Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 11 grafieken
De belangrijkste financiƫle grafieken van de week komen voorbij in de eerste editie van het Grafieken Gala.
Geachte investeerders,
Welkom bij een speciale editie van het Grafieken Gala. Normaal gesproken nemen we de week door met 5 grafieken, maar ditmaal ben ik op 11 stuks geĆ«indigd. Waarom? Omdat ik eens wilde experimenteren met een meer āverhalendeā manier van vertellen, waarvoor ik soms meerdere grafieken nodig had.
Het is de bedoeling om op die manier iets meer verdieping te creƫren. Aan het einde van deze editie hoor ik daarover graag jullie mening!
Amerikaanse dollar is de onbetwiste koning
Het einde van de Amerikaanse dollar is al duizenden keren voorspeld, maar de cijfers liegen niet. De dollar blijft de absolute koning van het wereldwijde betaalnetwerk. Sterker nog, de dominantie van de Amerikaanse dollar is het afgelopen jaar zelfs stevig toegenomen ten opzichte van onze eigen euro, die juist harde klappen te verwerken kreeg.
Ook van de BRICS-alliantie heeft Amerika op dit moment nog weinig te vrezen. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat de Amerikaanse dollar voor de lange termijn een goede investering (of spaarmiddel) is, maar als iemand mij zou dwingen om mijn hele vermogen de komende 20 jaar in Ć©Ć©n overheidsmunt te bewaren, dan zou ik de Amerikaanse dollar kiezen.
Spot Bitcoin ETFs debuteren sterk
Afgelopen week lanceerden de Spot Bitcoin ETFs in Amerika. De bitcoin koers klapte meteen daarna naar beneden, maar op basis van de cijfers lijken de ETF-lanceringen een succes.BlackRock en Fidelity zitten allebei de in āmiljardairs clubā en bezitten inmiddels voor meer dan $1 miljard aan bitcoin. Alleen Grayscale blijft de bitcoin koers pijnigen. Ook gisteren stroomde er weer voor ruim $500 miljoen uit GBTC.
De bovenstaande tabel is ook bullish. Hier zien we dat de handelsvolumes van de Newborn Nine (alle ETFs minus Grayscale) van dag 4 op dag 5 met 34% gestegen zijn. Na een hype-lancering zou je verwachten dat de handelsvolumes langzaam dalen en is een nieuwe opleving zeldzaam.
Als we het leeglopen van Grayscale niet meerekenen, verzamelden de Spot Bitcoin ETFs bij elkaar al 68.933 bitcoin.
Rekenen we de uitstroom van GBTC wel mee, dan komen we op een netto-instroom van 30.987 bitcoin. Dat is een gemiddelde (over 4 handelsdagen) van 7.746 bitcoin per dag.
Met een totaal van 252 handelsdagen per jaar zouden de Spot Bitcoin ETFs op dit tempo 1,952 MILJOEN bitcoin per jaar uit de markt halen. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat ze dit tempo volhouden, maar dit kan wel degelijk een interessante situatie opleveren.De laatste bitcoin-data die ik vandaag wil delen is de volgende. Hier zien we de prestaties van de Spot Bitcoin ETFs ten opzichte van alle ETFs op de wereld. Na vier dagen staan er twee in de top 5 en drie in de top 10. Bitcoin doet echt mee met de grote jongens.
Deze cijfers in combinatie met de koersdalingen van bitcoin sinds de lancering van de Spot Bitcoin ETFs, maken dat ik ervoor heb gekozen om weer wat agressiever in te kopen.Amerikaanse arbeidsmarkt verzwakt
De werkloosheid in de Verenigde Staten ligt na de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank nog altijd op het historisch lage niveau van 3,7%. Het aantal werkloosheidsclaims kwam donderdag met 187.000 stuks binnen op het laagste niveau sinds september 2022 en het aantal doorlopende werkloosheidsclaims met 1,806 miljoen stuks op het laagste niveau sinds oktober 2023.Zo lijkt de arbeidsmarkt heel sterk, maar onder de motorkap ziet de situatie er anders uit. Het aantal fulltimers in Amerika is over de afgelopen 6 maanden (doorgetrokken naar 12 maanden/jaarbasis) naar het meest negatieve niveau sinds 2008 gevallen (afgezien van de pandemie).
In het verleden is dit een hele betrouwbare recessie-indicator geweest. Krijgen we in 2024 dan alsnog de recessie waarin iedereen in 2023 op rekende? De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft nu vooral overheid dankzij de overheid.
Waarom? De Amerikaanse overheid creƫerde sinds 2010 niet zoveel banen als het NU doet.Zou dat grotere problemen binnen de Amerikaanse economie maskeren? Dat kan zomaar het geval zijn. Het probleem? Dit gaat de begrotingstekorten van de Amerikaanse overheid alleen maar vergroten, waardoor de staatsschuld nog verder oploopt.
De Amerikaanse staatsschuld
Over de Amerikaanse staatsschuld gesproken. Die is in 2024 ook alweer met $200 miljard toegenomen naar het huidige niveau van $34,047 biljoen.Het probleem van die enorme schuld? Dat laat de onderstaande grafiek duidelijk zien. De rentekosten lopen compleet uit de hand. Als de Amerikaanse centrale bank de rente niet snel verlaagt, dan ziet deze grafiek er volgend jaar nog grimmiger uit.
Amerika moet dit jaar namelijk een groot deel van zijn schulden herfinancieren en mogelijk dus tegen veel hogere rentes. Die druk om de rentes te verlagen zodat de Amerikaanse staatsschuld betaalbaar blijft is zeker op de lange termijn bullish voor aandelen en bitcoin.
In principe kiezen ze er bewust voor om inflatie te creƫren, zodat de schuld waarde verliest. Dat is de enige manier om dit draaiende te houden. Het gevolg daarvan is natuurlijk wel dat mensen op zoek gaan naar alternatieve vormen van schaarste.Wanneer gaan de rentes omlaag?
Over de timing van die renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) is nog veel te doen. Deze week sprak Christopher Waller, een belangrijke man binnen die centrale bank, zich nog uit over het jaar dat voor ons ligt.
āIk zie geen reden om snel te reageren of de rente te verlagen zoals we dat in het verleden hebben gedaanā, aldus Christoper Waller.Waar de Federal Reserve in het verleden moest reageren op economische schokken (recessies/crises), is daar volgens Waller nu geen sprake van. Om die reden ziet hij dus ook geen argumenten voor agressieve renteverlagingen.
Uit deze grafiek (@TXMCtrades) blijkt dat de Federal Reserve de rente echter FLINK moet verlagen om het Amerikaanse bedrijfsleven, maar ook de overheid niet in de problemen te brengen. Veel bedrijven en ook de Amerikaanse overheid moeten in 2024 of 2025 een groot deel van hun schulden herfinancieren.
Om dat zonder al teveel schade voor elkaar te krijgen MOETEN de rentes omlaag. Dat lijkt de markt nu te onderschatten. De reden dat Christopher Waller dit soort uitspraken doet (āik zie nog geen reden voor renteverlagingenā) is volgens mij om controle te houden op de inflatie.
Door strenge uitspraken te doen hoopt de Amerikaanse centrale bank de markt onder controle te kunnen houden.
Ik heb jouw mening nodig!
Volg mij op Twitter!
Meer grafieken en meer macro-economie? Volg me dan op Twitter, want daar ben ik ook weer wat actiever.
https://twitter.com/_Thom_Derks_
Dit was het voor deze week.
Vond je De Geldpers leuk? Maak mij dan blij door een LIKE achter te laten. DELEN zou helemaal super zijn.
Uiteraard ben ik in de comments beschikbaar voor vragen.
Tot maandag!
Thom
PS: deze week was er een scammer actief die mijn account op Substack had gekopieerd om lezers van De Geldpers in een Telegram-kanaal te lokken (zie afbeelding). Ik zal hier nooit dit soort groepen of andere onzin gaan promoten. Stuur mij voor de zekerheid altijd een berichtje als je zoiets ziet, want ik zou het zonde vinden als mensen hier geld door verliezen.
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Hele fijne nieuwsbrief dit! Zeer informatief maar toch relatief beknopt en allesomvattend; en dat gratis en voor niets!! heel erg bedankt, ga zo door!
Altijd weer fijn om even meegenomen te kunnen wordenš. Meerdere grafieken vind ik ook goed š. Ik ben nu trouwens op de helft van het boek : de bitcoin standaard. Erg intressant boek om te lezen. Mooi verloop en elk onderwerp wordt helder bloot gelegd en onderbouwd. Ik zag dat hij nog een boek heeft geschreven : de fiat standaard. Is dat nog van meerwaarde denk je of meer van hetzelfde? Groet Aike