gaan geruchten over mogelijke exportbeperkingen die de regering van president Joe Biden wil invoeren om de Chinese chipindustrie verder onder druk te zetten.
Dit zou de Verenigde Staten in staat stellen om de export van bevriende landen naar China te beperken voor elk product dat ook maar een geintje Amerikaanse technologie gebruikt. Iets wat veel van de topspelers in de chipsector doen.
Met name het Nederlandse ASML werd hierdoor geraakt en daalde gisteren met -13%. De beperkingen van Biden kunnen problemen opleveren voor het bedrijf, omdat 49% van de omzet van het bedrijf in het tweede kwartaal in China werd behaald.
Dat was nog niet het enige. In een interview met Bloomberg vertelde Trump dat Taiwan zou moeten betalen voor de bescherming van Amerika. Daardoor ontstond er angst dat Amerika voorwaarden gaat stellen aan hulp als China besluit om Taiwan binnen te vallen.
Taiwan is verantwoordelijk voor ongeveer 66% van de meest geavanceerde computerchips ter wereld. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) dook enkele procenten omlaag na deze uitspraken van Trump. Nvidia daalde met -6,6% en ook andere grote spelers binnen de techwereld werden geraakt.
Herstel lijkt aanstaande
Op het moment van schrijven staan TSMC, Nvidia, ASML en de meeste andere chippers in het groen tijdens de voorbeurs. Die positieve cijfers zijn waarschijnlijk het gevolg van de sterke kwartaalcijfers van TSMC, de chipgigant uit Taiwan.
De omzetten van TSMC lijken in het huidige kwartaal met 34% te groeien. Daardoor staan de futures in de plus en kunnen we waarschijnlijk een groene dag verwachten op de Amerikaanse beurs.
Voor nu lijkt de ellende voor de Amerikaanse techbeurs dus even voorbij en kan de focus weer even op het macro-economische plaatje. Daar begon immers eindelijk weer optimisme te ontstaan over het toekomstige rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve).
De inflatie, economie en arbeidsmarkt koelen af in de Verenigde Staten. Daardoor kan de Federal Reserve waarschijnlijk in september zijn eerste renteverlaging doorvoeren, wat in principe een positieve ontwikkeling is voor de beurs en bitcoin.
Het rentebeleid van centrale banken
Vandaag ligt de focus op de Europese Centrale Bank (ECB) voor een nieuw rentebesluit. Nadat zij vorige keer besloten om de rente met 0,25% te verlagen, verwacht de markt dat de rente vandaag onveranderd blijft. Voor nu verwacht men in september de tweede renteverlaging van de ECB, op hetzelfde moment als de Federal Reserve met zijn eerste moet komen.
Daarvoor is het belangrijk dat de economische data uit de Verenigde Staten voorzichtig blijft afkoelen. Dat we nog altijd te maken hebben met een sterke economie bleek dinsdag uit de Retail Sales (verkoopcijfers van de Amerikaanse detailhandel) die beter waren dan verwacht.
Online Commerce en Building Materials waren met stijgingen van 1,9% en 1,4% de grootste drijfveren voor de opleving van de Retail Sales.
Voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank zijn we grotendeels afhankelijk van de data die we tussen nu en september krijgen. Dat bleek ook uit de woorden van New York Fed baas John Williams: “We gaan veel leren tussen juli en september.”
Die uitspraken deed Williams nadat bleek dat de Retail Sales, maar ook de cijfers van de Amerikaanse industrie nog altijd solide zijn. Deze economie koelt niet zomaar af. Door die positieve cijfers klom de “GDPNow” van de Atlanta Fed - die een schatting van de economische groei geeft - naar 2,7%.
Voor juni verwachten de door Reuters ondervraagde economen een minimale opleving van 0,1% voor de PCE Price Index; de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank.
Alles bij elkaar blijft het plaatje positief voor zowel bitcoin als aandelen. Zoals het er nu uitziet krijgt de Federal Reserve het voor elkaar om de inflatie terug te brengen tot de gewenste 2,0% zonder een recessie te veroorzaken (de zogenaamde Zachte Landing).
Dit noemen we ook wel een “Goldilocks Scenario” voor de markt. Dat het plaatje begint te verbeteren blijkt ook wel uit de toespraak van Federal Reserve gouverneur Chris Waller: “Ik geloof dat het moment om de rente te verlagen dichterbij komt.”
Terwijl hij twee maanden geleden nog riep dat de Federal Reserve in ieder geval tot december geen renteverlagingen zou doorvoeren.
Dat we op 31 juli nog geen renteverlaging hoeven te verwachten is ook duidelijk. Chris Waller wil nog “iets meer data” om er zeker van te zijn dat de inflatie naar de gewenste 2,0% onderweg is. Wat dat betreft lijkt de vergadering van 31 juli nog te vroeg te komen voor een renteverlaging.
Verder is de arbeidsmarkt volgens Waller in balans aan het raken: “Momenteel bevindt de arbeidsmarkt zich in een gunstige positie (sweet spot). We moeten ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt in die sweet spot blijft.”
Op dit moment lijkt met name bitcoin van deze ontwikkelingen te profiteren. Al moeten we daarbij vermelden dat bitcoin de afgelopen weken juist enorm achterbleef op de traditionele financiële markt.
Dat had onder andere te maken met de aanwijsbare verkoopdruk van de Duitse overheid, de angst omtrent Mt. Gox en wellicht ook met de verhoogde druk op de winstgevendheid van miners.
Nadat de verkoopdruk van de Duitse overheid wegviel schoot de bitcoin koers omhoog. Nu is de vraag of bitcoin de stijgingen een vervolg kan geven, al zou het ook helemaal niet gek zijn als de digitale munt nu even de “steun” rond de koers van 60.000 dollar zou testen.
Gezien het macro-economische plaatje en de ontwikkeling van de wereldwijde liquiditeit ben ik nog altijd overwegend bullish over H2 2024. Stevige correcties voor de Nasdaq en S&P 500 zijn voor mij momenten om de portemonnee te trekken. Tenzij de economie dusdanig begint af te koelen dat we ons zorgen moeten maken over een recessie.
Voorlopig lijkt daar echter nog geen sprake van.
Waar we ook voor moeten waken is dat de markt (net als in januari 2024) niet te optimistisch raakt over het rentebeleid van de Federal Reserve. We hebben een paar gunstige inflatieprints gehad, maar er zijn ook nog veel analisten die zich zorgen maken over een nieuwe opleving van de inflatie.
De sterke data voor de Retail Sales zijn in principe weer een signaal dat we niet te vroeg moeten juichen.
Maar daarover maandag meer! Dit was het alweer voor deze editie van De Geldpers. Heel erg bedankt voor het lezen en graag tot de volgende editie.
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.