Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
In eerdere editie van De Geldpers schreef ik al over de belangrijke rol die de wereldwijde liquiditeit speelt bij mijn beslissingen. De wereldwijde liquiditeit is simpelweg de hoeveelheid contant geld en krediet die door de financiële markten stroomt. Door de geschiedenis bleek dat een hele goede voorspellers van toekomstige rendementen op beleggingen.
In de onderstaande grafiek zien we bijvoorbeeld de bijdragen van de Amerikaanse centrale bank aan de liquiditeit. Wat opvalt is dat de liquiditeit in 2021 zijn piek bereikte. Op dat moment was er voor aandelen en bitcoin sprake van een razende bullmarkt.
Vanaf eind 2021 begon de liquiditeit echter te dalen en hetzelfde gold voor bitcoin en de aandelenmarkten. Rond het einde van 2022 bereikte de liquiditeit een bodem en vanaf 2023 is de Amerikaanse centrale bank weer voorzichtig begonnen met ondersteuningen voor het financiële systeem.
Het koersverloop van de S&P 500 is bijna identiek aan de mate waarop de Amerikaanse centrale bank liquiditeit in het financiële systeem pompt. Wat in feite zorgt voor meer geld in het financiële systeem, wat de koersen van financiële assets opdrijft.
CrossBorder Capital, een expert op het gebied van liquiditeitsomstandigheden, geeft aan dat de situatie op dit moment niet zo slecht is als veel mensen denken. Hij noemt de manier waarop de Amerikaanse centrale bank de economie op dit moment van steun voorziet Quantitative Support.
Als de centrale bank liquiditeit uit het systeem haalt noemen we dat Quantitative Tightening (QT).
Als de centrale bank de economie volle bak steunt, noemen we dat Quantitative Easing (QE).
Op dit moment ziet het er wat de liquiditeit betreft dus helemaal niet slecht uit voor bitcoin en andere risico-assets. In het verleden resulteerde dat in meer dan behoorlijke rendementen, wat het interessant maakt om deze dynamiek de komende weken in de gaten te houden.
Het jaar 2024 is in ieder geval goed begonnen wat de wereldwijde liquiditeit betreft. Dat resulteerde voor bitcoin waarschijnlijk niet in stijgingen, omdat de ETF-hype voor een tijdelijke piek zorgde. Die hype domineerde de markt de afgelopen maanden en veroorzaakte enorme koersstijgingen voor bitcoin.
Wat dat betreft is het niet vreemd dat we, ondanks de stijging van de wereldwijde liquiditeit in 2024, een korte correctie van de bitcoin koers zagen.
De Amerikaanse aandelenmarkt profiteerde duidelijk wel van de stijging van de wereldwijde liquiditeit, want die wist aan het begin van 2024 nieuwe all-time highs te noteren.
Vooral Japan en China, twee economieën die in de problemen zitten, zijn verantwoordelijk voor de explosieve stijging van de liquiditeit dit jaar.
Hoe kan de liquiditeit stijgen als de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt?
Vanaf maart 2022 verhoogde de Amerikaanse centrale bank agressief de rente om de inflatie omlaag te drukken. Naar buiten toe presenteert de centrale bank zijn beleid als streng en legt het de nadruk op Quantitative Tightening (verlagen liquiditeit).
In 2023 daalde de balans van de Amerikaanse centrale bank met 7,5 procent vanwege het besluit om het geld wat ze van de Amerikaanse overheid kregen voor aflopende staatsobligaties niet te herinvesteren. Een aflopende staatsobligatie is een lening aan de Amerikaanse overheid die afloopt.
Aan het einde van die lening moet de Amerikaanse overheid dat geld terugbetalen aan de centrale bank. Normaal gesproken zouden ze dat geld herinvesteren, maar nu besloot de Amerikaanse centrale bank dat niet te doen, waardoor hun balans dus met 7,5 procent daalde.
Tegenover die daling van de balans stond onder andere het Bank Term Funding Program (BTFP). Een steunprogramma voor commerciële banken, dat in 2023 werd opgezet na het omvallen van Silicon Valley Bank.
Dit noodprogramma voorzag banken al van ruim 167 miljard dollar aan contant geld. Op 11 maart loopt dit programma af, waardoor er mogelijk weer wat liquiditeit uit het systeem verdwijnt. Voor nu zorgt dit echter voor een stijging van de liquiditeit.
Verder valt het nog maar te bezien of de Amerikaanse centrale bank dit programma laat aflopen, zonder een alternatief aan te kondigen. Zeker als er hierdoor weer banken in de problemen dreigen te komen.
Nog een reden voor de stijging van de liquiditeit als gevolg van het beleid van de Amerikaanse centrale bank is de bovenstaande grafiek. Hier zien we de zogenaamde Reverso Repo faciliteit.
Met deze faciliteit verkoopt de Amerikaanse centrale bank staatsobligaties aan grote spelers binnen de financiële industrie en komen ze meteen de terugkoop overeen.
Bij de verkoop verdwijnt er liquiditeit uit het financiële systeem. Private partijen kopen immers assets van de centrale bank op. Bij de terugkoop stroomt er echter weer liquiditeit het financiële systeem in, want dan koopt de centrale bank de assets terug, waardoor private partijen weer de beschikking over hun cash krijgen.
Als je goed naar de grafiek kijkt, dan zie je dat de Reverse Repo faciliteit leegloopt en we nu dus in de fase van terugkoop zitten. Dat is goed voor de financiële markten.
Op dit tempo duurt het alleen niet lang meer voordat de faciliteit helemaal leeg is en dat is voor veel analisten een puntje van zorg. Dan verdwijnt er in theorie weer een bron van liquiditeit en dat is niet goed voor de koersen van financiële assets.
Onder de streep is de liquiditeit door de injecties van de Amerikaanse centrale bank met 13 procent gestegen in 2023 volgens CrossBorder Capital. In 2024 verwacht hij een verdere stijging van de liquiditeit door steun van centrale bankiers, omdat zij hun beleid wijzigen van streng naar soepel.
De inflatie lijkt immers bijna verslagen (fingers crossed).
Let op de Chinese centrale bank
Naast de Amerikaanse centrale bank is het belangrijk om de People’s Bank of China (Chinese centrale bank) in de gaten te houden.
Het gaat niet goed met de Chinese economie en om die reden pompte de Chinese centrale bank vanaf medio-2023 al 850 miljard dollar in de economie. Daarbij nam het aantal uitgegeven kredieten door Chinese commerciële banken met 10 procent toe het afgelopen jaar en ging het voor schaduwbanken om een stijging van 4 procent.
Sidenote: voorbeelden van schaduwbanken zijn hedgefondsen, hypotheekverstrekkers en andere partijen die kwalificeren als financiële tussenpersonen, maar die buiten de wetgeving voor traditionele banken vallen.
Alles bij elkaar was de Chinese centrale bank verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van de stijging van de wereldwijde liquiditeit het afgelopen jaar. Wat je vaak ziet is dat een deel van de financiële steun van centrale banken aan hun nationale economie uiteindelijk (indirect) zijn weg vindt naar de rest van het financiële systeem.
Hopelijk is het fenomeen liquiditeit nu weer een stukje duidelijker voor jullie. Om dat te controleren wil ik jullie vragen deze poll in te vullen. Mocht je verder nog vragen hebben, dan ben ik altijd bereikbaar in de comments!
Dit was het alweer voor deze editie!
Vond je het leuk om te lezen? Laat dan een LIKE achter en/of DEEL de nieuwsbrief met vrienden en familie.
Veel dank en tot zaterdag,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.