Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
We beginnen deze week met “breaking news” uit China. In het Verre Oosten is vandaag namelijk de aandelenmarkt gebroken. De Chinese CSI 1000 aandelenindex opende vandaag met een daling van 8%, waardoor de handel in 30% van de aandelen is stopgezet voor vandaag.
De aandelenmarkten kennen zogenaamde circuit breakers die de handel in bepaalde aandelen automatisch stopzetten als ze voorbij een zeker niveau dalen. Dat stopzetten wordt gedaan om de markt tot rust te laten komen, met de hoop dat de negatieve emoties wat wegzakken en de dalingen stoppen.
Over het gehele jaar 2024 is de Chinese aandelenindex al met 30 procent gedaald. Eerder dit jaar besloot een rechter in China al om de vastgoed-gigant Evergrande te liquideren en de Chinese overheid probeert op allerlei manieren om de economie en de markten te steunen (lees: de geldprinter inzetten).
Enkele uren geleden beloofde de Chinese overheid opnieuw om de markten te stabiliseren met de geldprinter.
Wat is er allemaal aan de hand met China? Eerst klapte de vastgoedmarkt in elkaar en nu lijkt de ellende over te slaan op de aandelenmarkten. De grote vraag is nu of dit economische virus in China ook de rest van de wereldeconomie kan besmetten. In potentie is dit een ontwikkeling die alsnog een wereldwijde recessie kan veroorzaken.
Het is interessant om te zien dat buitenlandse fondsen de koersdalingen in China gebruiken om in de markt te stappen. Zij hopen dat de bodem in zicht is en handelen naar de oude beurswijsheid van de Britse bankier Baron Rothschild.
“Koop als het bloed door de straten stroomt, ook al is het je eigen bloed.”
Baron Rothschild
Er stroomt op dit moment zeker bloed door de straten in China, maar de grote vraag is natuurlijk wanneer het bloeden stopt. Niemand weet precies waar de bodem ligt en dat maakt het heel lastig om deze wijsheid te volgen, omdat het regelrecht tegen je emoties ingaat.
De macro-economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten lijken de koersen van financiële assets op dit moment omlaag te drukken.
Dankzij sterke cijfers voor de Amerikaanse arbeidsmarkt afgelopen week en de boodschap van de centrale bank dat maart nog “te vroeg” is voor de eerste renteverlaging, schoot de marktrente op Amerikaanse staatsobligaties omhoog. De onderstaande grafiek toont de reactie van de markt op deze ontwikkelingen.
Wat we hier zien is een stijging van de marktrente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. In dit geval betekent die stijging dat de markt zijn verwachtingen over het aantal renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank bijstelt.
De bovenstaande afbeelding was de reactie van de markt op de woorden van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse bank, dat we niet op een renteverlaging hoeven te rekenen in maart 2024.
Mijn overtuiging is echter dat het niet lang meer KAN duren voordat de Amerikaanse centrale bank begint met het verlagen van de rente.
Waarom?
De rente die de Amerikaanse centrale bank momenteel hanteert ligt op 5,25% - 5,50% en de Core PCE inflatie over de afgelopen zes maanden (uitgesmeerd naar een periode van 12 maanden) ligt op 1,90%.
Dat klinkt misschien spannend, maar het is redelijk eenvoudig. De reële rente minus de inflatie (5,25% - 1,9%) ligt op 3,35%. In principe is de reële rente dus de voor inflatie gecorrigeerde rente, wat de daadwerkelijke “kosten” voor het verkrijgen van kapitaal oplevert.
Als de inflatie 2% is en de rente ook 2%, dan kan je in principe “gratis” lenen.
Nu ligt de reële rente op 3,35% en dat niveau bereikten we de afgelopen 20 jaar alleen voor de Kredietcrisis van 2008. Dat hoeft niet te betekenen dat er nu weer een crisis voor de deur staat, maar het geeft aan hoe streng het beleid van de Amerikaanse centrale bank op dit moment is.
De reden dat de Amerikaanse economie dat nog niet voelt, naar mijn mening, is dat veel bedrijven pas in 2024 en 2025 hun leningen moeten herfinancieren. Veel bedrijven sloten hun leningen af in het tijdperk van de extreem lage rentes, waardoor ze het strenge beleid van de Amerikaanse centrale bank nog niet voelen.
Dat kan in 2024 zomaar heel snel veranderen.
Wat dat betreft is de bovenstaande grafiek nog interessant. Zodra de eerste geruchten over renteverlagingen opkomen reageert de markt vaak heel enthousiast en dat levert regelmatig een all-time high voor de S&P 500 op (SPX, gele letters in grafiek).
Na de eerste renteverlagingen komt echter vaak het besef dat de geruchten over die renteverlagingen eigenlijk het signaal voor de start van een recessie was. Nu hoeft dat vandaag natuurlijk niet te gebeuren, maar het is belangrijk om de geschiedenis te gebruiken als raadgever voor de toekomst.
Dit was het alweer voor deze editie!
Vond je het leuk om te lezen? Laat dan een LIKE achter en/of DEEL de nieuwsbrief met vrienden en familie.
Veel dank en tot zaterdag,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.