Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 5 grafieken
De belangrijkste financiƫle grafieken van de week komen voorbij in de eerste editie van het Grafieken Gala.
Geachte investeerders,
De wereldeconomie werd in 2023 getest als nooit tevoren. We kregen te maken met zware inflatie, de meest agressieve rentecampagnes van centrale banken uit de geschiedenis, oorlogen in Europa en het Midden-Oosten, een gigantische vastgoedcrisis in China en groeiende rivaliteit tussen Washington en Peking, die bedrijven ertoe dwingt om opnieuw na te denken over hun strategie en veiligheid.
Ondanks deze pijnpunten bleef de economie zich na de pandemie op wonderbaarlijke wijze herstellen. In de Verenigde Staten was de consument de grote redder van de economie, die bleef uitgeven, waardoor de recessie die vrijwel iedereen voorspelde nog steeds niet op ons neergedaald is. China werd geholpen door de bloeiende industrie voor elektrische autoās en een gezonde dosis financiĆ«le steun van de overheid en de centrale bank.
Voor 2024 voorspelt het Internationaal Monetair Fonds een wereldwijde economische groei van 2,9%. Met zoān 40 nationale verkiezingen op de kalender en twee grote oorlogen, zullen politieke ontwikkelingen een belangrijke rol spelen voor de financiĆ«le markten dit jaar.
Maar genoeg overzicht, het is nu tijd voor de belangrijkste grafieken van dit moment.
De spaarpot van de Amerikaanse consument
Zoals eerder besproken speelde de consument in 2023 een belangrijke rol bij het in leven houden van de Amerikaanse economie. Dankzij de overheidssteun tijdens de pandemie raakten de spaarpotten van de Amerikaanse consument goed gevuld. Op de piek had de consument volgens de schattingen van JPMorgan ongeveer $2,3 biljoen extra spaargeld op de rekening staan.
Van die $2,3 biljoen is volgens de experts van JPMorgan nog altijd $1,0 biljoen over. Dat biedt hoop voor de Amerikaanse economie, die de druk van de renteverhogingen van de centrale bank in 2024 waarschijnlijk echt gaat voelen.Angstaanjagende vastgoedcrisis in China
De Chinese economie zit middenin een gigantische crisis, die begon nadat President Xi Jinping besloot om een einde te maken aan de speculatie op vastgoed. Plotseling zaten ontwikkelaars met enorme hoeveelheden vastgoedprojecten die gekocht waren, maar nooit gebouwd zijn. Volgens schattingen zijn er 20 miljoen woningen (!) verkocht, waarvoor de bouw uitgesteld of niet begonnen is.
Logischerwijs worden Chinezen steeds ongeduldiger en begint dit probleem langzaam de sociale stabiliteit in het land te bedreigen. Verschillende topambtenaren hebben reeds beloofd een waterval van faillissementen onder projectontwikkelaars te voorkomen. Dat zou een ramp zijn die de Chinese bankensector mogelijk niet zou overleven en de ambities van het land zou vernietigen.
2024 kan weleens het jaar zijn waarin de voorzichtige financiƫle steun van de Chinese overheid plaatsmaakt voor GIGANTISCHE kapitaalinjecties om de economie in leven te houden.Amerikaanse schuldenberg bereikt nieuwe mijlpaal
Dan springen we terug naar de Verenigde Staten van Amerika, waar de staatsschuld een nieuwe mijlpaal van $34 biljoen bereikte deze week. Daarmee komt de schuld op $101.245 per inwoner en $264.090 per belastingbetaler. Hoe gaat Amerika dit ooit oplossen?
De enige juist manier zou zijn om de uitgaven te verminderen, maar dat is politiek gezien geen populaire oplossing. Politici die roepen dat ze in alle budgetten gaan snijden winnen de verkiezingen niet. Wat dat betreft is het onwaarschijnlijk dat Amerika voor deze route kiest.
Het meest waarschijnlijke scenario is dat Amerika de jaarlijkse gaten in de begroting blijft dichten met nieuwe schulden, waardoor de koopkracht van de Amerikaanse dollar gedoemd is om te dalen. In deze editie van De Geldpers schreef ik uitgebreid over het schuldenprobleem van Amerika.De economische motor van Europa sputtert
Het gaat in De Geldpers voornamelijk over de Amerikaanse economie, maar dat betekent niet dat alles in Europa fantastisch gaat. Duitsland, ook wel de economische motor van Europa genoemd, sputtert en was in 2023 de slechtst presterende grote economie ter wereld.
De combinatie van hoge energieprijzen, een streng monetair beleid van de Europese Centrale Bank en een dalende vraag naar Duitse exportproducten, veroorzaakte een voorzichtige krimp van de belangrijkste economie van Europa.
Ook voor 2024 is er geen gebrek aan problemen. Duitsland heeft te maken met de voortdurende oorlog in OekraĆÆne, een auto-industrie die zware concurrentie krijgt van in China geproduceerde elektrische voertuigen en de overheid moet op zijn centjes letten.
Daarbij moet de Duitse industrie dealen met een dure en politiek gedreven overgang naar alternatieve vormen van energie, onder andere na het verliezen van het goedkope gas uit Rusland.
De onderstaande grafiek vertegenwoordigt de verwachtingen van bedrijven binnen de Duitse economie. Die vertonen een lichte verbetering, maar Duitsland is zeker nog niet uit de gevarenzone.Belangrijke indicatoren waarschuwen nog altijd voor Amerikaanse recessie
Het optimisme onder beleggers en economen is groot, nadat de Amerikaanse economie in 2023 een recessie wist af te wenden en de beurzen naar recordhoogtes schoten; ondanks de agressieve renteverhogingen van de centrale bank.
Als we de Leading Economic Index (LEI) van The Conference Board mogen geloven, dan is het gevaar op een recessie nog altijd aanwezig. De LEI combineert een aantal belangrijke leidende indicatoren voor de economie, om voorspellingen te doen over de toekomstige gezondheid van de Amerikaanse economie.
We moeten niet vergeten dat veel Amerikaanse bedrijven pas in 2024 hun schulden moeten herfinancieren tegen de verhoogde rentes. Dat betekent dat een significant deel nog altijd werkt met de extreem lage rentes van het afgelopen decennium.Voordat ik afsluit wil ik graag nog jullie verwachtingen voor risicodragende assets als aandelen, bitcoin en goud peilen voor het jaar 2024.
Dit was het alweer voor deze editie van De Geldpers.
Veel dank voor het lezen en tot de volgende!
ThomMaak ik jou blij met De Geldpers?
Maak mij dan blij door een LIKE achter te laten.
DELEN zou helemaal super zijn.
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
De grafiekjes zien er over het algemeen bearish uit maar over de hele wereld gaan de geldpersen aan en de rentes waarschijnlijk omlaag... dan inflateert de hele boel toch weer gewoon.. ik denk dat het verschil tussen de reeƫle economie en de financiƫle economie steeds groter gaat worden. Steeds minder waarde van Fiat waardoor ik zelf het meeste in Bitcoin, Microstrategy, Solana, Real estate, miners en wat losse aandelen heb. Voor de zittende macht zou dit ook het beste zijn, iig hoge inflatie waardoor hun schulden minder waard worden.
Hoe denken jullie hierover?
Het mooiste zou natuurlijk zijn dat er en wealth change komt naar het gepeupel toe maar gezien hoe mensen omgaan met verkiezingen / corona / the current thing... heb ik dat opgegeven. HAHA.