Renteschok op komst? Markten kleuren rood
De Amerikaanse centrale bank beslist woensdag: grote renteverlaging of klein beginnen? De markt leunt naar een grote renteverlaging en dat doet bitcoin pijn. Hoe reageert de rest van de markt?
Geachte investeerders,
Het moment is daar! De Amerikaanse centrale bank en zijn voorzitter Jerome Powell staan deze week voor de beslissing van het jaar: beginnen met een grote renteverlaging (-0,50%) of voorzichtig starten (-0,25%).
De markt leunt op dit moment naar een verlaging van -0,50%, zie onderstaande tabel van CME Group.
Er zijn goede argumenten te verzinnen voor een grotere renteverlaging van -0,50%. De Amerikaanse economie koelt in rap tempo af en in theorie kan de Federal Reserve met een stevig begin van de renteverlagingen de kans op een recessie verkleinen.
Aan de andere kant rechtvaardigt de economische data op dit moment niet de angst voor een recessie. De economische groei is solide, de werkloosheid is relatief laag en ook de consumentenbestedingen blijven op peil.
Om die reden kan een renteverlaging van -0,50% paniek veroorzaken op de markt. Daarmee “schreeuwt” de Amerikaanse centrale bank dat zij zich ook zorgen maken over de economie.
Met name de timing is interessant. Normaal gesproken neemt de Federal Reserve kort voor de Amerikaanse verkiezingen geen rigoureuze rentebesluiten, behalve als dat echt nodig is. Met nog zeven weken tot de verkiezingen zou een jumbo-renteverlaging van -0,50% kwalificeren als een rigoureus besluit, wat met name in het voordeel van Kamala Harris (democraten) zal werken.
Waarom verwacht de markt een jumbo-renteverlaging?
Het meest opvallende is dat de markt momenteel ook inzet op een grotere renteverlaging van -0,50%. Precies één week geleden gaf de markt nog 30% voor een jumbo-verlaging, terwijl die kans nu op 65% staat.
Op basis van de economische data van de afgelopen week is een grotere renteverlaging niet te rechtvaardigen. De inflatiedata van vorige week viel niet lager uit dan verwacht, terwijl ook de economische data niet zorgwekkend was (lees: de kans op een recessie niet verhoogde).
Waarom verwacht de markt dan ineens die grotere renteverlaging?
Het antwoord kan weleens liggen in het meest recente artikel van Nick Timiraos van de Wall Street Journal (WSJ). Hij wordt door velen binnen de industrie gezien als een journalist die over “korte lijntjes” met de Federal Reserve beschikt. Het vermoeden is dat de Amerikaanse centrale bank Timiraos inzet om het marktsentiment voor bepaalde beleidskeuzes te testen.
Nu zou het gaan om een artikel waarin Nick Timiraos de onderbouwing voor een grotere renteverlaging uiteenzet.
Hij begint dan ook met een verwijzing naar de Jackson Hole toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell van augustus. Destijds zou Powell volgens hem “alle opties open hebben gelaten”, zodat ook een renteverlaging van -0,50% nog tot de mogelijkheden hoort.
“De richting van het beleid is duidelijk en de timing en de snelheid van de renteverlagingen hangt af van de inkomende data, de evoluerende economische vooruitzichten en de risicobalans”, zo werd Powell gequote.
Nu is de inkomende economische data niet dusdanig slecht geweest dat er sprake is van een acute dreiging voor een recessie, maar kan het besluit natuurlijk wel op de meer vage “economische vooruitzichten” en “risicobalans” worden gegooid.
Nick Timiraos schrijft daar het volgende over: “Ze zijn bang om de rentes te lang op een te hoog niveau te houden, terwijl er ook bewijs is dat de hogere rentes effectief blijken in het afremmen van de inflatie, bestedingen, investeringen en het aannemen van nieuw personeel. Ze (de Federal Reserve) willen de zachte landing (scenario zonder recessie) niet door hun vingers laten glippen […].
De meningen over het juiste beleidspad voor de Amerikaanse centrale bank zijn in ieder geval stevig verdeeld.
Als de Federal Reserve woensdag bijvoorbeeld kiest voor een renteverlaging van -0,25% en tegelijkertijd aangeeft in november en december een verlaging van -0,50% verwacht door te voeren, dan zullen mensen zich afvragen: waarom niet beginnen met een grotere renteverlaging als je nu al het vermoedt dat de economie later in 2024 om grotere renteverlagingen vraagt.
Hoewel een groot deel van de markt een verlaging van -0,50% als paniekerig zou interpreteren, zijn er goede argumenten voor te verzinnen. Bijvoorbeeld dat de neutrale rente volgens de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank onder de 4% ligt.
De neutrale rente is de rente waarin de economie in theorie niet gestimuleerd, maar ook niet beperkt wordt door het rentebeleid. Als die neutrale rente onder de 4% ligt, dan zou het volgens William Dudley (voormalig New York Fed president) niet gek zijn om met grotere stappen van -0,50% te beginnen.
We komen immers van een rente van 5,50%.
Maar het voornaamste punt is dat Nick Timiraos met dit artikel alvast wat argumenten voor een grotere renteverlaging lijkt in te masseren; onderbouwd met uitspraken van invloedrijke experts. Het resultaat is dat de markt nu ook leunt richting een grotere renteverlaging (-0,50%) en dat geeft de Federal Reserve de kans om de marktreactie te peilen (lees: wat doen de koersen).
Vooralsnog reageert de Amerikaanse beurs amper op deze ontwikkeling. We zien in de voorbeurs kleine koersveranderingen, maar geen schok. Het is goed mogelijk dat de markt tot het rentebesluit in een afwachtende modus schiet.
We moeten immers niet vergeten dat er nog altijd een kans van 35% is op een kleinere renteverlaging van -0,25%. Meestal is het twee dagen voor een rentevergadering wel duidelijk wat de Federal Reserve van plan is. Nu zien we dat er nog een hoop onzekerheid in de markt heerst.
De kans is groot dat we een behoorlijk volatiele week tegemoetgaan.
Naast de rentevergadering van de Federal Reserve staan ons nog voldoende andere interessante economische datapunten te wachten deze week. Zo ben ik ook benieuwd naar de Retail Sales - omzetcijfers van de Amerikaanse detailhandel - die ons ook weer belangrijke inzichten geven over de gezondheid van de economie.
Uiteindelijk draait het voor de financiële markt allemaal om de inkomende economische data. Die gaat ons vertellen of de Amerikaanse economie overleeft (zachte landing) of dat we toch een recessie krijgen (harde landing).
In het kader daarvan is het ook belangrijk om iedere dag naar de Unemployment Claims te kijken. Dit is een wekelijkse indicator die aangeeft hoeveel mensen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroegen in de Verenigde Staten.
Zolang dat getal stabiel blijft (rond de 230.000 stuks) en niet boven de 280.000-300.000 stuks uitschiet, lijkt ook de arbeidsmarkt nog altijd solide.
Verder kijk ik enorm uit naar de Summary of Economic Projections (SEP) van de Amerikaanse centrale bank. Hierin deelt de Federal Reserve zijn vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, waaruit we ook weer een hoop kunnen leren over de manier waarop zij naar de huidige situatie kijken en welk rentebeleid we (op basis van de huidige omstandigheden) kunnen verwachten.
Kortom: er staat ons een week vol met actie te wachten op de financiële markten. Komende donderdag ben ik bij jullie terug met een nieuwe editie van De Gelpers. Daarin ga ik het uitgebreid hebben over het rentebesluit, de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell, de SEP en natuurlijk de belangrijkste nieuwe economische data.
Wil je meteen op de hoogte zijn? Volg me dan even op Twitter.
Daar deel ik dagelijkse korte macro-economische updates en probeer ik de inkomende data te interpreteren. Voor nu wil ik jullie bedanken voor het lezen en dan zien wij elkaar donderdag weer.
Groetjes!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.