Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 11 grafieken
De belangrijkste financiƫle grafieken van de week komen voorbij in de eerste editie van het Grafieken Gala.
Geachte investeerders,
De bitcoin koers schoot met 20 procent omlaag na de lancering van de Spot Bitcoin ETFs, maar lijkt nu de bodem bereikt te hebben. Na het aantikken van de 38.000 dollar is bitcoin weer voorzichtig begonnen met klimmen, waardoor er nu een koers van 41.700 dollar op de borden staat. Het wordt interessant om te zien of de bulls het momentum nu weer kunnen overnemen en het hoogtepunt van de ETF-hype van 49.000 dollar overklast kan worden. Op de aandelenmarkten gaat het fantastisch, want zowel de S&P 500 als de Nasdaq 100 bungelen momenteel rond hun all-time highs.
Hoog tijd om de grafieken erbij te pakken en de balans op te maken. Hoe staat de economie ervoor en wat betekent dat allemaal voor de koersen van financiƫle assets?
Kredietcrisis in Amerika?
De kredietverstrekking door banken in de Verenigde Staten is op 1953-1954 na nog nooit zo hard gedaald als tijdens de huidige cyclus van monetaire verstrenging (renteverhogingen/verkleinen balans) door de Amerikaanse centrale bank.
Wat betekent dit? Amerikaanse banken verstrekken steeds minder leningen, wat de economie onder druk zet. We zitten momenteel 22 maanden in de campagne van renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank die in maart 2022 begon.
De onderkant van de grafiek toont op welk moment in iedere periode een recessie begon. Op basis van deze data lijkt een recessie niet ver weg meer. Krijgen we dan toch nog die onverwachte recessie in Amerika?Op basis van de onderstaande grafiek lijkt het aan de Amerikaanse overheid te danken dat de economie nog draait. Waar het bankkrediet stagneert, zien we de publieke schulden van de Amerikaanse overheid als een raket omhoogschieten.
Dat komt overeen met de bespreking van de Amerikaanse arbeidsmarkt in het Grafieken Gala van afgelopen week. In die editie van de nieuwsbrief concludeerden we dat de werkloosheid in de Verenigde Staten zo laag is, omdat de overheid (niet de private sector) momenteel gigantisch veel banen creƫert.
Sinds 2010 creƫerde de Amerikaanse overheid niet zoveel banen als nu. Daarmee houden ze de economie op papier misschien in leven, maar dit gaat natuurlijk wel ten koste van de financiƫle gezondheid van de overheid. Met andere woorden: dit zien we terug in een stijgende staatsschuld.
Het is nog te vroeg voor conclusies
Veel analisten roepen dat de Amerikaanse centrale bank erin geslaagd is om een zachte landing te fabriceren. Een zachte landing betekent dat de inflatie terugkomt op de gewenste 2,0% zonder dat de economie in een recessie terechtkomt als gevolg van de renteverhogingen en andere vormen van monetaire verkrapping.
De onderstaande grafiek vertelt ons echter dat het te vroeg is om al conclusies te trekken. Als we inderdaad die zachte landing willen, dan moet de Amerikaanse arbeidsmarkt snel stabiliseren en zelfs verbetering laten zien.
Op dit moment zitten we op het grijze pad, welke alle recessies van 1968-2010 vertegenwoordigt. Als we de zachte landing van 1966 willen herhalen, dan moet de arbeidsmarkt opklimmen tot de paarse lijn. Wat betekent dit? Heel simpel: het is nog te vroeg om conclusies te trekken over deze cyclus.Dat de Amerikaanse arbeidsmarkt begint te stotteren zien we ook in de banengroei. Het aantal banen groeit momenteel op het laagste tempo sinds medio-2020 en ligt onder het 10-jarige gemiddelde.
Opvallend is dat de beroepsbevolking (rood) langzamer groeit dan de banen (blauw). Het aanbod van werknemers vormt wat dat betreft geen bron van speling voor de arbeidsmarkt.
Met het stilvallen van de kredietverstrekking zoals besproken in het eerste gedeelte, komt er nu een gigantische druk op het stabiel blijven van de arbeidsmarkt. Die moet positief blijven om een recessie te voorkomen. Wat dat betreft gaan we een interessante periode tegemoet.
Wereldwijde liquiditeit wijst richting bullmarkt
Als we over het jaar 2024 een voorspellingen moeten doen op basis van Ć©Ć©n grafiek, dan is deze misschien wel de beste raadgever.
In deze grafiek zien we de wereldwijde liquiditeit (oranje) die in feite de mate van kredietverstrekking en geldcreatie binnen het financiƫle systeem weergeeft. Als de hoeveelheid kapitaal in de wereld toeneemt, dan is dat over het algemeen bullish voor aandelen en bitcoin.
Waarom? Dat kapitaal heeft een thuis nodig en blijft vaak hangen in het financiƫle gedeelte van de economie (lees: de investeringslaag).Kijk maar eens goed naar de bovenstaande grafiek. Wat valt op? Aan het einde van 2017/begin 2018 bereikte de wereldwijde liquiditeit een piek. Destijds noteerde de bitcoin koers ook een nieuwe all-time high van ~20.000 dollar.
Vervolgens zien we de liquiditeit weer opklimmen en pieken in de periode 2020-2021; wat wederom een moment was waarop de bitcoin koers een all-time high noteerde (69.000 dollar). Maar ook de aandelenmarkten deden het in deze periode fantastisch.
Nu zien we de wereldwijde liquiditeit weer flink verbeteren en de verwachting is dat deze stijging doorzet in 2024, maar vergeet ook niet dat we al behoorlijke koersstijgingen zagen voor bitcoin en aandelen (S&P 500 bereikte zelfs een all-time high).
In mijn ogen is dit de belangrijkste indicator die we hebben. Om die reden blijf ik deze nauwgezet voor jullie volgen en houd ik jullie op de hoogte als er sprake zijn van interessante ontwikkelingen.Bankencrisis 2.0 in de maak?
Op 11 maart loopt het Bank Term Funding Program (BTFP) van de Amerikaanse centrale bank af. BTFP is het steunprogramma dat werd opgezet om Amerikaanse banken te redden tijdens de bankencrisis van maart 2023.
Hoe werkt BTFP precies? BTFP maakt het mogelijk voor Amerikaanse banken om staatssobligaties met een waarde van $80 in te leveren bij de centrale bank, waar ze vervolgens $100 aan cash voor terugkrijgen. Als het programma voorbij is krijgt de commerciƫle bank de staatsobligatie weer terug en moeten ze $100 teruggeven aan de centrale bank.
In eerste instantie kregen Amerikaanse banken dus de beschikking over kapitaal via dit fonds, maar op 11 maart is dat feestje voorbij en moeten ze het kapitaal terugsturen. Het probleem? Amerikaanse banken maken de afgelopen maanden weer gulzig gebruik van BTFP, waar momenteel voor $162 miljoen aan assets in ondergebracht zijn.
Hoe komen de banken straks aan hun cash?!
Op 24 januari maakte de Amerikaanse centrale bank bekend dat ze het programma op 11 maart definitief laten aflopen. Dat lijkt een stoere beslissing en mogelijk dalen de markten in aanloop naar die datum, maar zodra er banken beginnen om te vallen duurt het waarschijnlijk niet lang voordat er een nieuw steunprogramma opgetuigd is. Mogelijk scenario: bearish in aanloop naar 11 maart, bullish zodra banken dreigen om te vallen en de Amerikaanse centrale bank moet ingrijpen (lees: geld printen).Dit was het voor deze week.
Vond je De Geldpers leuk? Maak mij dan blij door een LIKE achter te laten.
DELEN zou helemaal super zijn.Uiteraard ben ik in de comments beschikbaar voor vragen.
Tot maandag!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Bedankt voor het delen van je inzichten Thom!
Goedemorgen, bedankt Thom ben weer helemaal up to date op de zaterdagochtend