De achilleshiel van Amerika die extreem bullish is voor bitcoin
Waarom stijgt de bitcoin koers momenteel zo hard en zijn de vooruitzichten voor 2024 positief?
Geachte investeerders,
Het is jullie vast niet ontgaan dat bitcoin de afgelopen 30 dagen als een raket is gestegen (+38,13%). De koersexplosie die we momenteel zien is vooral het gevolg van het enthousiasme van de markt over de potentiële komst van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld.
De ETF-aanvraag van BlackRock is naar mijn mening het beste nieuws voor bitcoin sinds het beursgenoteerde MicroStrategy in augustus 2020 besloot om de digitale munt te adopteren als hun primaire spaarmiddel. Behalve de ETF-aanvraag van BlackRock zijn er voor 2024 meer ontwikkelingen die de vooruitzichten voor bitcoin zeer positief maken.
Spot Bitcoin ETF van BlackRock in Amerika
Nog maar 160 dagen tot de volgende bitcoin halving
Renteverlagingen van Westerse centrale banken
De achilleshiel van de Verenigde Staten, de gigantische overheidsschuld
Te beginnen met de achilleshiel van de Verenigde Staten, de onhoudbare schuldenberg van de overheid, die steeds meer bloot komt te liggen als een gigantisch probleem. In 2022 en 2023 lag de focus van de financiële markt op het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank (renteverhogingen om de inflatie te temmen), maar de staatsschuld van Amerika kan weleens het thema van 2024 worden.
In deze editie van De Geldpers leg ik die achilleshiel bloot en onderbouw ik waarom dit voor mij de hoofdreden is om in bitcoin te investeren.
De achilleshiel van Amerika
Afgelopen vrijdag was de financiële wereld in rep en roer over de beslissing van Moody’s (een gerenommeerde kredietbeoordelaar) om de vooruitzichten voor het vermogen van de Amerikaanse overheid om zijn schulden terug te betalen aan te passen van stabiel naar negatief.
Waarom besloot Moody’s om de vooruitzichten voor de schuldpositie van de Amerikaanse overheid als negatief te bestempelen?
We zitten momenteel aan het einde van een agressieve rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank. Vanaf maart 2022 verhoogde de centrale bank agressief de rente van 0,25% naar 5,50%. Het doel van die renteverhogingen is om de inflatie aan te pakken, maar de keerzijde is dat hiermee de rentekosten voor de Amerikaanse overheid ook toenemen.
Over de staatsschuld van 33,7 biljoen dollar moet Amerika ook rente betalen. Hoe langer de rente op de huidige ~5% blijft, hoe meer schulden Amerika moet herfinancieren tegen deze hoge rente, waardoor de rentekosten compleet uit de hand lopen.
“De rentes zijn significant gestegen en op een structureel hoger niveau gekomen. Dit is het nieuwe klimaat voor de rentes. Onze verwachting is dat deze hogere rentes en een overheidstekort van 6% voor de komende jaren, en mogelijk nog hoger, betekent dat de betaalbaarheid van de schuld in toenemende mate druk legt op de Amerikaanse overheid”, aldus William Foster van Moody’s.
Voor 2023 kampte de Amerikaanse overheid bijvoorbeeld met een tekort van 2,02 biljoen dollar.
Moody’s verwacht dat de rentebetalingen van de Amerikaanse overheid in 2033 zijn toegenomen naar 26% van het inkomen en 4,5% van het bruto binnenlands product (BBP).
In 2022 lagen deze percentages op 9,7% en 1,9%.
De enorme staatsschuld begint steeds meer op de begroting van de Amerikaanse overheid te drukken en langzaam maar zeker krijgt dit probleem meer aandacht in de media.
Ik heb sterk het idee dat het schuldprobleem, de achilleshiel van de Verenigde Staten, weleens het thema van 2024 kan worden.
Vanwege de overheidstekorten die Moody’s ook aanstipt moet Amerika de komende jaren veel staatsobligaties uitgeven. Mohamed El-Erian, de president van Queens’ College, Cambridge, de hoofdeconoom van Allianz en een gigantische naam in de financiële wereld, maakt zich ook zorgen over dit probleem.
“Amerika moet veel schulden op zich nemen, maar de vraag is welke investeerders bereid zijn om deze op te kopen”, aldus El-Erian.
Dat is inderdaad de vraag. Wie zou met de gigantische schuldenberg in het achterhoofd staatsobligaties met een looptijd van 10 of zelfs 30 jaar willen opkopen van Amerika. Dat betekent immers dat je voor 10 tot 30 jaar vastzit aan de Amerikaanse dollar, die door de groei van de schuldenberg in rap tempo waarde inlevert (inflatie).
De bovenstaande grafiek van Bloomberg spreekt boekdelen. De rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank is voorbij, maar de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar blijft stijgen.
Hoe kan dat?
Als investeerders niet geïnteresseerd zijn om hun Amerikaanse dollars in te wisselen voor staatsobligaties, dan moeten de rentes omhoog om het aantrekkelijker te maken. Het lijkt erop dat we dat nu langzaam zien gebeuren.
Waarom is dit bullish voor bitcoin?
Deze ontwikkeling is bullish voor bitcoin, omdat het lijkt alsof er een vlucht naar schaarste bezig is. Investeerders verliezen in toenemende mate hun vertrouwen in het vermogen van de Amerikaanse dollar om op de lange termijn zijn waarde te behouden. Als reactie hierop gaan investeerders op zoek naar alternatieve vormen van schaarste.
De hoge schulden van de Verenigde Staten zorgen ervoor dat de Amerikaanse overheid steeds meer geld kwijt is aan rentekosten.
Door die stijgende rentekosten neemt het overheidstekort toe.
Overheidstekorten zijn (bijna) alleen maar op te lossen door schuldcreatie: meer schulden maken om oude schulden af te betalen.
Zodra deze achilleshiel van de Verenigde Staten meer in de aandacht komt, wat we zien in de vorm van de twee aangehaalde artikelen van afgelopen week van Bloomberg, dan kan dat de vlucht naar schaarste versnellen.
Bitcoin is door Satoshi Nakamoto gebouwd voor dit scenario met zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.
Naast deze vlucht naar schaarste komt (waarschijnlijk begin 2024) ook nog eens BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, met een Spot Bitcoin ETF.
Staat voor april 2024 de volgende bitcoin halving op het programma, waarmee de beloning voor miners voor het produceren van een nieuw blok halveert van 6,25 naar 3,125 bitcoin. Hiermee halveert de inflatie van bitcoin.
Krijgen we in 2024 de eerste renteverlagingen van Westerse centrale banken na de agressieve renteverhogingen van de afgelopen periode.
Op dit moment is de komst van de Spot Bitcoin ETF van BlackRock de hoofdreden dat de bitcoin koers explodeert.
Maar een Spot Bitcoin ETF is natuurlijk geen garantie op koersstijgingen. Investeerders moeten ook een reden hebben om bitcoin aan hun portfolio toe te voegen. De enorme staatsschuld van Amerika, de zogenaamde achilleshiel, is volgens mij die reden voor investeerders om dat te doen.
Combineer dat met de halving en de eerste renteverlagingen van centrale banken en er lijkt zich een perfect storm te vormen voor bitcoin.
Dit was het alweer voor deze editie van De Geldpers.
Mochten jullie nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag in de comments. Vond je het een leuke en/of leerzame editie? Druk dan op de “like” knop, dat helpt mij enorm!
Voor nu veel dank voor het lezen en graag tot de volgende editie!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.