⚡️ Woensdag cruciaal voor bitcoin en aandelen
Wall Street staat onder druk na het 'sterke' banenrapport van afgelopen vrijdag. Woensdag wordt cruciaal voor de financiële markten.
Geachte investeerders,
De financiële markten eindigden afgelopen vrijdag in mineur na de sterke cijfers voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. Een sterke arbeidsmarkt is op dit moment negatief voor de aandelen en bitcoin, omdat dit voor opwaartse druk op de inflatie zorgt. Ook de lonen stegen in mei harder dan verwacht (0,4% versus 0,3%).
Het doel van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) is om de inflatie terug naar 2,0% te krijgen. Zodra we daar in de buurt komen is er ruimte voor de Federal Reserve om de rente te verlagen en lagere rentes zorgen voor stijgende koersen op de financiële markten.
De bovenstaande grafiek laat duidelijk de reactie van de markt zien op het moment dat de cijfers werden gepubliceerd. Bitcoin (geel) schoot omlaag, terwijl de rentes (rood) aan een opwaartse explosie begonnen.
In principe geeft de markt aan dat de kans op snelle renteverlagingen van de Federal Reserve is verkeken door de sterke data van de Amerikaanse banenmarkt.
Maar was de data echt zo sterk als het leek?
Het klopt dat er veel banen zijn toegevoegd, maar wie goed naar de data kijkt ziet bijvoorbeeld dat het om veel part-time banen gaat. Uit de Household Survey kwam zelfs naar voren dat het aantal full-time werkenden met 625.000 stuks daalde, terwijl het aantal part-timers met 286.000 steeg.
Kan het zijn dat steeds meer Amerikanen vanwege de inflatie (drukt op de portemonnee) een tweede baan moeten nemen? Creëert de opleving in het aantal part-time banen de illusie van een sterke arbeidsmarkt?
Een andere datapunt wat helemaal niet wijst op een sterke arbeidsmarkt is de werkloosheid. Die steeg voor het eerst in 27 maanden weer naar 4%.
Daarmee kwam een einde aan de langste reeks van <4% werkloosheid sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De langste periode ooit eindigde in 1951 na 35 maanden. Zowel in de jaren 70 als in de jaren 50 volgde op het einde van die reeksen een recessie en de plotselinge opleving van de werkloosheid.
Grijze vlakken in de bovenstaande grafiek geven recessies weer. Moeten we dan toch nog rekenen op een recessie? Dat kunnen we zeker niet uitsluiten. Vergeet immers niet dat de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) in maart 2022 is begonnen met de strengste campagne van renteverhogingen uit zijn geschiedenis.
Het zou helemaal niet vreemd zijn als de economie daardoor alsnog in de problemen komt.
Een verhaal van twee arbeidsmarkten
De Amerikaanse banenrapporten zorgen in ieder geval voor verdeeldheid onder de analisten. Met name omdat de cijfers op veel verschillende manieren te interpreteren zijn. In principe is een werkloosheid van 4% nog altijd extreem laag en volgens de officiële cijfers groeit de arbeidsmarkt hard.
Het onderzoeksteam van het gerenommeerde Standard Chartered is een partij die de officiële cijfers met een korrel zout neemt. Zij schatten dat ongedocumenteerde immigranten verantwoordelijk zijn voor de helft van de banengroei in 2024.
In het fiscale jaar 2024 lag de banengroei in Amerika gemiddeld op 231.000 stuks per maand. Volgens de schattingen van Standard Chartered waren immigranten verantwoordelijk voor 109.000 stuks.
Zonder de hulp van immigranten komt de banengroei dus op een gemiddelde van 125.000 stuks uit. “Dat zijn geen cijfers die op een recessie wijzen, maar ook zeker geen cijfers die aangeven dat de arbeidsmarkt booming is. Op basis van deze informatie zou de FOMC (Amerikaanse centrale bank) zich minder zorgen hoeven te maken over de officiële cijfers. Het zou minder streng kunnen zijn als het de impact van immigranten op de cijfers zou meenemen”, aldus Standard Chartered.
Wat staat hier nu eigenlijk? Heel simpel gezegd geeft Standard Chartered aan dat immigranten voor een vertekend beeld van de Amerikaanse arbeidsmarkt zorgen. In werkelijkheid is de arbeidsmarkt een stuk minder sterk dan de officiële cijfers ons laten geloven.
Dat betekent dat de opwaartse druk op de inflatie waarschijnlijk minder is dan de Amerikaanse centrale bank denkt. Op basis daarvan zou het al logischer zijn om op korte termijn de rentes te verlagen en dat is bullish voor de financiële markten.
Met andere woorden: er is data te vinden die aangeeft dat de markt vrijdag te negatief reageerde op het laatste banenrapport. In de komende edities van De Geldpers blijf ik deze ontwikkelingen onder de loep leggen.
Om het schizofrene banenrapport nog één extra gezicht te geven, wil ik ook de onderstaande grafiek nog toevoegen. Hier zien we in het groen de officiële cijfers (groei van 272.000 stuks) versus de Household Surve (krimp van 408.000 stuks).
Dat levert een verschil van bijna 700.000 stuks op tussen de twee versies van dit rapport.
Wat de situatie extra vreemd maakt, is dat Amerika de Household Survey gebruikt voor het bepalen van de werkloosheid. Maar dat we vervolgens geen waarde hechten aan de “headliner” dat er 408.000 banen verloren gingen.
Mijn gevoel zegt me dat de markt (en de Amerikaanse centrale bank) op dit moment te positief zijn over de arbeidsmarkt. Daardoor zou het kunnen dat de renteverlagingen sneller komen dan men nu verwacht en dat is in theorie bullish voor bitcoin en aandelen.
Alle focus op komende woensdag
Voor nu kunnen de verhalen over de Amerikaanse arbeidsmarkt even de spreekwoordelijke ijskast in. De focus ligt deze week namelijk weer op de inflatie en de Amerikaanse centrale bank.
Komende woensdag is het tijd voor de consumentenprijsindex (CPI) van de Verenigde Staten. Donderdag volgt ook nog de Producer Price Index (PPI), die veelal wordt gezien als een voorloper op de CPI (producenten berekenen prijsstijgingen door aan de consument).
De verwachting voor de inflatiecijfers van woensdag (14.30u Nederlandse tijd) is als volgt: CPI maanstijging +0,1% en op jaarbasis +3,4%. Core CPI (CPI minus voedsel- en energie) +0,3% op maanbasis en +3,5% op jaarbasis.
Vorige maand viel de Producer Price Index met een maandstijging van 0,5% veel hoger uit dan verwacht. In theorie moet daardoor de CPI hoger uitvallen deze maand, omdat producenten hun prijzen doorberekenen op de consument. Tenzij zij ervoor kiezen om die prijsstijgingen zelf op de kaak te nemen.
Dat verwacht ik niet en daarom lijkt het mij onlogisch dat de CPI-cijfers beneden verwachting binnenkomen.
Vervolgens krijgen we om 20.30u Nederlandse tijd de persconferentie van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Voor mij ligt de focus voor deze week op Powell en zijn visie op de recente ontwikkelingen binnen de Amerikaanse economie.
Die persconferentie kun je hier volgen.
In De Geldpers van komende donderdag ga ik deze data en ontwikkelingen voor jullie onder de loep nemen. Dit was het in ieder geval voor de maandag-editie.
Voor nu bedankt voor het lezen en graag tot de volgende!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.