Tsunami van Liquiditeit: bullish voor bitcoin, aandelen en goud
Een collectieve verschuiving naar monetaire versoepeling geeft de wereldeconomie een impuls. Waarom is dat bullish voor bitcoin, aandelen en goud?
Geachte investeerders,
Een frisse ronde van fiscale en monetaire stimulansen vanuit ‘s werelds grootste economieën staat klaar om de mondiale economische groei een krachtige impuls te geven.
Op 18 september verlaagde de Amerikaanse centrale bank de rente met 0,50%. Dit markeerde de eerste renteverlaging in vier jaar en de grootste sinds het hoogtepunt van de pandemie.
Niet alleen de Amerikaanse centrale bank verlegde de focus naar het stimuleren van de arbeidsmarkt en de economie, maar ook andere landen sluiten zich aan bij de stimuleringsmaatregelen om hun economie nieuw leven in te blazen.
Zo kondigde de Chinese centrale bank vorige week onverwacht een renteverlaging aan en verlaagde zij de reservevereisten voor banken, naast andere stimulerende maatregelen. Samengevoegd gaat het om de meest agressieve versoepeling van het monetair beleid sinds 2015 voor de op één na grootste economie ter wereld.
Als gevolg van deze ingreep stegen Chinese aandelen sterk, waarbij de iShares MSCI China ETF (MCHI) zelfs zijn beste week ooit beleefde met een rendement van 19%. Het blijft echter niet bij Amerika en China. Als we naar het gedrag van alle grote centrale banken kijken, dan zien we een collectieve verschuiving naar een versoepeling van het monetair beleid via renteverlagingen.
Inmiddels is meer dan 60% van de centrale banken op de wereld begonnen met een cyclus van renteverlagingen (blauwe lijn). Dat het om de grote jongens gaat zien we aan de gele balk, die het bruto binnenlands product (BBP) meeweegt dat de centrale banken in kwestie vertegenwoordigen. Ook op dat vlak zijn we boven de 50% uitgeschoten (gele balk).
Een gezamenlijke ronde van stimuleringsmaatregelen door centrale banken van over de hele wereld is doorgaans positief voor de financiële markt. Het doel van de stimuleringsmaatregelen is immers om de economie een positieve slinger te geven. Bijvoorbeeld door de kredietverstrekking te stimuleren.
Het versoepelen van de financiële omstandigheden betekent dat er waarschijnlijk sprake is van een stijgende wereldwijde liquiditeit, zie onderstaande grafiek.
De wereldwijde liquiditeit, kort gezegd de hoeveelheid kapitaal die wereldwijd beschikbaar is voor risico-investeringen, is een belangrijke levensader voor aandelen en bitcoin.
Hoe makkelijker en goedkoper het is om aan krediet te komen, hoe beter dat is voor de financiële markten. Om die reden is het ook cruciaal dat we geen wereldwijde recessie krijgen, want op dergelijke momenten staan banken niet te springen om kredieten te verstrekken.
Er zijn talloze manieren om de mondiale liquiditeit in beeld te brengen en geen enkele indicator is perfect. Maar dat is niet waar het om draait. Het gaat erom dat je globaal in de juiste richting zit en de meeste indicatoren wijzen omhoog, waardoor ik bullish ben over de maanden die voor ons liggen.
Een goed voorbeeld is de verandering van de M2 geldhoeveelheid ten opzichten van 12 maanden geleden. Die was een tijdje negatief, maar is sinds begin 2024 weer boven het nulpunt gekomen.
De geldhoeveelheid neemt toe en alles wijst erop dat de mondiale liquiditeit in de beginfase van een stijging zit. Als centrale banken op deze manier doorgaan met het verlagen van de rentes en ook overheden blijven helpen met steunpakketten voor de economie, dan kan dat weleens bullish uitpakken voor de financiële markten.
Afgelopen week besprak ik de miljardeninjecties van de Chinese overheid, terwijl de Amerikaanse economie ook nog profiteert van de Infrastructure Investment and Jobs Act and Inflation Reduction Act van 2 biljoen dollar (!) die door de economie spoelt. Ook in de Eurozone borrelt er wat na het advies van voormalig ECB-president Mario Draghi om elk jaar honderden miljarden extra te investeren in de gedeelde economie.
Met andere woorden: het lijkt erop dat er voldoende liquiditeit aankomt voor de financiële markten.
Nu is het zaak dat de wereldeconomie blijft draaien, waarbij de focus ligt op de Verenigde Staten. Ook daar gaat op dit moment nog alles crescendo.
In de bovenstaande afbeelding van Forex Factory zien we dat het aantal openstaande vacatures hoger is dan verwacht. Hetzelfde geldt voor de banengroei (ADP Non-Farm Employment Change), terwijl de werkloosheidsclaims met 225.000 stuks nog altijd op een historisch laag niveau liggen.
Voor de Amerikaanse economie lijkt er allesbehalve sprake van een recessie. Door die sterke data vanuit de arbeidsmarkt zagen we de kans op een nieuwe renteverlaging van 0,50% door de Amerikaanse centrale bank afnemen.
Een relatief sterke economie schreeuwt immers niet om stevige renteverlagingen. Een verlaging van 0,25% lijkt vooralsnog prima. Mede daardoor zien we vandaag een relatief sterke Amerikaanse dollar.
Maar het totaalplaatje blijft hetzelfde: de Amerikaanse economie oogt solide, de wereldwijde liquiditeit zit in de lift en daardoor zijn de vooruitzichten positief.
Dit was het alweer voor vandaag. Veel dank voor het lezen en graag tot de volgende editie.
Groetjes,
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.