NVIDIA en AI: De Dotcom Bubbel van Onze Tijd?
NVIDIA is officieel het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De ongekende groei doet denken aan de internetrevolutie en de Dotcom-bubbel.
Geachte investeerders,
De komeetachtige stijging van NVIDIA lijkt geen einde te kennen. Na een stijging van 3.477% over de afgelopen vijf jaar is de chipmaker officieel het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf op aarde.
Ondertussen begint de hype rondom kunstmatige intelligentie een Dotcom-bubbel achtig formaat aan te nemen. In het jaar 2000 explodeerde de beurs dankzij de definitieve doorbraak van het internet.
Nu lijkt er met kunstmatige intelligentie een volgende revolutie gaande binnen de tech-wereld. De onderstaande grafiek laat zien hoe “gevaarlijk” dat kan zijn voor beleggers.
Pas 15 jaar na het bereiken van de piek in maart 2000 wist de Nasdaq op datzelfde niveau terug te keren.
Met andere woorden: het kan zijn dat het feestje binnenkort voorbij is en dat we jaren moeten wachten tot de koersen weer op de huidige niveaus staan.
Het lastige is dat niemand weet wanneer de beurs gaat zakken. De financiële markt is en blijft een onvoorspelbaar beestje. Om die reden koop ik maandelijks plukjes van de S&P 500 en de Nasdaq.
De kans bestaat dat ik daarmee op de absolute top inkoop, maar na de eventuele crash koop ik ook gewoon weer. In principe zet ik erop in dat de mensheid zichzelf blijft verbeteren, dat we steeds meer gaan produceren en dat we steeds rijker worden. Dat lijkt op basis van de afgelopen duizenden jaren bijna een wet van de natuur.
Er zijn steeds meer analisten die roepen dat alleen investeren in de “Grote Zeven” bedrijven veel beter rendeert dan de S&P 500 en de Nasdaq. Dat klopt op dit moment, maar weet ook dat NVIDIA vijf jaar geleden nog niet in de top 20 van grootste bedrijven stond.
Tijd voor de economie!
Dan is het tijd voor een stukje economie. Vanuit daar kregen we in principe bullish nieuws voor risico-assets. De verkoopcijfers van Amerikaanse retailers (Retail Sales) vielen lager uit dan verwacht.
Voor de maand mei stond een stijging van +0,1% op de borden, terwijl een score van +0,3% verwacht werd. Ook opvallend is dat het resultaat voor april naar beneden bijgesteld is van +0,0% naar -0,2%.
Waarom is dit goed nieuws?
De scores waren lager dan verwacht, wat betekent dat de Amerikaanse consument zwakker is dan men had verwacht. Daardoor kan de opwaartse druk achter de inflatie wegnemen en dat levert mogelijk sneller renteverlagingen op van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve).
Met andere woorden: deze cijfers waren bullish, omdat we mogelijk sneller renteverlagingen krijgen en dat is positief voor risico-assets.
Wat opvalt is dat er opnieuw een meningsverschil bestaat tussen de markt en de Federal Reserve. Waar de markt nu speculeert over een eerste renteverlaging in september, blijft de Federal Reserve zelf richting november/december wijzen.
Het hangt er ook een beetje vanaf waar je naar kijkt. De industriële productie in Amerika steeg bijvoorbeeld met +0,9% terwijl een score van +0,3% verwacht werd. Daarnaast kunnen de explosieve stijgingen van NVIDIA en de algehele aandelenmarkt voor een zogenaamde wealth effect zorgen.
Door de koersstijgingen van de beurs worden mensen rijker en kunnen ze meer uitgeven. Dat kan de inflatie onder de motorkap ook nog opdrijven.
Wat dat betreft wordt volgende week vrijdag cruciaal voor de markt. Dan krijgen we namelijk de volgende PCE Price Index - de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve. Deze moet uiteindelijk richting de 2,0% zakken om de Fed ervan te overtuigen dat de rente kan zakken.
De verwachting is dat de Core PCE Price Index (oranje) lager binnenkomt vrijdag, wat in combinatie met de dalende Retail Sales (blauw) het narratief voor snelle(re) renteverlagingen ondersteunt.
Zodra ook de Amerikaanse centrale bank de rente gaat verlagen, verwacht ik dat de wereldwijde liquiditeit (oranje, onderstaande grafiek) een boost krijgt.
Zoals je kunt zien is er een behoorlijke sterke correlatie tussen de bitcoin koers en de wereldwijde liquiditeit - de hoeveelheid geld die wereldwijde beschikbaar is voor investeringen. Om die reden ben ik nog altijd bullish over de tweede helft van 2024 en met name het laatste kwartaal van het jaar.
Natuurlijk behoudens ellende, want dat is het lastige met de financiële markten. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
Neem bijvoorbeeld de hype rondom kunstmatige intelligentie en NVIDIA: heb jij recent van kunstmatige intelligentie gebruik gemaakt? Hoe vaak doe je dat? Begrijp je op welke manier kunstmatige intelligentie onze wereld aan het veranderen is? Zijn de verwachtingen niet te hoog? Kan NVIDIA deze aandelenkoers waarmaken? Kunnen concurrenten (bijvoorbeeld uit China) wat NVIDIA doet kopiëren?
Google vertelt ons bijvoorbeeld dat het percentage van grote bedrijven die gedurende de komende 12 maanden meer geld wil uitgeven aan AI is gedaald van 93% naar 63%. Die daling zou het resultaat zijn van “AI hallucinaties.” ChatGPT geeft vaak vol overtuiging antwoord op je vragen, maar die antwoorden staan soms bol van de fouten of zijn gebaseerd op verzonnen data.
Nou goed, mijn punt is duidelijk. Er zijn nog veel vragen en onzekerheden omtrent de opkomst van deze bijzondere technologie.
Dit was het weer voor deze editie van De Geldpers. Vind jij de nieuwsbrief tof? Deel hem dan met vrienden en familie, dat helpt en motiveert mij enorm!
Voor nu bedankt voor het lezen, fijn weekend alvast en graag tot maandag.
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.