9 Comments

Ik deel dezelfde visie als jouw onderbouwing in deze editie en zie obv technische analyse ook hetzelfde in de charts terug. Het is een feit dat de hoge rente zeer kwalijk is voor de Amerikaanse overheid ivm haar hoge schulden en de rente die zij hierover betaald. De wijze waarop de FED kapitaal duurder maakt en beleggers dan in obligaties stappen zorgt ervoor dat de Amerikaanse overheid de spreekwoordelijke muziek nog een poosje door kan laten spelen. Echter komt er een moment dat de muziek ophoudt en ik zie het daarom dan ook als een extra kans om, bij dalende prijzen van assets als bitcoin, goud en andere schaarse assets, bij te kopen. Immers, metaforisch gesproken, als het bier in de supermarkt in de aanbieding gaat, sla je ook extra in. ;-)

Dank voor deze fijne nieuwe editie Thom en een goed weekend! Groet Roger

Expand full comment

Dank voor je uitgebreide reactie Roger! Helemaal eens, al zou je misschien beter kunnen zeggen dat de muziek steeds sneller gaat spelen. Steeds meer schulden, steeds hogere rentebetalingen, steeds sneller groeiende overheidstekorten, nog meer schulden... enzovoort.

Ik zat dit weekend op een tropisch eiland voor een snorkeltrip! Vandaar de late reactie.

Expand full comment

Dat is zeker waar. Vandaar dat je ook van die extreme situaties ziet in de markten en er nog meer en grotere extremen in de (nabije) toekomst elkaar in een steeds sneller tempo zullen gaan opvolgen. Ook zul je steeds meer repressie van(uit) de huidige macht gaan zien zodat ze het zo lang mogelijk kunnen rekken (kicking the can down the road). Het is dan ook niet de vraag of maar wanneer de ballon knapt.

Dat doe je goed Thom! Hopelijk heb je er een toffe ervaring gehad! Klinkt in ieder geval jaloersmakend ;-)

Expand full comment

"De Amerikaanse overheid kampt jaarlijks met grote begrotingstekorten, waardoor zij staatsobligaties moeten uitgeven om die gaten te dichten. Zij vragen dus om kapitaal.

Als de Amerikaanse centrale bank de balans laat krimpen en dus geen aanbieder van kapitaal is. Dan moet de markt in dat kapitaal voorzien.

Meer vraag naar kapitaal en minder aanbod van kapitaal zorgt voor een hogere prijs van kapitaal (een hogere rente)."

Snap iets niet.

1.Overheid vraagt dus niet meer om kapitaal.

Overheid is "dus" niet aanbieder van kapitaal volgens artikel?

Aanbieder??

2."Dan moet de markt in dat kapitaal voorzien."

Waarvoor is dat kapitaal dan nodig?Wat moet dan gefinancierd worden? De overheid vraagt er nl. niet meer om.

Expand full comment

Hallo Paul. Ik probeer even antwoord te geven op je vraag. Wellicht dat Thom hier zelf nog een aanvulling danwel verbetering op heeft?!

De Amerikaanse overheid kampt jaarlijks met grote begrotingstekorten, waardoor zij staatsobligaties moeten uitgeven om die gaten te dichten. Zij vragen dus om kapitaal. Zij hebben dit geld nodig om te investeren (b.v in infrastructuur, onderwijs, enz) en andere uitgaven (salaris van ambtenaren, rente over deze schuld, enz) van te betalen. Beleggers die nu verleid worden deze obligaties te kopen willen voor het risico waaraan ze zich blootstellen door geld te lenen aan de Amerikaanse overheid naar rato een juiste vergoeding in de vorm van een bepaalde (hogere) rente. Nu de FED (Amerikaanse centrale bank de overheid niet in dit kapitaal voorziet probeert de overheid deze nu in de markt op.

Ik hoop dat ik het zo wat meer voor je hebt kunnen verduidelijken?

Expand full comment

Dank voor de reactie.

Men gaat dus simpelweg de vrije markt op als de FED dwarsligt om zijn tekort duur te herfinancieren tegen een hogere rente.

Expand full comment

Overheden gaan sinds jaar en dag al de markt op om ook daar geld op te halen. Kijk maar naar bv particuliere beleggers, pensioenfondsen (zijn zelfs verplicht om obligaties op te nemen in hun portfolio om te voorkomen dat er een systeemshock in de financiƫle markt optreed) en zo zijn er nog veel meer partijen. Is dus niets nieuws.

Expand full comment

Bedankt voor je uitgebreide antwoorden op de vragen van Paul. Het klopt inderdaad dat een weigerende Fed zou betekenen dat de Amerikaanse overheid op de markt is aangewezen.

Met de Fed erbij is er simpelweg "meer aanbod" van kapitaal, waardoor de rentes iets zakken en de markt minder hoeft op te pakken. In theorie blijft er daardoor meer kapitaal over voor meer risicovolle investeringen, wat uiteindelijk ook doordruppelt richting aandelen en bitcoin.

Hoop dat het inmiddels een beetje duidelijk is!

Expand full comment

Dat klopt inderdaad Thom. Mooie aanvulling om het nog even iets extra te duiden.

Expand full comment