Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 4 grafieken
Alles wat jij moet weten over de financiƫle markten deze week in vier grafieken!
Geachte investeerders,
Deze week stond in het teken van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), die weer aan de beurt was om een rentebesluit te nemen. Het rentebesluit op zich was niet spannend, omdat vooraf duidelijk was dat de rente ongewijzigd zou blijven. Het was vooral te doen om de economische vooruitzichten die de Federal Reserve bij iedere vergadering deelt en de persconferentie van voorzitter Jerome Powell.
Na de zorgwekkende stijging van de Amerikaanse inflatie die we in januari en februari zagen, rekende de markt op een extreem strenge Federal Reserve. Dat viel uiteindelijk enorm mee, waardoor bitcoin en andere financiƫle assets rond dat moment een sprong omhoog maakten.
Wat is de belangrijkste boodschap van de rentevergadering van de Federal Reserve? De inflatiecijfers van januari en februari zijn zorgwekkend, maar nog geen reden voor grote paniek. Net als in december, gaf de Amerikaanse centrale bank woensdag aan dat het nog altijd van plan is om in 2024 drie renteverlagingen door te voeren.
De markt had verwacht dat Jerome Powell en de beleidsmakers van zijn centrale bank daar mogelijk op zouden terugkomen, maar dat gebeurde dus niet.
In december zei de Federal Reserve: āWij denken dat 3 renteverlagingen voldoende zijn voor 2024.ā Waarop de markt reageerde: āOh, 6 renteverlagingen? Fantastisch.ā Afgelopen woensdag zei de Federal Reserve: āWij denken dat 3 renteverlagingen voor 2024 nog altijd redelijk is.ā Waarop de markt reageerde: āOk, dan worden het er 3.ā
Het lijkt erop dat de markt en de Amerikaanse centrale bank elkaar eindelijk gevonden hebben in het pad voor de renteverlagingen. Lange tijd had de markt (waaronder ik) op veel meer renteverlagingen gerekend, omdat niemand had verwacht dat de economie overeind zou blijven onder de druk van de hoge rentes die we momenteel zien.
Dan is het tijd voor de belangrijkste data die de Federal Reserve deelde met zijn rentebesluit. Wat opvalt is dat ze hun verwachtingen voor het reƫle (voor inflatie gecorrigeerde) bruto binnenlands product (BBP) aanpasten van 1,4% naar 2,1% voor 2024.
Verder verwachten ze dat de werkloosheid lager uitvalt (4,0% versus 4,1%) en zien ze de Core PCE inflatie in 2024 eindigen op 2,6% terwijl de verwachting in december nog een score van 2,4% was.
Ze maken zich dus wel degelijk zorgen over de inflatie.
Wat de rente betreft verwacht de Federal Reserve 2024 te eindigen op 4,6% zoals dat in december ook het geval was. Met name dat laatste kan nog weleens een probleem worden voor de Amerikaanse overheid.
De staatsschuld van Amerika staat momenteel op ~34,5 biljoen dollar en deze week keurde de overheid een nieuw economisch steunprogramma van 1,2 biljoen dollar goed. Zo lijkt het begrotingstekort dit jaar richting de 3 biljoen dollar te gaan en komt de totale schuld waarschijnlijk uit op 36 biljoen dollar.
De hoge renteverwachtingen van de Amerikaanse centrale bank zijn een probleem, omdat de overheid daardoor steeds meer rente over zijn schulden moet betalen. Amerika moet het komende jaar namelijk 8,9 biljoen dollar van zijn totale schuld herfinancieren.
Als de rentes op dit hoge niveau blijven, dan betalen ze vanaf dat moment dus rond de 5 procent aan rente over die 8,9 biljoen dollar. Niet niets zien we de gemiddelde rente die Amerika over zijn schulden betaalt met de maand groeien.
Op dit moment ligt de gemiddelde rente op 3,2 procent. Daarmee is de Amerikaanse overheid jaarlijks 1,1 biljoen dollar kwijt aan rentebetalingen. Mocht dat percentage naar 3,9 procent stijgen (de rente die de Federal Reserve aan het einde van 2025 nog verwacht te hanteren) dan zou dat de Amerikaanse overheid jaarlijks 1,34 biljoen dollar kosten.
Ervan uitgaande dat de schuld niet verder toeneemt vanaf de huidige 34,5 biljoen dollar.
Maar dat is natuurlijk een sprookje, want het volgende steunpakket van 1,2 biljoen dollar is immers deze week aangekondigd. Het lijkt erop dat de schuld steeds sneller groeit en dat Amerika steeds meer in het nauw komt op dit gebied.
Wat betekent dit voor de markt?
Naar mijn idee zijn de problemen die we voor bitcoin zien op de korte termijn (harde daling na bereiken all-time high van 73.800 dollar) slechts ruis als je naar het grote plaatje kijkt.
Het schuldprobleem van Amerika krijgt amper aandacht, terwijl de rentebetalingen een steeds groter deel van de begroting opslokken. Hierdoor lopen de begrotingstekorten op (waarschijnlijk 3 biljoen dollar in 2024) en moeten ze steeds meer geld lenen om die gaten te dichten (waardoor de rentekosten weer oplopen).
Zo kom je langzaam maar zeker in een negatieve schuldspiraal en dat dwingt investeerders om te vluchten naar schaarste.
Het is lastig om te voorspellen welke assets hier het meeste van zullen profiteren, maar mijn geld zit in bitcoin, aandelen en goud. Mocht je het niet eens zijn met mijn theorie of een andere interessante opvatting hebben, dan hoor ik dat graag. Tot nu toe is het mij nog niet gelukt om overtuigende argumenten tegen deze āvlucht naar schaarsteā theorie te vinden.
Sterker nog, het bewijs voor de onhoudbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld blijft zich maar opstapelen.
Voor nu wil ik je bedanken voor het lezen, een fijn weekend wensen en hopelijk zien we elkaar maandag voor de volgende editie!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Helaas kan ik je ook niet van een ander tegengeluid voorzien Thom en denk ik er precies zo over. Echter zou ik ook zilver meenemen in je posities aangezien dit edelmetaal (poor mans gold) in een dergelijke escalerende situatie naast goud ook altijd goed gepresenteerd heeft. En nog belangrijker, zeer ondergewaardeerd is t.o.v. goud. Daar waar er bij elke kilogram goud, 8 kilogram zilver uit de grond gehaald wordt is de verhouding tussen deze twee schaarse edelmetalen momenteel 1:84 terwijl de historie over de eeuwen heen een gemiddelde verhouding laat zien van 1:15. En ook gezien de schaarste in zilver en haar unieke propositie als metaal (anti-bacterieel, meest reflecterend, enz) wordt het veel gebruikt in zonnepanelen, accuās, electronica, de medische wereld. Kortom de R/R ook bij een wereldeconomie die nog wel even goed zou kunnen blijven draaien laat ik zilver, naast goud, tech aandelen en crypto, niet links liggen.