Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
De tweede week van januari 2024 is begonnen en als we de experts van Bloomberg mogen geloven, dan staat bitcoin voor een historische week. Zij schatten de kans namelijk op 95% in dat de Spot Bitcoin ETFs deze week groen licht krijgen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
Persoonlijk zie ik deze ontwikkeling als de definitieve doorbraak van bitcoin op het financiële wereldtoneel. Als BlackRock, de grootste en machtigste fondsbeheerder ter wereld, bitcoin beschouwt als de digitalisatie van goud, dan zal de rest van de traditionele financiële industrie volgen.
Dat is niet het enige, want bitcoin schrijft ook geschiedenis met de eerste Golden Cross OOIT in de weekgrafiek van de digitale munt. Hiervan is sprake als het 50-weekse bewegende gemiddelde boven het 200-weekse bewegende gemiddelde doorkruist.
Een Golden Cross wordt over het algemeen niet voor niets GOLDEN genoemd. Binnen het vakgebied van de technische analyse beschouwt men dit patroon als zeer bullish. Combineer dat met de mogelijke goedkeuring van de Spot Bitcoin ETFs en de tweede week van 2024 kan zomaar eens heel interessant worden voor bitcoin.
Maar er is meer bullish nieuws en de volgende grafiek is niet alleen van toepassing op bitcoin. De onderstaande grafiek toont de totale hoeveelheid kapitaal die momenteel in geldmarktfondsen zit. Met een totaal van bijna 6 biljoen dollar is er sprake van een absoluut record voor deze markt.
Geldmarktfondsen zijn fondsen die in staatsobligaties investeren. Momenteel krijgen investeerders een rente van ~5% op Amerikaanse staatsobligaties, wat voor veel mensen heel aantrekkelijk is in deze onzekere tijden.
Vergeet niet dat een gigantische deel van de markt aan het begin van 2023 op een recessie inzette als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank.
Door die renteverhogingen zit er nu voor bijna $6 biljoen aan kapitaal in geldmarktfondsen. Ter vergelijking: dat is meer dan de market caps van Apple ($2,82 biljoen) en Microsoft ($2,73 biljoen) bij elkaar opgeteld.
Nu genieten die biljoenen nog van de rente van ~5%, maar als de rente in 2024 gaat zakken, dan gaat dit kapitaal waarschijnlijk op zoek naar een nieuw thuis.
De bovenstaande tabel toont de verwachtingen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank voor 2024. Zoals je kunt zien is de verwachting dat we op 20 maart de eerste renteverlaging krijgen (63,8% kans).
Uiteindelijk verwacht de markt dat de rente eindigt op het niveau van 3,75%-4,00%. Dat zou een daling van 1,50% betekenen vanaf het huidige niveau en een totaal van 6 renteverlagingen van 0,25% opleveren.
Mocht dat daadwerkelijk gebeuren, dan is de kans aanwezig dat een deel van de $6 biljoen dollar die nu in geldmarktfondsen zit overspringt op bitcoin, aandelen, goud of andere investeringen.
Overigens moeten we nog maar afwachten of de Amerikaanse economie het strenge rentebeleid van de centrale bank kan overleven. De rente die de Amerikaanse centrale bank hanteert is meer dan 2% hoger dan de Core PCE inflatie (de favoriete inflatiemeter van de centrale bank).
Daardoor is er sprake van het strengste rentebeleid sinds 2007.
Vorig jaar zette vrijwel de gehele markt in op een recessie die niet kwam, maar dat betekent niet dat de kans op economische krimp volledig van tafel is. De werkloosheid in de Verenigde Staten is wat dat betreft een interessante grafiek om erbij te pakken.
De arbeidsmarkt en de sterke Amerikaanse consument hebben de economie tot nu toe weten te redden. Maar zoals je kunt zien was de werkloosheid in 2008 voor de grote kredietcrisis ook extreem laag. Hetzelfde geldt voor de DOTCOM-bubbel van 2001 en vele andere crises.
Maar vergeet niet dat indexfondsen als de S&P 500 door de jaren heen vooral naar rechts en omhoog bewegen. Historisch gezien konden crises pijnlijke momenten opleveren voor investeerders, maar tot nu toe wist de beurs daar altijd weer bovenop te komen.
Momenten van pijn en paniek zijn juist de momenten waarop je veel geld kunt verdienen. Maar dan moet je wel het vermogen hebben om tegen je emoties in te kunnen handelen en dat is (zo kan ik uit ervaring vertellen) extreem moeilijk.
Vooruitblik op de week
Alles bij elkaar belooft deze week cruciaal te worden voor bitcoin en zou het in theorie een historisch week kunnen worden met de Spot Bitcoin ETFs. Voor de aandelenmarkten is het vooral belangrijk om de slechte start van het jaar om te draaien in bullish momentum (S&P 500 -1,01% en Nasdaq 100 -2,35%).
Macro-economische gezien zijn dit de belangrijkste datapunten:
Consumentenprijsindex (CPI) Verenigde Staten - donderdag
Wekelijkse aantal werkloosheidsclaims Verenigde Staten - donderdag
Producer Price Inflation (PPI) - vrijdag
4 leden van de Amerikaanse centrale bank kruipen achter het spreekgestoelte
Het nieuwe jaar is volatiel begonnen en we gaan bijna gegarandeerd meer volatiliteit krijgen dankzij de Bitcoin ETF beslissing van de SEC. Zowel bij goedkeuring als bij afwijzing verwacht ik volatiliteit.
Verder is de inflatiedata uit Amerika natuurlijk belangrijk voor de volgende rentevergaderingen van de Amerikaanse centrale bank, waarvan de volgende op 31 januari op de planning staat. De kans is volgens de markt echter 95% dat de rente op het huidige niveau blijft.
We moeten dus nog even wachten op de eerste renteverlagingen.
Dit was het voor deze editie van De Geldpers. Veel dank voor het lezen en graag tot de volgende editie!
Thom
Maak ik jou blij met De Geldpers?
Maak mij dan blij door een LIKE achter te laten.
DELEN zou ook super zijn.
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Zakelijk; lijkt objectief; lijkt relelvant, kort.