Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 5 grafieken
De belangrijkste financiƫle grafieken van de week komen voorbij in de eerste editie van het Grafieken Gala.
Geachte investeerders,
Deze week stond grotendeels in het teken van de lancering van de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten. Zoals beloofd in de speciale editie van De Geldpers van afgelopen donderdag, duiken we vandaag de cijfers in om de vraag te beantwoorden: Was de lancering van de Spot Bitcoin ETFs een succes?
Maar wees niet bang, er zijn ook van buiten de bitcoin-wereld genoeg interessante ontwikkelingen om te bespreken in deze editie van het Grafieken Gala.
We beginnen met de Spot Bitcoin ETF. Mocht je daar even geen trek in hebben, scroll dan vooral door naar de reguliere bespreking van de grafieken.
Zijn de Spot Bitcoin ETFs een succes?
Op het moment van de lancering stond de bitcoin koers op ongeveer 47.000 dollar en na twee handelsdagen zijn we gedaald naar de huidige koers van 42.900 dollar. Vanuit dat perspectief kun je stellen dat de Spot Bitcoin ETFs een flop zijn. De markt was extreem bullish en velen zien de lancering van de Spot Bitcoin ETFs als de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van bitcoin, maar de koers daalde met 6,5 procent.
Hoe kan dat?
Vergeet niet dat bitcoin vanaf het moment dat BlackRock de ETF aankondigde met 69 procent gestegen is. Vanuit dat oogpunt kun je beargumenteren dat de Spot Bitcoin ETFs juist wel een succes zijn.
In de speciale editie van De Geldpers kwam ook de onderstaande grafiek voorbij. Deze leerde ons dat de goudkoers pas ~12 maanden na de lancering van de Spot Goud ETF in november 2004 aan zijn 8 jaar durende bullmarkt begon.
Geduld is een schone zaak in de financiƫle wereld. De verwachtingen waren zo extreem hoog, dat het achteraf gezien redelijk logisch is dat de bitcoin koers zich rond een lokale top bevond.
Als IEDEREEN verwacht dat een bepaalde gebeurtenis extreem bullish is voor de koers van een financiƫle asset en we PRECIES weten wanneer die gaat plaatsvinden. Dan is de kans groot dat de markt zich VOOR dat moment al inkoopt. Dat lijkt nu ook gebeurd met de Spot Bitcoin ETFs.
Maar er is nog een reden aan te wijzen voor de dalingen van de bitcoin koers.
De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) is namelijk een fonds dat al sinds september 2013 bestaat. In die periode van ~10 jaar verzamelden investeerders in dat fonds ruim 600.000 bitcoin.
Vanaf maart 2021 handelde de aandelen van GBTC met een korting ten opzichte van de bitcoin die het fonds beheerde. Dat wil zeggen: de waarde van de aandelen in het fonds was lager dan de marktwaarde van alle bitcoin die het fonds beheerde. In december 2022 (na de implosie van het FTX van Sam Bankman-Fried) viel die korting zelfs naar bijna 50 procent.
Nu kreeg GBTC op 10 januari ook toestemming om dit fonds in een ETF om te toveren. Dat betekent dat alle investeerders in het fonds plotseling hun aandelen tegen de marktwaarde kunnen verkopen. De korting is vrijwel helemaal verdwenen. Momenteel is de ākortingā nog maar 1,55 procent, wat ongeveer gelijk is aan de jaarlijkse managementfee van 1,50 procent die Grayscale hanteert.
Wat betekent dit nu heel simpel gezegd?
GBTC zorgt voor veel verkoopdruk. De onderstaande tabel van Bloomberg toont dat er op de eerste dag voor 95 miljoen dollar aan bitcoin werd verkocht vanuit de Grayscale Bitcoin Trust. In totaal stroomde er nu al voor ~579 miljoen dollar uit GBTC.
De grote winnaars zijn Bitwise (+237,90 miljoen), Fidelity (+$226,97 miljoen) en BlackRock (+$111,67 miljoen).
Alles bij elkaar scoorden de ETFs over 2 dagen een handelsvolume van $7,823 miljard (wat echt gigantisch is).
De onderstaande afbeelding toont hoe de Spot Bitcoin ETFs zich verhouden tot de S&P 500 (SPY) en Nasdaq 100 (QQQ) ETFs. Qua aantal verhandelde aandelen domineren de Spot Bitcoin ETFs met bijna 50 procent van de taart. Wat het aantal transacties betreft staan de ETFs op gelijke hoogt met de S&P 500 en scoren ze beter dan de Nasdaq 100.
Alleen qua notional traded het absolute volume vallen de Spot Bitcoin ETFs nog in het niet bij de grote jongens. Maar dat is logisch en iets wat tijd kost om te ontwikkeling. Het is Ć¼berhaupt als indrukwekkend om te zien hoe bitcoin een deel van het traditionele financiĆ«le systeem opeet.
Het belangrijkste aan de Spot Bitcoin ETFs blijft in mijn ogen de verandering van het narratief. Larry Fink, de CEO van BlackRock, is zonder twijfel ƩƩn van de machtigste individuen binnen de financiƫle wereld.
Hij vertelde gisteren bij CNBC doodleuk dat bitcoin āniet anders is dan goudā en dat de digitale munt āeen asset is die je beschermt.ā Bij FOX Business voegt de CEO van de grootste vermogensbeheerder ter wereld daar nog deze uitspraak aan toe: ābitcoin is groter dan iedere overheid.ā
Deze ontwikkeling, de omarming van bitcoin door de traditionele financiƫle wereld, dat is wat de lancering van de Spot Bitcoin ETFs zo belangrijk maakt.
Voor mij betekent de koersdaling van 6,5 procent die bitcoin doormaakte sinds de lancering van de ETFs dan ook NIET dat het een mislukking is. Want stel jezelf de volgende vraag: is bitcoin sinds de all-time high van november 2021 (69.000 dollar) fundamenteel gezien MINDER waard geworden door deze ontwikkeling?
Op de korte termijn handelt de markt vaak irrationeel en op basis van emotie. Op de lange termijn gaat het echter om fundamentele ontwikkeling. Zodoende is de daling van gisteren voor mij een signaal om mijn bitcoin-inkopen te verhogen.
Nu ben ik benieuwd naar jullie mening! Heb je meer te vertellen of wil je iets vragen? Laat dan vooral een comment achter.
Tijd voor het Grafieken Gala
Dan is het nu tijd voor het reguliere Grafieken Gala. Je zou door het geweld rondom de Spot Bitcoin ETFs bijna vergeten dat de rest van de financiƫle wereld ook nog relevant is.
Ook deze week heb ik weer een paar interessante grafieken weten te spotten voor jullie. Te beginnen met een stukje positief nieuws.
Overheidstekorten en recessies
Het is jullie vast niet ontgaan dat de Amerikaanse overheid jaarlijks met gigantische tekorten kampt. Als gevolg daarvan is de totale staatsschuld van de Verenigde Staten inmiddels boven de 34 biljoen dollar uitgekomen. Maar wat is dan het positieve aan dit verhaal?
Nou de geschiedenis leert ons dat de Amerikaanse economie NOG NOOIT in een recessie terechtkwam met een overheidstekort van dit niveau. Het idee is dat de Amerikaanse overheid momenteel degene is die de economie draaiende houdt. Door schulden te maken creƫren ze geld, waardoor de economie blijft draaien, maar we uiteindelijk wel weer een nieuwe inflatiegolf krijgen (zo is de theorie) en de staatsschuld van Amerika nog verder ontploft natuurlijk.
De markt is euforisch
Bitcoin steeg in 2023 met 160 procent, de S&P 500 met 24 procent en de Nasdaq 100 met 54 procent. Het was een enorm succesvol jaar en nu de Amerikaanse economie na de agressieve renteverhogingen van de centrale bank nog altijd leeft (geen recessie) en de eerste renteverlaging op 20 maart 2024 lijkt te komen, is de markt HYPER-optimistisch.
Zo blijkt ook uit de onderstaande grafiek van de Bank of America. Wees echter gewaarschuwd, over het algemeen is dat volgens de bankgigant een BEARISH signaal voor de markt. Het kan best zijn dat de gehele financiƫle markt op de korte termijn heel even op adem moet komen.Eerste renteverlaging op 20 maart 2024
De Amerikaanse centrale bank is zonder twijfel de machtigste ter wereld. Om die reden is het heel belangrijk om de acties van de Federal Reserve, zoals de Amerikaanse centrale bank heet, in de gaten te houden. Op dit moment is de verwachting dat de Federal Reserve op 20 maart 2024 de eerste renteverlaging doorvoert (kans van 81 procent).
In totaal verwacht de markt voor 1,75 procent aan renteverlagingen. Wat VEEL MEER is dan de 0,75 procent aan verlagingen die de Federal Reserve zelf verwacht door te voeren. Met andere woorden: de markt en de Amerikaanse centrale bank zijn het TOTAAL niet met elkaar eens.De Amerikaanse inflatie leeft op!
In maart 2022 begon de Amerikaanse centrale bank met het verhogen van de rente vanwege de inlatie. Het grote doel van de agressieve renteverhogingen was om die inflatie omlaag te drukken.
Afgelopen donderdag kwam de consumentenprijsindex (CPI, gele lijn) van Amerika binnen op 3,4% terwijl een score van 3,2% verwacht werd. De kerninflatie (Core CPI, blauwe lijn) kwam binnen op 3,9% terwijl een inflatie van 3,8% verwacht werd.
Hiermee komt de inflatie voor de 33e maand op rij boven de 3% binnen en staat de belangrijke Core CPI nog altijd VER boven het target van 2,0%. Waarom zou de Amerikaanse centrale bank op dit moment al de rente gaan verlagenā¦? Op basis van deze cijfers lijkt de markt veel te optimistisch over het aantal renteverlagingen. Dat kan een negatieve verrassing opleveren (minder renteverlagingen) wat negatief is voor de koersen van financiĆ«le assets.Het ādomme geldā verliest vertrouwen
Het vertrouwen van het ādomme geldā is een manier van SentimenTrader om de status van de markt te bepalen. In december schoot dit vertrouwen naar 90 procent: āĆ©Ć©n van de hoogste niveaus sinds we met dit model begonnen in 1998ā. Sinds die 90 procent is het vertrouwen echter alweer met 10 procent gedaald (in 7 dagen tijd).
āExtreem hoge niveaus van vertrouwen zien we vaak niet tijdens bearmarkten en OOK NIET net voordat bearmarkten beginnenā, aldus SentimenTrader.Dat was het dan voor deze extra lange editie van De Geldpers.
Veel dank voor het lezen en tot de volgende!
ThomMaak ik jou blij met De Geldpers?
Maak mij dan blij door een LIKE achter te laten.
DELEN zou helemaal super zijn.
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Heel veel dank weer Thom voor deze uitvoerige toelichting op alle aspecten uit de financiĆ«le markten! Las weer lekker weg! Lš
De ālikeā is weer gezet en de āshareā gedeeld naar familie en vrienden. Goed weekend! šš»