Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
Er staat ons mogelijk een cruciale week te wachten voor de financiële markten. De economische kalender staat namelijk vol met belangrijke datapunten voor zowel Amerika als Europa.
Voor de Eurozone staan er belangrijke cijfers over de industrie, de consumptie en de inflatie op het programma. Met name de industrie wordt een interessante, omdat Duitsland (de fabriek van Europa) richting een recessie dreigt af te glijden. Als kers op de economische taart krijgen we op donderdag de belangrijkste inflatiemeter van de Verenigde Staten gepresenteerd.
We zijn het financiële jaar goed begonnen met stijgingen voor de grootste aandelenindices en bitcoin. Nu krijgen de bulls steeds meer weerstand bij hun pogingen om de koersen verder omhoog te drijven. De economische data van deze week kan weleens doorslaggevend zijn.
Kunnen de bulls het positieve momentum een vervolg geven of nemen de bears definitief de macht over?
Verstopte zwakte in Amerikaanse economie?
Terwijl de S&P 500 onder leiding van NVIDIA en de grote techbedrijven steeds verder omhoog klimt, hebben de aandelen van kleine bedrijven in Amerika het moeilijk. Zo is de Russel 2000, een aandelenindex voor kleinere bedrijven, met 27% gedaald vanaf zijn meest recente piek.
Ondertussen is de S&P 500 met 120% gestegen sinds zijn COVID-19 dieptepunt van 2020. Kleine bedrijven hebben het zwaar, terwijl de grote jongens blijven groeien. De top 10% van de aandelen in Amerika vertegenwoordigen nu 75% van de totale markt.
Hiermee is er sprake van de meest geconcentreerde aandelenmarkt sinds de Grote Depressie de jaren 30 van de vorige eeuw. En we weten allemaal wat er daarna gebeurde…
Zijn de slechte prestaties van de kleine bedrijven (Russel 2000) wellicht een signaal dat de Amerikaanse economie helemaal niet zo sterk is als we denken?
Het zou kunnen dat de sterke prestaties van NVIDIA en de andere techreuzen een vertekend beeld van de Amerikaanse economie geven. Deze ontwikkeling sterkt mij ook in het idee dat investeerders aandelen steeds meer als een store of value of spaarmiddel gebruiken.
Ze investeren niet alleen maar in grote namen vanwege de sterke prestaties van de bedrijven achter de aandelen, maar ook om zichzelf te beschermen tegen de inflatie in hun nationale overheidsgeld.
Iedereen weet dat de Amerikaanse overheid inmiddels een schuld van ~34 biljoen dollar heeft, waar ze jaarlijkse ~1 biljoen dollar aan rentekosten voor betalen en kampen met gigantische begrotingstekorten.
Eén verklaring voor de prestaties van de grote aandelen (en bitcoin) zijn begonnen aan een vlucht naar schaarste. In die vlucht naar schaarste kopen ze de aandelen van hun favoriete bedrijven niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook om zichzelf te beschermen achter alles wat de overheid niet kan bijdrukken.
Wat denk jij? Zijn de slechte prestaties van de kleinere Amerikaanse bedrijven een signaal dat de economie zwakker is dan we denken?
Over het algemeen zijn kleine bedrijven voor hun omzetten meer afhankelijk van hun lokale economie en zijn ze gevoeliger voor renteverhogingen en andere kosten. In theorie past dit allemaal perfect in het verhaal.
Nog geen zicht op renteverlagingen
Aan het begin van 2024 was de markt ervan overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank in maart zou beginnen met het verlagen van de rente. Inmiddels zijn we een kleine twee maanden verder en ziet de wereld er heel anders uit
Volgens de laatste data van de futuresmarkt moeten we tot juni wachten op de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank (zie bovenstaande tabel).
Dat vermoeden werd afgelopen vrijdag bevestigd door John Williams, de huidige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank van New York (Federal Reserve Bank of New York). Volgens Williams gaat het de goede kant op met de Amerikaanse economie en is het waarschijnlijk pas later dit jaar nodig om de rente te verlagen.
Voordat de Amerikaanse centrale bank begint met het verlagen van de rente, willen ze eerst zien dat de inflatie richting de 2,0% blijft bewegen. Wat dat betreft wordt donderdag dus een cruciale dag voor de markt, omdat we dan de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank geserveerd krijgen.
De verwachting voor die Core PCE prijsindex is echter dat deze donderdag binnenkomt met de grootste stijging sinds begin 2023.
Analisten verwachten een stijging van 0,4% voor de prijsindex. Dat zou op jaarbasis een Core PCE inflatie van 4,9% opleveren. Dat percentage ligt ver boven de doelstelling van 2,0% van de Amerikaanse centrale bank. Nu zal deze index niet iedere maand met 0,4% stijgen, maar het is voor mensen die hopen op renteverlagingen in ieder geval geen goede ontwikkeling.
Hoe hoger de inflatie, hoe minder reden de Amerikaanse centrale bank heeft om te beginnen met het verlagen van de rente.
Deze inflatiemeter (donkerblauw in de grafiek) was op weg naar de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank (gele lijn), maar lijkt nu weer aan een voorzichtige opleving te beginnen.
Dit wordt in mijn optiek het belangrijkste datapunt van deze week. Zeker als de Core PCE prijsindex hoger of lager dan verwacht binnenkomt, kan dat voor een hoop volatiliteit zorgen. Na donderdag krijgen we waarschijnlijk de definitieve voortzetting OF het voorlopige einde van het positieve momentum voor de markt.
Spannende tijden dus! Zaterdag praat ik jullie met een Grafieken Gala weer helemaal bij over deze week, maar nu ga ik even rusten om te herstellen van mijn tijdens het snorkelen 🐢🐠 opgelopen oorontsteking…
Tot zaterdag!
Thom
Vond je De Geldpers leuk?
Maak mij dan blij door een LIKE achter te laten.
DELEN zou helemaal super zijn.
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Weer eens een andere kijk op de financiële wereld