🏋️♂️ Wall Street sterk, bitcoin onder druk
Ondanks de positieve inflatiecijfers uit Amerika staat bitcoin onder druk, terwijl Wall Street sterk oogt.
Geachte investeerders,
Het jaar 2024 begon explosief voor risico-assets. Bitcoin, maar ook beursindices als de Nasdaq, S&P 500 en de AEX schoten uit de startblokken. Dat laatste tijd lijken we echter tegen een plateau aan te lopen.
De beursindices maken voorzichtig nog wel all-time highs, maar de echte overtuiging lijkt te ontbreken. Verliezen de bulls hun momentum en is het einde van de bullmarkt in zicht?
Om die vraag te beantwoorden moeten we een stap terugzetten naar het begin van 2024. In januari zette Wall Street in op zes renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) in 2024.
Die verwachting van zes renteverlagingen van de Federal Reserve gaf aan hoe bullish/positief de markt op dat moment was. Dat was de voornaamste reden voor de vliegende start van het jaar voor bitcoin en andere risico-assets.
Gedurende het eerste kwartaal van 2024 vielen de inflatieprints in de Verenigde Staten echter continu hoger uit dan verwacht. Daardoor daalden de verwachtingen over het aantal renteverlagingen van de Federal Reserve in 2024 en kwam de bullmarkt in een pauzestand.
Afgelopen week viel de inflatie voor het eerst in 2024 lager uit dan verwacht in Amerika. Daar hadden ze bij de centrale bank echter geen boodschap aan. Zij bleven vasthouden aan het oordeel dat één renteverlaging voldoende is voor dit jaar.
Om die reden staat bitcoin nog altijd onder druk en heeft ook de rest van de financiële markt moeite om hogere koersen op te zoeken. Dankzij NVIDIA zien we nog voorzichtige stijgingen op de beurs, maar bij de rest verloopt het stroef.
Is de bullmarkt dan echt voorbij?
Wat momenteel opvalt is dat de marktrentes op Amerikaanse staatsobligaties dalen en dat Wall Street inzet op minimaal twee renteverlagingen voor 2024. Daarmee is Wall Street op dit moment positiever over het aantal renteverlagingen dan de centrale bank zelf.
De bovenstaande situatie is - zeker met betrekking tot bitcoin - zorgelijk te noemen. Hier zien we de marktrente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties (groen) dalen, terwijl ook de bitcoin koers daalt.
Normaal gesproken stijgt de bitcoin koers juist als de marktrentes dalen. Dalende rentes betekenen immers dat investeerders minder geld kunnen verdienen met staatsobligaties.
Wat ook opvalt is dat bitcoin de laatste dagen achterblijft ten opzichte van Amerikaanse tech-aandelen. Meestal bewegen die twee redelijk synchroon. Dat kan te maken hebben met de halving - waardoor miners 50% van hun omzet verloren en nu bitcoin op de markt dumpen om dat omzetverlies goed te maken.
Wat dat betreft is het zorgelijk dat bitcoin niet positief reageert. Vandaag is de digitale munt zelfs onder de 66.000 dollar gedoken.
Het lijkt erop dat er een kleine “vlucht naar veiligheid” gaande is onder investeerders. Dat betekent dat ze momenteel staatsobligaties kopen - waardoor de koersen stijgen en de marktrentes dalen - en risico-assets als bitcoin links laten liggen. Op dit moment is het nog te vroeg om van een “crisis-situatie” te spreken, maar dit is een ontwikkeling om in de gaten te houden.
De onderstaande tabel toont de renteverwachtingen van Wall Street voor de komende rentevergaderingen van de Federal Reserve. We zien dat zij op dit moment in september de eerste renteverlaging verwachten en dat in december de tweede van 2024 moet volgen.
Op basis van de positieve inflatiescores van afgelopen week lijkt Wall Street momenteel dus optimistischer dan de Federal Reserve. Bij de Amerikaanse centrale bank willen ze meer zekerheid dat de inflatie naar de gewenste 2,0% daalt. De prints van afgelopen week vormen voor hen onvoldoende bewijs.
Zodoende moeten we 28 juni afwachten. Dan staat met de PCE Price Index de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank op de agenda. Na die datum weten we waarschijnlijk meer over het rentebeleid voor de rest van 2024. Tot die tijd verwacht ik dat bitcoin in de huidige range blijft handelen (60.000 tot 74.000 dollar).
Maar is de bullmarkt dan echt voorbij?
Het lijkt nog veel te vroeg voor die conclusie. Op dit moment is het sentiment negatief en verwacht men vrij weinig renteverlagingen van de Federal Reserve. Dat biedt in mijn ogen ruimte voor positieve verrassingen; bijvoorbeeld door de inflatie die tegen de verwachtingen in sneller naar de gewenste 2,0% daalt.
Ook is het belangrijk om het grote plaatje in beeld te houden. De onderstaande grafiek laat zien dat centrale banken over de hele wereld langzaam beginnen met het verlagen van de rentes.
Het percentage van centrale banken van wie de laatste beslissing een renteverhoging was daalt, terwijl het percentage voor renteverlagingen toeneemt. Ik verwacht dat die trend de komende maanden doorzet en de markt langzaam wordt bevrijd van de hoge rentedruk.
Veel zal daarbij afhangen van de Verenigde Staten. Om de gewenste renteverlagingen te krijgen is het belangrijk dat we voorzichtige zwakte zien op de arbeidsmarkt en in de economie, wat vervolgens de opwaartse druk achter de inflatie wegneemt.
Het aanhouden van de hoge inflatie moet op den duur vanzelf ook voor economische vertraging zorgen. Mensen voelen de inflatie in hun portemonnee en zodra de spaarcenten op zijn, zal ook de consumptie en daarmee de inflatie terugvallen.
Persoonlijk denk ik dat de Federal Reserve te pessimistisch is over de inflatie en verwacht ik in september de eerste renteverlaging vanuit Amerika. In mijn ogen is de ruimte voor positieve verrassingen een stuk groter dan andersom.
Wat dat betreft verwacht ik dat de bullmarkt in de tweede helft van 2024 een vervolg krijgt.
Voor de rentevergadering van juli verwacht ik alleen een renteverlaging als de stijging van het aantal werklozen in Amerika zo extreem is dat Jerome Powell (voorzitter van de Amerikaanse centrale bank) die cijfers niet kan negeren. Een renteverlaging in september lijkt een zekerheid, mogelijk ook om de campagne van Joe Biden een duwtje in de rug te geven (investeerders blij maken met groene markten).
In november voorzie ik dan opnieuw een pauze, omdat de markt door het dak ging als gevolg van de renteverlaging in september. Vervolgens moet in december dan de tweede renteverlaging komen, omdat de inflatie richting de gewenste 2,0% zakt.
Daarna zitten we heel waarschijnlijk met Donald Trump, die bekendstaat als een groot liefhebber van de geldprinter en extreem lage rentes. Als hij wordt gekozen in november, dan verwacht ik alleen op basis daarvan al een behoorlijke koersexplosie voor risico-assets.
Dit was het voor vandaag. Bedankt voor het lezen en graag tot donderdag!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.