Cruciale week voor Bitcoin en aandelen
Deze week kan het jaar 2024 voor bitcoin en de aandelenmarkt maken of breken. Gaan we richting een recessie of zijn we voorlopig veilig?
Geachte investeerders,
We zijn vandaag begonnen aan een week die weleens cruciaal kan zijn voor de rest van het jaar voor risico-assets (bitcoin, aandelen en goud). De macro-economische data van komende week kan in grote mate het tempo en de timing van de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank bepalen.
Na een desastreus begin van de maand augustus als gevolg van zwakke banencijfers uit de Verenigde Staten (waardoor de angst voor een recessie explodeerde), is de markt weer grotendeels hersteld.
Nu koersen we af op het moment waarop de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) zijn eerste renteverlaging doorvoert. De bevestiging daarvoor kregen we twee vrijdagen geleden van Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens het jaarlijkse Jackson Hole Symposium voor centrale bankiers: “De tijd is gekomen om het beleid te wijzigen.”
Hiermee gaf Jerome Powell aan dat de focus van zijn centrale bank niet langer alleen op de inflatie ligt, maar ook op de Amerikaanse arbeidsmarkt/economie. De inflatie zakt langzaam naar het gewenste niveau van 2,0%, terwijl de economie iets sneller afkoelt dan gehoopt.
Om een recessie te voorkomen is de Amerikaanse centrale bank vanaf nu extra scherp op zwakka data van de arbeidsmarkt.
Het is overigens helemaal niet vreemd dat de Amerikaanse economie afkoelt. Vanaf maart 2022 voerde de Federal Reserve een streng monetair beleid, wat bedoeld was om de inflatie onder controle te krijgen. Het afkoelen van de economie is daar een onderdeel van, want daardoor geven mensen minder uit en valt in theorie de inflatie terug.
Op dit moment is het gat tussen de rente die de Federal Reserve hanteert in Amerika en de inflatie echter gigantisch. Het verschil tussen de rente en de inflatie is een manier om te meten hoe streng het beleid van een centrale bank is. Momenteel is er sprake van de grootste spreiding sinds 2007 (!), het jaar voor de grote financiële crisis van 2008.
Nu we op een cyclus van renteverlagingen afstevenen, met als doel om het gat tussen de rente en de inflatie te verkleinen, komen we op een cruciaal punt voor bitcoin en de aandelenmarkt.
Het lot van bitcoin en de aandelenmarkt ligt nu grotendeels in handen van de Amerikaanse economie: krijgen we een recessie of niet?
De onderstaande grafiek geeft dat duidelijk weer. We zien hier de gemiddelde rendementen van de S&P 500 (Amerikaanse aandelenindex) in de eerste twaalf maanden na de eerste renteverlaging van de Federal Reserve.
In vijf gevallen vond er geen recessie plaats en zagen we een gemiddeld rendement van +14,5% voor de S&P 500. In drie gevallen kwam de Amerikaanse economie wel in een recessie terecht en daalde de index gemiddeld met -14,3%.
Cruciale week in aantocht
In het kader van het recessie/geen recessie vraagstuk belooft komende week een cruciale te worden.
Vanaf woensdag tot en met vrijdag publiceert Amerika namelijk een gigantische bak aan data over de arbeidsmarkt. In de onderstaande kalender heb ik een paar prachtige pijlen gefabriceerd om aan te geven om welke momenten het gaat.
We beginnen op woensdag met het aantal openstaande vacatures (hoe staat het met de vraag naar nieuwe werknemers), vervolgens krijgen we op donderdag de banengroei (ADP) en de werkloosheidsclaims (hoeveel mensen vroegen afgelopen week voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan), gevolgd door het toetje op vrijdag; met het werkloosheidspercentage, de banengroei en de groei van de lonen.
Precies deze rapporten veroorzaakten op 5 augustus een gigantische crash. Waarom? Omdat ze niet zo sterk waren en de markt plotseling heel bang was voor een recessie.
In de weken daarna werden de op het eerste gezicht slechte rapporten behoorlijk genuanceerd.
Zo ligt het aantal ontslagen op het laagste niveau van het millennium, wat dus niet wijst op een recessie of zwakke arbeidsmarkt.
Daarbij ligt ook het aantal aangekondigde ontslagen op een behoorlijk laag niveau en lijkt er sprake van een dalende trend.
En als laatste zien we een daling van de WARN Notices, wat erop wijst dat Amerikaanse bedrijven niet van plan zijn om mensen te ontslaan. Als gevolg daarvan is de verwachting dat de werkloosheidsclaims (wekelijks datapunt op donderdag) de komende periode relatief laag/stabiel blijven.
Alles bij elkaar is het lastig te verkopen dat Amerika momenteel in een recessie zit of dat er sprake is van een zwakke arbeidsmarkt. Het werkloosheidspercentage steeg afgelopen maand van 4,1% naar 4,3%, maar dat lijkt met name het gevolg van de enorme immigratiecijfers.
Veel immigranten worden meegeteld in de beroepsbevolking, waardoor de werkloosheid op papier stijgt. Normaal gesproken is dat een slecht signaal voor de economie, maar nu stijgt de werkloosheid dus niet vanwege ontslagen, maar vanwege een groeiende beroepsbevolking. Met andere woorden: het lijkt er niet op dat veel Amerikanen momenteel hun banen verliezen.
Voor bitcoin en aandelen is het cruciaal dat we daar in de banenrapporten van deze week bevestiging van krijgen (zie nogmaals de bovenstaande grafiek). Waarom? Omdat bullmarkten en recessies over het algemeen niet goed samengaan.
Als laatste heb ik nog een vraag voor jullie! Het voelt soms wellicht een beetje alsof ik in herhaling val. Dat heeft te maken met de aard van het onderwerp. Macro-economische ontwikkelingen zijn nu eenmaal meer gericht op de lange termijn en veranderen van week tot week niet extreem veel.
Op basis van details, het sentiment en cijfers die wekelijks worden gepubliceerd probeer ik de algemene richting van de markt/economie in kaart te brengen. Mijn vraag: voelt het alsof ik teveel in herhaling val of zijn jullie helemaal tevreden over de inhoud van De Geldpers?
Met andere woorden: ik ben soms bang dat De Geldpers een beetje te saai is haha! Hoor graag jullie mening.
Let op: van woensdag t/m dinsdag zit ik voor een bruiloft in Italië. Om die reden zal de eerstvolgende editie van De Geldpers in de loop van volgende week verschijnen.
Dit was het weer voor deze week.
Veel dank voor het lezen en graag tot de volgende editie!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Hey Thom, voor mij is het ook de kracht van de consistentie, met wat herhaling. Ikzelf vind (macro)economie enorm interessant. Maar door drukke baan (in een andere sector), en andere verplichtingen in het dagelijks leven, lukt het mij niet alles goed bij te houden. Door nemen van de Geldpers zorgt dat ik in begrijpelijke taal weet waar we staan! Het is een soort van verhaal waar je elke week 1 of 2 bladzijdes aan voegt. Dat gaat niet snel vervelen.
Mocht je toch wat willen verbreden of verdiepen, misschien is het idee om dan een asset uit te kiezen en daar dan wat dieper op in te gaan. Of je kiest een ecomomisch fenomeen, waar je wat meer over uit legt.
Maar nogmaals voor mij is ie prima en lees ik het elke keer met interesse!
Man,ben superblij met de wekelijkse updates. Zoals jij ingewikkelde macro economische charts voor een leek als ik begrijpelijk maakt, is echt top👊😊. Have fun in Italy!