Grafieken Galaš: de financiĆ«le week in 5 grafieken
Alles wat jij moet weten over de financiƫle markten deze week in vijf grafieken!
Geachte investeerders,
Deze week stond weer eens volop in het teken van de Amerikaanse centrale bank, die op woensdag aan de beurt waren om een nieuw rentebesluit te nemen. Zoals verwacht kozen ze opnieuw voor een āpauzeā wat betekent dat de rente op hetzelfde niveau van 5,25% tot 5,50% blijft.
Het belangrijkste stukje informatie voor de markt zat echter in de communicatie van de Amerikaanse centrale bank in de persverklaring en tijdens de persconferentie van voorzitter Jerome Powell.
āIk denk niet dat het Committee een niveau van vertrouwen bereikt waarmee het tijdens de rentevergadering van maart voor een verlaging van de rente kan kiezen, maar we zullen het zienā, aldus voorzitter Jerome Powell.
Zolang de Amerikaanse economie solide blijft is er voor de centrale bank geen reden om de rente te verlagen. Waarom? Omdat een sterke economie een opwaartse druk op de inflatie levert en dat maakt de centrale bank logischerwijs huiverig om nu al te beginnen met het verlagen van de rente.
Opvallende koerswijziging Amerikaanse centrale bank
De meest opvallende koerswijziging van de Amerikaanse centrale bank zat wat mij betreft in de persverklaring. Na de rentevergadering van december 2023 stond er nog in de persverklaring dat het Amerikaansen bankensysteem āsolide en weerbaarā was. In de nieuwe persverklaring is die alinea nergens meer te bekennen. Meestal zijn woordkeuzes en het schrappen van bepaalde stukken tekst goede indicaties voor de manier waarop de Amerikaanse centrale bank over zaken denkt.
Om die reden onderzoeken journalisten en analisten de persverklaringen van de Amerikaanse centrale bank altijd tot op de bodem. Het weglaten van dit stuk tekst (2e alinea, helemaal doorgekrast) is veelzeggend. Deze week schoot het aandeel van het Amerikaanse New York Community Bank met 40% omlaag en in de vorige editie van De Geldpers sprak ik al over potentiƫle problemen voor de Amerikaanse bankensector, die met name vanaf 11 maart relevant worden.Een nieuwe bankencrisis lijkt niet onafwendbaar door de problemen die nu al opborrelen bij New York Community Bank.
Overigens is dat niet de enige bank met problemen. Ook het Japanse Aozoro viel deze week met 19% omlaag als gevolg van verliezen die gelinkt zijn aan Amerikaans commercieel vastgoed. Door de COVID-19 pandemie verloor commercieel vastgoed gigantisch aan waarde (steeds meer mensen gaan thuis werken) en als gevolg daarvan staan veel Amerikaanse, maar ook buitenlandse banken onder druk. In Amerika gaat het vooral om de ākleinereā regionale banken.
Wat dat betreft kan er weer een interessante periode aankomen. Tijdens de afgelopen bankencrisis schoot de bitcoin koers omhoog, omdat veel mensen zich realiseerden dat geen enkele bankencrisis de digitale munt kan stoppen. Zelfs als het complete financiƫle systeem implodeert blijft bitcoin bestaan. Waarschijnlijk in eerste instantie met een veel lagere koers, maar jouw bitcoin zullen nooit verdwijnen.
True Financial Conditions net zo slecht als in 2008
Als we de US True Financial Conditions Index van Gavekal Research mogen geloven, dan moeten we ons momenteel zorgen maken over economische ellende. Op dit moment geeft de index namelijk een score die we in 2008 voor het laatst zagen en dat was het jaar waarin de mondiale financiƫle crisis uitbrak.
De index is onder andere gebaseerd op de huizenprijzen, de groei van de geldhoeveelheid en de leenstandaarden. Die lijken momenteel stuk voor stuk op de economie te drukken. Zo kan 2024 nog weleens het jaar worden waarin we alsnog de recessie krijgen die niemand meer verwacht.Goud versus digitaal goud
Het is jullie vast niet ontgaan dat begin januari de Spot Bitcoin ETFs zijn gelanceerd in de Verenigde Staten. Over de in- en uitstromen van die fondsen is inmiddels al genoeg gezegd en geschreven, maar deze grafiek vond ik nog wel interessant om mee te pakken.
Wat we hier zien is dat Goud ETFs op dit moment leegstromen, terwijl Bitcoin ETFs en beleggingsproducten meer kapitaal naar zich toetrekken. Stroomt het kapitaal weg van goud naar het digitale goud? Als deze dynamiek doorzet, dan zou dat weleens het geval kunnen zijn.Wat denken jullie? Heeft bitcoin de potentie om de rol van goud als veilige haven in de toekomst compleet over te nemen?
Demografische ellende voor Amerika
De Verenigde Staten van Amerika zien momenteel de zwakste bevolkingsgroei in 80 jaar tijd. Wat betekent dat? Dat betekent vooral dat Amerika niets minder dan een wonder nodig heeft om de economie op peil te houden. Bijvoorbeeld een gigantische productiviteitsrevolutie dankzij de opkomst van kunstmatige intelligentie, waarbij robots ineens huizen kunnen bouwen, mensen en goederen kunnen transporteren en andere manieren van handwerk kunnen verrichten voor de samenleving.
Gigantische overheidstekorten (door meer geld uit te geven) en de geldprinter (Quantitative Easing) zijn waarschijnlijk niet sterk genoeg om de keiharde realiteit van een tekort aan lichamen de baas te blijven. Dat maakt waarschijnlijk ook dat de arbeidsmarkt de komende generatie nog krap blijft (meer vraag naar arbeiders dan aanbod).De twee grootste economieƫn van Afrika staan onder druk
Deze week besloot de Nigeriaanse overheid om hun nationale valuta (de naira) opnieuw met 30% te devalueren ten opzichte van de Amerikaanse dollar, nadat ze in juni 2023 precies hetzelfde moesten doen. Ook Egypte staat onder druk om zijn nationale valuta te devalueren, want de Egyptische pond staat op de zwarte markt 50% lager.
Waarom zou een overheid zijn eigen munt devalueren? Over het algemeen zijn daar drie redenen voor. Als eerste maakt een zwakkere valuta jouw producten interessanter voor internationale partijen, wat de export een boost kan geven. Daardoor nemen de handelstekorten van de overheid af (export - import) en dalen de kosten van de rentebetalingen die de overheid op zijn schulden moet maken. Dat geeft tijdelijk lucht, maar vaak is er meer aan de hand als een overheid zijn eigen valuta moet devaluerenā¦ kijk maar naar Nigeria dat in juni precies hetzelfde deed als deze week.
Dit laat ook zien hoe waardevol bitcoin kan zijn voor mensen in landen die niet de luxe van een relatief stabiele munt hebben, zoals wij in Europa met de euro en Amerika met de dollar.
Dit was het voor deze week.
Vond je De Geldpers leuk? Maak mij dan blij door een LIKE achter te laten.
DELEN zou helemaal super zijn.
Uiteraard ben ik in de comments beschikbaar voor vragen.
Tot maandag!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeƫn kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Bedankt Thom , mooi stukje werk leest weer lekker bij op de zaterdag
Fijn weekend
Mooie weer dit!