Zachte Landing of Recessie? Cijfers liegen niet!
De verzwakkende Amerikaanse arbeidsmarkt zorgde meermaals voor onrust, maar de economie oogt over de gehele linie solide. Moeten we ons echt zorgen maken over een recessie en het einde van de bullrun?
Geachte investeerders,
Na een afwezigheid van twee edities vanwege een bruiloft in Italiƫ, is het weer tijd voor een hagelverse editie van De Geldpers.
Te beginnen met een overzicht van de markt. Daar zien we dat alle grote assets nog altijd op prachtige rendementen staan voor 2024, maar ook dat er sprake is van stagnatie. Tijdens de crash van 5 augustus (zwak banenrapport uit Amerika) zat de schrik er goed in. Op 6 september (wederom matige data vanuit de arbeidsmarkt) zagen we een kleinere versie daarvan.
Waarom daalde de markt op die dagen? Heel eenvoudig: de arbeidsmarkt in Amerika begint serieus af te koelen en dat maakt investeerders bang voor een recessie.
En recessies zijn niet goed voor de markt (zie onderstaande grafiek S&P 500). Ook niet als ze gepaard gaan met renteverlagingen.
Op basis van de meest recente economische data verwacht ik nog altijd een succesvolle zachte landing. Hoe groot de kans op een recessie exact is weet ik niet, maar Torsten Slok (hoofdeconoom Apollo Research) publiceerde in het kader daarvan de onderstaande grafiek.
De consensus onder economen ligt op dit moment bij een kans van 30% op een recessie. Dat is een significante kans, maar niet zo groot als sommige mensen ons willen laten geloven. Daarbij is het in mijn optiek overtuigender om naar harde data te wijzen.
Zo schat de Atlanta Federal Reserve dat de economische groei voor Q3 2024 uitkomt op 2,5%. Dat zijn geen cijfers die richting een recessie wijzen. Ook de Blue Chip consensus ligt net onder de 2,0%. Daarmee zou Amerika behoorlijk ver van economische krimp verwijderd zijn.
We zien het ook niet aan de winstmarges van Amerikaanse bedrijven (S&P 500). Die staan bijna op een all-time high momenteel.
Daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen, want er blijft sprake van een positieve spreiding tussen de consumentenprijsindex (CPI) en de producentenprijsindex (PPI). Wat betekent dat de prijzen voor consumenten sneller stijgen dan voor producenten, waardoor winstmarges beschermd blijven of zelfs kunnen groeien.
De enige kanttekening die we hierbij kunnen plaatsen is dat de spreiding tussen de CPI en PPI afneemt.
Vanuit de arbeidsmarkt kregen we de afgelopen periode cijfers die zwakker waren dan verwacht. Maar ook voor dat onderdeel van de economie zijn voldoende grafieken te vinden die juist op een solide arbeidsmarkt wijzen.
Neem bijvoorbeeld de bovenstaande grafiek, waarin we onder andere zien dat de lonen in augustus met 3,8% gegroeid zijn. Daarbij liggen de scores van de afgelopen maanden nog ver boven die van het pre-pandemie tijdperk.
Ook de stijging van het aantal werklozen is voor 2024 (rode lijn) niet anders dan in andere jaren. Zo lijkt de enorme instroom van immigranten, die nu ook tot de beroepsbevolking horen, een valide uitleg voor de stijging van de werkloosheid de afgelopen maanden.
De werkloosheid steeg namelijk van 3,4% in april 2023 naar de huidige 4,2% (afgelopen maand nog 4,3%). Dat is een flinke stijging, maar dat lijkt meer het gevolg van de groeiende beroepsbevolking (aanbod) dan van de vraag naar arbeid. Amerikanen verliezen in ieder geval niet massaal hun banen.
Voor nu is het een kwestie van aftellen tot volgende week woensdag. Dan staat namelijk de volgende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank op het programma.
Voor nu is de verwachting dat de Federal Reserve op 18 september voor een renteverlaging van 0,25% kiest. Volgens de futuresmarkt is de kans daarop 87% en is er nog een minimale kans van 13% op een ājumbo-verlagingā van 0,50%.
Tenzij er de komende dagen een financieel bommetje ontploft verwacht ik ook een renteverlaging van 0,25%. Vooral omdat de Federal Reserve van voorzitter Jerome Powell geen paniek wil zaaien.
Een verlaging van 0,50% van 5,50% naar 5,00% zou waarschijnlijk niet zomaar voor een nieuwe inflatiegolf zorgen. Wat dat betreft zijn er best argumenten voor te verzinnen om meteen een sprongetje te maken met de renteverlagingen.
Maar dat zal de Federal Reserve niet doen, omdat ze bang zijn daar paniek mee te zaaien. De markt zal het namelijk uitleggen als: āKijk! Een renteverlaging van 0,50% in plaats van 0,25%! De Federal Reserve is ook bang voor een recessie.ā
Het veroorzaken van die paniek is wel het laatste wat de Federal Reserve wil. Vandaar dat een verlaging van 0,50% mij onwaarschijnlijk lijkt. Zojuist zijn ook de wekelijkse werkloosheidsclaims weer binnengekomen op 230.000 stuks en viel de producentenprijsindex (PPI) iets hoger uit dan verwacht.
Dat zijn wederom geen datapunten die schreeuwen om stevige renteverlagingen. Verder verlaagde de ECB vandaag wederom de rente met 0,25% naar 3,50%. Over het verdere verloop van de rente deed ECB President Christine Lagarde geen uitspraken: āWij binden ons niet vast aan Ć©Ć©n rentepad en zijn data-afhankelijk.ā
Dit was het alweer voor vandaag!
Voor nu bedankt voor het lezen, een fijn weekend alvast en graag tot volgende week maandag.
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Hee Thom, ik heb even een vraagje over de situatie in Turkije en de hogen inflatie daar. Ik weet niet of erdogan nu ondertussen al wel de rente verhoogd heeft, maar hij heeft ze een hele tijd laag gehouden. Terwijl dit door ander als erg controversieel wordt gezien. Kan het zijn dat hij dan bv bepaalde "vriendjes" probeert te helpen die bv veel leningen aangaan en hiermee schaarse producte kopen. Als het waren als zelf verrijking? Of wat voor plan zou hier nogmeer achter kunnen zitten denk je?
Daarna dacht ik. Kan ik een lening bij een turkse bank nemen en met dat geld bv goud kopen. En de lening voor lange tijd aangaan en afbetalen in euros. Aangezien de lira erg veel waarde verliest ten opzichte van de euro. Word mijn lening ook veel goedkoper.
Hoor graag wat jou kijk hier op is!
P.s. ik ben niet bevriend met Erdogan hoor!
Thom Derks, het moet zijn hagelnieuw of kakelvers!