Zorgelijke signalen voor bitcoin en aandelen
De Amerikaanse obligatierentes stijgen, de volatiliteit neemt toe en dat is zorgwekkend voor bitcoin en aandelen. Waarom? Dat lees je in De Geldpers.
Geachte investeerders,
Afgelopen week lag ik helaas plat door een voedselvergiftiging, maar inmiddels ben ik weer helemaal hersteld en klaar om een nieuwe editie van De Geldpers te maken.
Bitcoin (oranje) en aandelen (groen) hadden het vorige week moeilijk met de rentestijgingen op de markt voor Amerikaanse staatsobligaties (paars).
De stijging van de 10-jaarsrente, zoals de bovenstaande grafiek laat zien, is opmerkelijk. Op 18 september verlaagde de Amerikaanse centrale bank immers de beleidsrente met 50 basispunten. Sinds dat moment is deze rente echter met 0,5 procentpunt gestegen.
Met andere woorden: de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank sorteren tot op heden geen effect.
Stijgende obligatierentes drijven ook de rentes op hypotheken en bedrijfsleningen op. Dat geeft op zijn beurt een negatieve druk op de economische groei.
Dit is dus een situatie die moet omkeren.
De vraag is of de huidige 10-jaarsrente van 4,240% aantrekkelijk genoeg is voor investeerders om voor de lange-termijn geld te lenen aan de Amerikaanse overheid.
Met de enorme begrotingstekorten van Amerika is dat nog maar de vraag. Door die tekorten moet de VS steeds meer geld lenen (staatsobligaties op de markt brengen), waardoor de rente stijgt en er mogelijk een negatieve spiraal ontstaat: meer schulden → hogere rentes → groter begrotingstekort → meer schulden.
Vanuit de Amerikaanse centrale bank horen we steeds meer geluiden voor het vertragen van het tempo waarop de beleidsrente daalt, omdat de economie sterke cijfers blijft produceren.
Waarom zou je immers stevige renteverlagingen doorvoeren als de economie daar niet om schreeuwt en de inflatie nog altijd boven het gewenste niveau ligt.
Zo blijft 2024 een jaar vol onzekerheid. Het ene moment vreest iedereen een recessie en duiken de rentes omlaag, terwijl er het volgende moment geroepen wordt dat de economie oververhit raakt en de rentes juist omhoogschieten.
Onderstaande grafiek van The Bitcoin Layer illustreert de schizofrene dynamiek die we tot op heden zagen.
In het tweede kwartaal (eerste stippellijn) zagen we de werkloosheid vier opeenvolgende maanden stijgen (blauw). Daardoor raakte de markt in paniek: “De Amerikaanse centrale bank is te streng!” Waarop de 10-jaarsrente begon te dalen (oranje).
Vervolgens springen we naar het derde kwartaal (tweede stippellijn) waarin de werkloosheid plotseling daalde. Waardoor de markt opnieuw in paniek raakte: “De Amerikaanse centrale bank was te snel met zijn renteverlaging!”
Vooralsnog zijn de Amerikaanse arbeidsmarkt en huizenmarkt solide.
Afgelopen week viel het aantal werkloosheidsclaims lager uit dan verwacht. Alleen het aantal doorlopende werkloosheidsclaims steeg naar het hoogste niveau in drie jaar.
Deze week zou de paniek weer terug kunnen keren, want de komende dagen, met name op vrijdag, komen alle belangrijke datapunten voor de Amerikaanse arbeidsmarkt voorbij.
Wat de huizenmarkt betreft was het aantal verkopen van nieuwe huizen vorige week hoger dan verwacht.
Op dit moment is de data nog niet alarmerend, maar de stijgende rentes zijn nog niet volledig ingeprijsd in de hypotheekrente, zie onderstaande grafiek. Die pijn kan zich dus nog laten voelen, en hetzelfde geld voor de arbeidsmarkt als bedrijven hun leningen moeten herfinancieren.
Dit klinkt allemaal vrij pessimistisch, en dat is het ook. Maar laat duidelijk zijn dat ik momenteel nog positief ben over de Amerikaanse economie. Het stijgen van de langere obligatierentes is echter een ontwikkeling die de bullish vooruitzichten voor bitcoin en aandelen kan verslechteren.
Wat dat betreft wordt vandaag een interessante dag. Vandaag maakt het Amerikaanse ministerie van financiën namelijk zijn financieringsverwachtingen voor het huidige kwartaal bekend, de zogenoemde Quarterly Refunding Announcement (QRA).
Hiermee geeft de Amerikaanse overheid een schatting van hoeveel geld ze dit kwartaal gaan lenen. Daarover donderdag meer, want dit kan de obligatierentes weer flink in beweging brengen.
Om het effect van de bewegingen van obligatierentes nog beter in kaart te brengen heb ik de onderstaande grafiek gemaakt. We zien hier bitcoin (rood) versus de MOVE-index (blauw). Om precies te zijn het 14-weekse exponentiële voortschrijdende gemiddelde van de MOVE, zodat er wat minder ruis zichtbaar is.
De MOVE-index is een volatiliteitsindex voor de obligatiemarkt. Hoe hoger de index, hoe meer onzekerheid er in de markt is over de toekomstige rentebewegingen, wat kan duiden op zorgen over economische ontwikkelingen.
Groeiende onzekerheid heeft een remmend effect op de wereldwijde liquiditeit, de hoeveelheid kapitaal die beschikbaar is voor investeringen, omdat obligaties onderpand zijn voor leningen. Onzeker onderpand → minder leningen → liquiditeitsgroei remt af → bearish voor risico-assets als bitcoin.
In 2021 lag het 14-EMA van de MOVE-index op een bodem en kende bitcoin een razende bullmarkt, terwijl de volatiliteitsindex in 2022 explodeerde, met als gevolg een ijskoude winter voor bitcoin.
De les? Onzekerheid is nooit goed voor financiële assets. Zeker niet als het om onzekerheid gaat in de markt voor Amerikaanse staatsobligaties, die in ons op schulden gebaseerde financiële systeem een fundamentele rol spelen in de kredietverstrekking.
Problemen op de obligatiemarkt zijn in de basis niet goed voor risico-assets.
Maar nogmaals, voorlopig gaat het om een zorgwekkende ontwikkeling die we in de gaten moeten houden. Niet om een ontwikkeling die alle seinen op rood zet en een gigantische bearmarkt aankondigt. Het is te hopen dat Amerikaanse staatsobligaties binnenkort kopers vinden, zodat de rust weer terugkeert op deze markt.
Dit was het alweer voor deze editie! Donderdag ben ik bij jullie terug en bespreken we onder andere de QRA, en hopelijk al wat eerste interessante data vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt.
Vrijdag krijgen we de belangrijkste banenrapporten, die komen maandag aan de beurt.
Wil je daar nog sneller wat over horen?
Daar post ik dagelijks updates. Voor nu veel dank voor het lezen en graag tot de volgende editie.
Groetjes,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.