💰Spot Bitcoin ETFs goedgekeurd! Wat nu?
De langverwachte Spot Bitcoin ETFs zijn goedgekeurd! Wat kunnen we nu verwachten?
Geachte investeerders,
Het wachten is voorbij! De langverwachte Spot Bitcoin ETFs zijn goedgekeurd door de financiële waakhond van de Verenigde Staten en worden vandaag gelanceerd op de Amerikaanse beurs.
De grote vraag is natuurlijk: wat nu?
Wat betekent deze ontwikkeling voor de bitcoin koers. Kunnen we nu meteen de start van een nieuwe bullmarkt verwachten? In deze speciale editie van De Geldpers schijn ik mijn licht op deze historische gebeurtenis voor de digitale munt.
Maar waarom stijgt de bitcoin koers niet?
Op het moment van schrijven staat de bitcoin koers op een schamele stijging van 0,42 procent over de afgelopen 24 uur. Dat is niet de reactie die je zou verwachten na een historische gebeurtenis.
Wanneer gaat de bitcoin koers dan stijgen?
Het beantwoorden van dit soort vragen is lastig, zo niet onmogelijk. Om toch een poging te wagen pakken we de grafieken van goud erbij. Voor goud lanceerde namelijk op 18 november 2004 de eerste Spot ETFs op de Amerikaanse markt.
De onderstaande grafiek laat zien hoe de goudkoers vanaf dat moment aan een gigantische bullrun begon, die in totaal bijna acht jaar duurde.
Na zijn debuut stroomde er binnen drie dagen meer dan 1 miljard dollar aan kapitaal in de Spot Goud ETF. Op basis van deze grafiek lijkt de lancering van de Spot Goud ETF één groot succesverhaal.
Maar deze grafiek vertelt niet het hele verhaal.
“The devil is in the details” is een uitspraak die past bij deze grafiek, want als we inzoomen op het moment van de lancering van de Spot Goud ETF zien we een ander verhaal…
Na de lancering van de Spot Goud ETF schoot de koers nog een paar dagen omhoog, om daarna aan een stevige daling te beginnen.
De enorme bullrun die bijna acht jaar duurde begon pas richting het einde van 2005. Terwijl de Spot Goud ETF al in november 2004 lanceerde.
Het is waar dat de lancering van de Spot Goud ETF de markt voor het edelmetaal opende voor veel Amerikaanse investeerders die niet zo eenvoudig aan fysiek goud konden komen. Wat dat betreft is het verhaal van de Spot Bitcoin ETF hetzelfde.
Hoewel het zeker een belangrijke ontwikkeling was voor goud in 2004, is het directe effect van de ETFs misschien wat overdreven. De echte goud-gekte begon pas tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 tot 2012.
Wat betekent dit?
Investeerders kopen een asset op het moment dat deze nodig is. In het geval van goud was het wachten op een moment van economische onzekerheid. De goudkoers begon niet te stijgen omdat de asset na de lancering van de Spot ETF makkelijker te verkrijgen was.
Overigens is de enige ETF die het record van de Spot Goud ETF (1 miljard dollar in drie dagen) wist te verbreken de ProShares Bitcoin Futures ETF die in 2021 lanceerde. Deze ETF kreeg het voor elkaar om in twee dagen diezelfde 1 miljard dollar bij elkaar te verzamelen.
Op basis van de geschiedenis hoeven we dus geen directe positieve impact op de bitcoin koers te verwachten.
Goud en bitcoin zijn niet hetzelfde
Maar goud en bitcoin zijn niet hetzelfde en de geschiedenis is niet altijd de beste voorspeller van de toekomst.
We leven in het digitale tijdperk en er is nog nooit een ETF gelanceerd die ZOVEEL aandacht heeft gekregen als de Spot Bitcoin ETF. Wat dat betreft wordt het ontzettend interessant om vandaag de lancering in de gaten te houden en te kijken naar de hoeveelheid kapitaal die richting de digitale munt stroomt.
In de reguliere zaterdag-editie van De Geldpers ga ik die geldstromen voor jullie onder de loep nemen.
Hoewel de lancering van de Spot Bitcoin ETFs een historisch moment is voor de digitale munt, blijven de fundamentele eigenschappen van bitcoin voor mij de belangrijkste reden om erin te investeren.
Bitcoin is de enige financiële asset ter wereld met een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Waar goud een inflatie van 1-2% per jaar kent, komen er na die 21 miljoen stuks geen nieuwe bitcoin meer in omloop.
Net zo belangrijk is het feit dat je die absolute schaarste binnen 10 minuten naar de andere kant van de wereld kunt sturen. Probeer dat maar eens met een klomp goud.
In een wereld die wordt gedomineerd door inflatie en eindeloze schuldcreatie door overheden kan bitcoin weleens een interessante rol spelen. Steeds meer mensen kiezen er om die reden voor om te sparen in de absolute schaarste van bitcoin, in plaats van de fiatmunten van hun overheden.
Uiteindelijk zijn het verhalen als deze en de unieke eigenschappen van bitcoin die de koers naar nieuwe hoogten brengen.
Dat neemt niet weg dat de verbeterde toegang tot bitcoin dankzij de lancering van de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten een fantastische ontwikkeling is. Des te meer omdat partijen als BlackRock (de grootste vermogensbeheerder ter wereld) en Fidelity hun naam aan bitcoin durven te verbinden.
Die legitimatie van bitcoin als financiële asset door de grootste namen uit de industrie is wat mij betreft de belangrijkste ontwikkeling voor de digitale munt. Alle fondsbeheerders binnen de traditionele wereld kijken naar BlackRock en als die groen licht geven, dan kan dat hele mooie dingen opleveren voor bitcoin.
Wat de koers op de korte termijn gaat doen is lastig te voorspellen. Als de lancering van de Spot Goud ETF een goede raadgever is moeten we nog even geduldig zijn. Maar het jaar 2024 lijkt voor bitcoin bomvol met positieve ontwikkelingen te zitten.
Naast de Spot Bitcoin ETFs krijgen we in april nog een bitcoin halving en is de verwachting dat Westerse centrale banken spoedig beginnen met het verlagen van de rentes.
Ik ben bullish, maar ik zou het niet erg vinden als we eerst een paar maanden corrigeren. Dan ben ik namelijk een koper.
Dit was het voor deze speciale editie van De Geldpers. Dank voor het lezen en tot zaterdag!
Thom
Maak ik jou blij met De Geldpers?
Maak mij dan blij door een LIKE achter te laten.
DELEN zou ook super zijn.
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.