Optimisme voor Bitcoin en goud, maar twijfels over aandelen
Sterke economische data houdt de markten positief, maar aandelen zijn prijzig. Dat biedt kansen voor goud en bitcoin.
Geachte investeerders,
Inmiddels vanuit het zonovergoten Indonesië ben ik weer achter mijn laptop gekropen om jullie van een nieuwe marktupdate te voorzien.
Afgelopen week kregen we opnieuw positieve economische data uit de Verenigde Staten. De verkoopcijfers van de Amerikaanse detailhandel (Retail Sales) waren beter dan verwacht, wat ons leert dat de consument nog altijd over een goed gevulde portemonnee beschikt.
Die goed gevulde portemonnee is onder meer het gevolg van de sterke groei van de lonen, de solide banengroei, en natuurlijk de hoge aandelenkoersen en huizenprijzen.
Dankzij de sterke economische data verhoogde het GDPNow-model van de Atlanta Fed zijn verwachtingen voor de reële economische groei van +3,2% naar +3,4% voor Q3 2024.
Maar wat betekent dit voor de markt?
Deze economische data maakt de kans groter dat de Amerikaanse economie een zachte landing maakt, of dat we geen landing maken. De kans op een harde landing neemt af.
Zachte landing: inflatie naar 2,0% zonder recessie
Geen landing: inflatie blijft een probleem, geen recessie
Harde landing: recessie
Alles bij elkaar verwacht ik een voortzetting van de bullrun, waarbij met name goud en bitcoin in een interessante positie zitten. In principe is voorlopig alles wat richting de zachte landing/geen landing wijst positief voor de markt, terwijl we de harde landing moeten vermijden.
Aandelen zijn duur!
Torsten Sløk, hoofdeconoom bij Apollo Research, komt op basis van de onderstaande grafiek tot de conclusie dat aandelen, specifiek de Amerikaanse S&P 500, op dit moment duur zijn.
De forward P/E ratio vergelijkt de huidige aandelenkoersen met de verwachte winsten voor een toekomstige periode, meestal voor de komende 12 maanden. Momenteel ligt de forward P/E ratio op 21,8. Beleggers zijn dus bereid om 21,8 keer de verwachte winst van het komende jaar te betalen voor aandelen in de index. Simpel gezegd, als de winst gelijk blijft, zou het theoretisch 21,8 jaar duren om je investering terug te verdienen via die winsten.
Een investering die 21,8 jaar duurt om zich terug te verdienen klinkt intuïtief al onaantrekkelijk, en de data ondersteunen dat gevoel. Gemiddeld levert de S&P 500 bij een forward P/E ratio van 21,8 de komende drie jaar slechts zo'n 3% rendement per jaar op.
Dat is precies waarom ik eerder zei dat goud en bitcoin mogelijk in een interessante positie zitten.
Bij aandelen kunnen we door de koersen te vergelijken met de winsten stellen dat ze prijzig zijn. Bij goud en bitcoin is dit niet mogelijk, omdat het niet-producerende assets zijn. Ze hebben geen P/E-ratio.
Aandelen hebben theoretisch een maximale koers. Als je bijvoorbeeld 100x de huidige jaarwinst moet betalen voor Nvidia, moet je wel heel veel vertrouwen hebben in de toekomstige groei van het bedrijf. Er komt een punt waarop je zegt: "AI is revolutionair, maar nu begint de hype overtrokken te raken."
Bij goud en bitcoin zijn dergelijke uitspraken moeilijker, omdat hun waarde niet afhangt van toekomstige winstgevendheid. Beleggers kiezen voor goud en bitcoin vanwege hun natuurlijke schaarste.
Dit niet-producerende karakter betekent dat goud en bitcoin geen theoretische bovengrens hebben zoals aandelen. Hierdoor zijn die ongelooflijk klinkende koersvoorspellingen voor bitcoin mogelijk, zoals Cathie Wood van ARK Invest, die voor 2030 een koers van 1 miljoen dollar verwacht.
Hoewel ik geen fan ben van dit soort voorspellingen, is het feit dat mensen juist door het niet-producerende karakter van bitcoin kunnen dromen van zulke extreme koersstijgingen, naar mijn mening een onderschatte kracht van de digitale munt.
Aandelen zijn duur, terwijl bitcoin en goud geen theoretische bovengrens kennen.
Tegelijkertijd zien we een sterke economie, terwijl centrale banken de rente verlagen. Dit leidt doorgaans tot een toename van de mondiale liquiditeit. Simpel gezegd betekent meer liquiditeit dat er meer kapitaal in het financiële systeem beschikbaar komt voor investeringen.
Dat kapitaal moet ergens naartoe. Als aandelen duur zijn terwijl bitcoin en goud geen plafond hebben, zou dat kapitaal wel eens die kant op kunnen stromen.
Dat neemt niet weg dat aandelen nog verder kunnen stijgen. De grafiek van Torsten Sløk toont immers gemiddelden, en we zien ook groene stipjes die momenten uit het verleden markeren waarop de S&P 500, ondanks de hoge forward P/E-ratio, toch sterke rendementen behaalde.
Dat was het weer voor vandaag, de allereerste editie vanuit Indonesië! Hartelijk dank voor het lezen van De Geldpers en voor alle leuke reacties. Ik kijk ernaar uit jullie weer te verwelkomen bij de volgende editie!
Groetjes,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Thanks voor de duidelijke info Thom, mooi uitgelegd en verder
een hele fijne vakantie toegewenst