Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 4 grafieken
Alles wat jij moet weten over de financiƫle markten deze week in vier grafieken!
Geachte investeerders,
Afgelopen vrijdag sprongen de financiƫle markten op groen, nadat bekend werd dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zwakker is dan gedacht. Door het zwakke banenrapport verwacht de markt ineens meer renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) voor 2024 en dat is bullish voor bitcoin en aandelen.
Deze week sprak de prominente Amerikaanse centrale bankier Neel Kashkari zich uit over deze ontwikkelingen: āHet meest waarschijnlijke scenario voor de Federal Reserve is dat we de rentes ongewijzigd laten en de komende tijd rustig blijven zitten. Als de disinflatie (dalende inflatie) opnieuw komt, de inflatie stevig terugvalt of de arbeidsmarkt extreem verzwakt, kunnen we nadenken over renteverlagingen.ā
In principe zijn dit hele logische uitspraken van Kashkari. Het zou te voorbarig zijn om op basis van Ć©Ć©n zwak banenrapport in paniek te raken. Er is simpelweg nog onvoldoende data voor de Federal Reserve om met een goed gevoel de rentes te verlagen. De inflatie is te hoog, de economie is te sterk en de arbeidsmarkt oogt nog altijd krap.
Waarom schoten de koersen zo extreem omhoog op vrijdag en maandag?
Persoonlijk denk ik dat investeerders zich lieten meeslepen in hun emoties. Ieder stukje macro-economische data dat wijst op snelle renteverlagingen (in dit geval de zwakke arbeidsmarkt) wordt aangegrepen om all-in te gaan op een scenario met meerdere renteverlagingen in 2024.
Wil je de renteverwachtingen (oranje lijn) voor december 2024 aan je Tradingview toevoegen? Dan druk je op ā+ā en vervolgens tik je ā100-ZQZ2024ā in. Daarna even āPin to New Scaleā en op āregularā zetten. Mocht je nog vragen hebben, dan ben ik in de comments altijd bereikbaar.
Op dit moment zien we de boel verder normaliseren en is duidelijk dat we nog niet volledig uit de brand zijn wat bitcoin en andere risico-assets betreft. Vergeet niet dat we nog altijd te maken hebben met stijgende inflatie in Amerika, dat er een lichte vertraging zichtbaar is in de economische groei en dat de werkloosheid lijkt te stijgen.
Dat zorgt voor een hoop onzekerheid, waar ze zich met name bij de Amerikaanse centrale bank zorgen over zullen maken. Om die inflatie onder controle te houden willen ze de rentes nog langer op dit verhoogde niveau houden, maar tegelijkertijd bereiden ze zich ook voor op mogelijke stress in het financiƫle systeem.
Vorige week woensdag werd namelijk ook een afname van het Quantitative Tightening (QT) beleid aangekondigd. Per maand zal de Federal Reserve nog maar $25 miljard aan assets van zijn balans af laten lopen, terwijl dat de afgelopen maanden nog $60 miljard was.
In principe is dat bullish, omdat de markt hierdoor $35 miljard per maand minder Amerikaanse staatsobligaties hoeft te kopen. Dit zorgt voor een neerwaartse druk op de rentes op Amerikaanse staatsobligaties.
Zie hier bijvoorbeeld de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar, die sinds de persconferentie van de Fed behoorlijk gedaald is. Die daling kan ook te maken hebben met de tegenvallende groei van de Amerikaanse economie in Q1 2024.
Het bruto binnenlands product (BBP) van de Amerikaanse economie groeide in Q1 2024 met 1,6% terwijl ongeveer het dubbele verwacht werd. Daardoor zullen investeerders mogelijk meer 10-jarige staatsobligaties kopen om zichzelf te beschermen tegen verdere ellende.
Op staatsobligaties vang je nu immers een āgegarandeerdā rendement van 4,512% wat aantrekkelijk kan zijn als de economie begint te schommelen. Hoe meer vraag er naar staatsobligaties is, hoe lager de rentes zakken. De rentes zijn dus het resultaat van vraag en aanbod.
Stijgende rentes zijn meestal slecht voor bitcoin en aandelen, omdat beleggers zonder risico een relatief hoog rendement kunnen vangen met staatsobligaties. Dat is dan ook een belangrijke reden voor investeerders om op renteverlagingen te hopen.
Europa doet het goed?
Dan is het weer eens tijd voor de Eurozone, waarmee het momenteel beter lijkt te gaan. De economische groei lijkt uitgebodemd, want de eerste data voor de Q1 2024 BBP-groei is binnengekomen op +0,3% terwijl een score van +0,1% verwacht werd.
Hiermee hebben we de beste BBP-print sinds Q3 2022 te pakken. Verder kwam voor april de inflatie binnen op 2,4% waarmee we al 7 maanden onder de 3% zitten en op het laagste niveau sinds 2021 zijn aangekomen. Wat dat betreft hebben we het in de Eurozone beter voor elkaar dan in Amerika.
Al is die lagere inflatie waarschijnlijk ook het gevolg van de zwakkere economie, waardoor de consumptie wat achterblijft.
Wat de consumptie betreft was er ook goed nieuws in de vorm van de retail-verkopen, die in maart met 0,8% stegen voor de beste maandstijging sinds september 2022. De werkloosheid in de Eurozone ligt op 6,5% en is daarmee een stuk hoger dan de 3,9% van Amerika, maar voor Europa gelden er andere standaarden.
Die werkloosheid van 6,5% betekent namelijk de laagste werkloosheid in ongeveer 30 jaar tijd voor de Eurozone. Interessant aan deze ontwikkeling is dat de Europese beurs al vanaf begin april beter presteert dan de Amerikaanse S&P 500.
Daar komt in juni mogelijk ook nog de eerste renteverlagingen van de Europese Centrale Bank overheen, terwijl de Federal Reserve waarschijnlijk pas later dit jaar begint met zijn renteverlagingen.
Cruciale week in aantocht
Voor volgende week staat er waarschijnlijk weer een cruciale week op het programma. Dan is het namelijk weer tijd voor belangrijke inflatiedata uit de Verenigde Staten, die de rentes en daarmee de koersen van financiĆ«le assets flink kan beĆÆnvloeden.
Het inflatiefeestje begint op dinsdag met de Producer Price Index (PPI) en op woensdag krijgen we de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) voor april. Dat zou weer een behoorlijke bak aan volatiliteit kunnen opleveren.
In het verlengde van de zwakke groei van de Amerikaanse economie in Q1 2024 en de nog altijd verhoogde inflatie, vielen mij deze uitspraken van CEOs van enkele grote Amerikaanse bedrijven op.
Het gaat om de CEOs van Starbucks, Amazon en McDonaldās - drie bedrijven die afhankelijk zijn van een sterke consument. Zij slaan voorzichtig alarm en lijken zich zorgen te maken over de gezondheid van de Amerikaanse consument. Het lijkt erop dat de Amerikaanse consument de impact van de inflatie begint te voelen.
Starbucks CEO: āVeel klanten worden kieskeuriger over waar en hoe ze hun geld uitgeven.ā
Amazon CEO: āKlanten shoppen, maar blijven waakzaam en lijken steeds meer op zoek naar kortingen.ā
McDonalds CFO: āDe macro-tegenwinden zijn zwaarder dan wij hadden verwacht in aanloop naar het nieuwe jaar. Wij blijven dat ook bij de start van Q2 nog voelen.ā
In principe zorgt een lagere consumptie ook voor een daling van de inflatie, waardoor de Amerikaanse centrale bank de rentes kan verlagen om de economie te steunen. Het kan in theorie nog allemaal goed gaan en zonder recessie aflopen, maar het is belangrijk om dit soort alarmsignalen in de gaten te houden.
Als jullie aanbevelingen/wensen voor bepaalde onderwerpen hebben, dan hoor ik het graag in de comments.
Voor nu wil ik jullie bedanken voor het lezen en graag tot de volgende editie!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Sorry drukte op de verkeerde knopje, ik ben zeer tevreden